Zobacz pełną wersję : Pomocy nie działaja zegary :((((
Witam wszystkich forumowiczów jestem tutaj poraz piewrszy i od razu z wyjątkowym problemem:
Wzialem sie dzisiaj za zegary ,były na nim załozone tarcze intiglo ktore nie dzialaly ,zdjalem je (tylko z obrotomierza i z predkosciomierza) ,lecz teraz po podlaczeniu do kostek ,chodza mi tylko obroty ,a nie chodzi mi ani predkosciomierz ani wskaznik ile kilometrow przejechalem (2 liczniki) ,kierunkowskazy tez nie dzialaja , temperatura tez mi nie dziala no i pewnie wskaznik beznyzny tez nie , podswieltenie za to działa na nich ,co jest nie tak ?? ,czy cos w kostce moglo sie zepsuc ?? sprawdzalem bezpieczniki i sa ok , auto potrzebne mi a nie moge jezdzic :((((( ,prosze o szybka i fachową pomoc
sprawdziłęś obie kostki, moze nie kontaktuje jakis styk.
Nie sądze, żeby coś tam sie innego mogło stać.
chyba że cos tam bylo rzezbione
wczesniej wida c ze cos bylo grzebane ,ale przed zdjeciem zegarow wszystko chodzilo ok ,a teraz po podlaczeniu kostek prawie nic w nich nie dziala :( ,no nie wiem ktore styki moga odpowiadac za to
[ Dodano: Sob 15 Paź, 2005 ]
dodam jeszcze ze to ejst Honda Civic Coupe '95 , moze w kostce gdzies cos mi sie urwało i teraz nie wiem co ?? jak ktos by mial opisane kostki czy cos to prosze o pomoc
[ Dodano: Sob 15 Paź, 2005 ]
a jeszcze tego nie sprawdziłem ale pytam ,bo od zegarów oprócz 3 kostek odchodzi jeszcze kabel minusowy przykrecony srubką jest i czy moze on jesli bedzie do karoserii przyczepiony to moze wszystko bedzie chodzic ??
Reset zrób...u mnie pomogło...:-)
jaki reset ?? kierunki chodza juz ,zalezy mi tylko teraz na predkosciomierzu , temperaturze , wskaznik benzyny i ilosci przejechanych kilometrów ,wiem ze jest to sterowane elektronicznie ,nie ma linki ,ale ktory kabelek za to odpowiada i czy same wskazówki albo co nie są juz uszkodzone :?? ://
masa jak lata sobie gdzieś luźno to ja podłącz! przeciez po coś zrobili ten kabelek na śrubke ;) ja bym proponował kupić elektrosol na stacji i psiknąć we wtyczki.
wiem ze lata sobie masa ,ale ona nie byla podlaczona wczensiej jak odkrecilem zegary i wszystko chodzilo dobrze ,ktos wczensije grzebal i chyba sobie taki kabelek wyprowadzil sam ,cholera wie , gdzies cos nie styka chyba ,bo predkosciomierz jest elektronicznie sterowany ,nie ma linki , a co to jest ten elektrosol ??
wiem ze lata sobie masa ,ale ona nie byla podlaczona wczensiej jak odkrecilem zegary i wszystko chodzilo dobrze ,ktos wczensije grzebal i chyba sobie taki kabelek wyprowadzil sam ,cholera wie , gdzies cos nie styka chyba ,bo predkosciomierz jest elektronicznie sterowany ,nie ma linki , a co to jest ten elektrosol ??
