Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Coś dziwnego w oleju

mx4ever
13-03-15, 23:25
siemka zdjąłem miskę olejową w niedawno nabytym d16z6 w celu wymiany uszczelki która wydaje mi się że była przyklejona na kropelkę:D maja ludzie pomysły... sprawdzam czy w misce niema przypadkiem opiłków i znalazłem kilka takich jakby płatków złotawych coś jak mosiądz tak z 3-4 były, wydało mi się to dziwne ale myślę niema tragedii ale jakoś spojrzałem na smok olejowy i też wystawał jeden taki większy zacząłem dłubać w tym smoku i załamka:( ile tam tego było, nie mam pojęcia co to jest ale wiem ze nie wróży to to nic dobrego liczę na wasza pomoc, mam tylko nadzieje ze silnik nie nadaje się już tylko na stolik:mad:
foto w linku
http://pokazywarka.pl/3u4ycj/

kataklysm
14-03-15, 01:17
Nie wiedziałem czegoś takiego jeszcze ale nie jeździłbym dalej tym autem bez poznania pochodzenia tego czegoś... nie wygląda to dobrze

Napisz jak się dowiesz skąd to się tam znalazło jestem bardzo ciekawy

siara87
14-03-15, 01:42
Silnik odpalany? Miska napewno jest z silnika po panewce, ciezko potem wyplukac takie pozostalosci z zakamarkow. W najlepszym przypadku ktos zmienil tylko miske na taka,w gorszym byla jakas mocniejsza awaria panewek a jesli to jest swieza sprawa to niesyety bedzie pukac

mx4ever
14-03-15, 06:35
silnik kupiłem z jeżdżącego auta i był normalnie odpalany i nie było żadnych podejrzanych dźwięków, miska to zamiennik wiec jest szansa tak jak mówisz ze z innego auta i nie była dobrze wyczyszczona ale równie dobrze może w tym się coś już dziać ale powiem szczerze ze to są naprawdę spore kawałki wiec myślę ze było by coś słychać, doradźcie co zrobić:confused:

kamil39
14-03-15, 17:38
Nic dobrego to nie wrozy, ,moze ktos gluta jakiegos zalal zeby wyciszyc panewke, wyczysc wszystko dobrze , wlej olej odpal i zobacz co sie bedzie dzialo, jak ktos cos ukrywal i zamazkowal panewki to i tak wal juz zapewne bedzie na smietnik ...

PIMPEK_EJ2
15-03-15, 22:52
Albo założył panewki na pałe! Zdejmij podpore wału i stopki korbowodów, zobacz jak są panewki, jakie oznaczenia na nich sa i zobacz czy wał nie porysowany.
daj znać co wyszło

U mnie po 220km na obróconych 2 panewkach nie było takich płatów

mx4ever
23-03-15, 20:45
siema silnik już jakiś czas w aucie, na razie mam mało czasu na dłubanie, czekam na kompa od jogala i walczę pomału z elektryka, miałem taki zamiar wszystko rozebrać i zobaczyć w jakim jest stanie ale silnik dłubałem w piwnicy a niestety mam strasznie pojeb... sąsiadkę która zaczęła grube jazdy robić i byłem zmuszony wsadzać tak jak było, wyczyściłem co się dało, nowy filtr oleju i zobaczymy co z tego wyjdzie, liczę na trochę szczęścia ale wiem ze może być kibel :(
przy okazji podpowie ktoś może z czego linka gazu podejdzie bo z d15z6 jest dosyć sporo za długa:confused:

Karpiczek
23-03-15, 21:06
A spuszczałeś olej. Jak on wyglądał? Nie miał takich jakby malutkich opiłków metalu?

mx4ever
23-03-15, 21:26
olej spuszczał poprzedni właściciel, pozdrawiam go przy okazji bo silnik naprawdę igła:mad:, do filtra oleju tez nie zdarzyłem zajrzeć bo go wyrzuciłem zanim zobaczyłem co tam się dzieje