sajmon1100
16-10-05, 19:17
bardzo łatwo sprawdzic czego ci brakuje- jeśli niemasz masy w liczniku to wskazniki powinny być wychylone na maxa ,jeśli ci się ścieżka urwała z + to poprostu nic nie zadziała ,a co do kierunków to sprawdz sobie jeszcze czy dobrze podłonczyłes kostke z włoncznika św.awaryjnych(bo jak ona jes zle podpietea albo niestyka to kierunki na 100 nie zadziałają ,ale podejzewam ze przerwałes jakąś ścieżke -najlepiej przedzwoń sobie miernikiem czy masz na każdym wskażniku + ,- oraz sygnał impulsowy
sajmon1100
16-10-05, 19:17
bardzo łatwo sprawdzic czego ci brakuje- jeśli niemasz masy w liczniku to wskazniki powinny być wychylone na maxa ,jeśli ci się ścieżka urwała z + to poprostu nic nie zadziała ,a co do kierunków to sprawdz sobie jeszcze czy dobrze podłonczyłes kostke z włoncznika św.awaryjnych(bo jak ona jes zle podpietea albo niestyka to kierunki na 100 nie zadziałają ,ale podejzewam ze przerwałes jakąś ścieżke -najlepiej przedzwoń sobie miernikiem czy masz na każdym wskażniku + ,- oraz sygnał impulsowy
Kierunki dzialaja tak jak mowilem ,wlasnie chodzi o ten wlacznik z awaryjnych ,jesli jest odlaczony to kierunki nie dzialaja a jesli jest wlaczony to dzialaja ,to jest ok ,teraz sprawa sie tyczy predkosciomierza ,temperatury ,wskaznika paliwa i ilosci przejechanych kilometrów ,obrotomierz dziala ok , predkosciomierz jest na zero ustawiony , temperatura jest na zero ,wskaznik paliwa jest wychylony troszke ponad zero ,tyle ile ostatnio bylo zalane do baku , no i przejechane kilometry tez sie tam nic nie zmienilo , podalczam kostki ,to wszystkie swiatelka w liczniku dzialaja (srs ,reczny itp) sie pala oraz podswietlenie zegarów tez dziala ok , wiecej nic nie jestm zdzialac ,co moglo pasc ?? chodzi o sciezki na tyle licznikow ?? da sie to jakosc zreperowac ??
Kierunki dzialaja tak jak mowilem ,wlasnie chodzi o ten wlacznik z awaryjnych ,jesli jest odlaczony to kierunki nie dzialaja a jesli jest wlaczony to dzialaja ,to jest ok ,teraz sprawa sie tyczy predkosciomierza ,temperatury ,wskaznika paliwa i ilosci przejechanych kilometrów ,obrotomierz dziala ok , predkosciomierz jest na zero ustawiony , temperatura jest na zero ,wskaznik paliwa jest wychylony troszke ponad zero ,tyle ile ostatnio bylo zalane do baku , no i przejechane kilometry tez sie tam nic nie zmienilo , podalczam kostki ,to wszystkie swiatelka w liczniku dzialaja (srs ,reczny itp) sie pala oraz podswietlenie zegarów tez dziala ok , wiecej nic nie jestm zdzialac ,co moglo pasc ?? chodzi o sciezki na tyle licznikow ?? da sie to jakosc zreperowac ??
Mam ten sam problem. Od dlugiego juz czasu walcze ze swoim predkosciomierzem. Czasem pokazuje predkosc a czasem nie. Wyeliminowalem juz czujnik predkosci przy skrzyni i wiem, ze cos nie bangla przy zegarach. Rozbieram je srednio 3 razy w tygodniu :)
Sprobuj odkrecic wklad predkosciomierza od reszty zegarow (3 srubki z tylu predkosciomierza). Kiedy bedziesz mial sam predkosciomierz w reku postraj sie odczepic od niego elektroniczna plytke (jest przyczepiona na 2 plastikowe zatrzaski). Sprzawdz polaczenie tej plytki z licznikiem oraz sprawdz wszystkie luty na tej plytce. Dla poprawienia styku plytki z licznikiem mozesz porozginac takie druciki ktore odpowiadaja za dokladne przyleganie.
Moze to brzmi troche skomplikowanie, ale jak rozbierzesz zegary to bedziesz wiedzial o czym mowie :)
Mam ten sam problem. Od dlugiego juz czasu walcze ze swoim predkosciomierzem. Czasem pokazuje predkosc a czasem nie. Wyeliminowalem juz czujnik predkosci przy skrzyni i wiem, ze cos nie bangla przy zegarach. Rozbieram je srednio 3 razy w tygodniu :)
Sprobuj odkrecic wklad predkosciomierza od reszty zegarow (3 srubki z tylu predkosciomierza). Kiedy bedziesz mial sam predkosciomierz w reku postraj sie odczepic od niego elektroniczna plytke (jest przyczepiona na 2 plastikowe zatrzaski). Sprzawdz polaczenie tej plytki z licznikiem oraz sprawdz wszystkie luty na tej plytce. Dla poprawienia styku plytki z licznikiem mozesz porozginac takie druciki ktore odpowiadaja za dokladne przyleganie.
Moze to brzmi troche skomplikowanie, ale jak rozbierzesz zegary to bedziesz wiedzial o czym mowie :)
No wszystko fajnie tylko ze przed wyjeciem to wszystko gralo ,a pozniej jak wsadzilem to juz nie ,czyli mozliwe wlasnie ze gdzies jest przerwany styk albo cos w tym stylu , mysle ze w samym mechanizmie jest ok ,ale trzeba to zbadac ,a druga sprawa ze oprocz tego temperatura tez nie dziala i przebieg kilometrów ,dziwna sprawa ,musze z jakims elektronikiem samochodowym sie chyba skontaktowac :/ bo będzie lipa
No wszystko fajnie tylko ze przed wyjeciem to wszystko gralo ,a pozniej jak wsadzilem to juz nie ,czyli mozliwe wlasnie ze gdzies jest przerwany styk albo cos w tym stylu , mysle ze w samym mechanizmie jest ok ,ale trzeba to zbadac ,a druga sprawa ze oprocz tego temperatura tez nie dziala i przebieg kilometrów ,dziwna sprawa ,musze z jakims elektronikiem samochodowym sie chyba skontaktowac :/ bo będzie lipa
Wina kostki! Zle podłączyłeś.Tak samo jak zmieniałem sprzegło.Prędkościomierz nie dział.Okazało się ze kostka nie stykała.
Wina kostki! Zle podłączyłeś.Tak samo jak zmieniałem sprzegło.Prędkościomierz nie dział.Okazało się ze kostka nie stykała.
czyli styki są zaśnieżałe ?? i nie stykają ?? jakas rada na to ??
[ Dodano: Pon 17 Paź, 2005 ]
no ale tylko predkosciomierz ci nie działał ,czy cos jeszcze ?? i ktory to był styk ?? bo kostek to napewno nie pomyliłem i są dobrze podłączone :-P , dzisiaj to będę męczył jeszcze ,ale i tak czekam na jakieś info i pomoc
A pytanie ,wie moze ktos do czego słuzy kostka lewa ,kostka prawa ,bo środkowa to wiem ze jest do poduchy ,ale reszty nie wiem :( , pomocy ,juz 3 dzien nie jezdze moja Coupetą :(
no ale tylko predkosciomierz ci nie działał ,czy cos jeszcze ?? i ktory to był styk ?? bo kostek to napewno nie pomyliłem i są dobrze podłączone :-P , dzisiaj to będę męczył jeszcze ,ale i tak czekam na jakieś info i pomoc
A pytanie ,wie moze ktos do czego słuzy kostka lewa ,kostka prawa ,bo środkowa to wiem ze jest do poduchy ,ale reszty nie wiem :( , pomocy ,juz 3 dzien nie jezdze moja Coupetą :(
no właśnie elektrosol. to taki spray na zaśniedziałe styki itd- działa!
no właśnie elektrosol. to taki spray na zaśniedziałe styki itd- działa!
Dziękuje wszystkim za pomoc :D , okazało sie że w sumie na kablach był looz i to nie stykało za dobrze ,teraz wszystko już gra ok , już dzisiaj lansa zrobiłem :-P ,pozdrowienia
Witam,
Ostatnio grzebalem troszke przy predkosciomierzu i przestal dzialac. Ktos moze wie, ktora wtyczka i ktore kable sa odpowiedzialne za predkosciomierz ?
http://img454.imageshack.us/img454/1383/licznik2zw.th.jpg (http://img454.imageshack.us/my.php?image=licznik2zw.jpg)
Z gory dzieki za info. Pozdr!
wydaje mi sie ze lewa kostka jest od predkosciomierza ,na któryms kablu moze masz looz tak jak ja wlasnie mialem ,a tak a propo do czego jest kostka zielona po środku ?? ja w swoim liczniku mam 3 kostki lewa ,prawa i srodkowa zółta (podobno jest ona od poduszki) a od czego ta zielona po srodku ,bo ja jej nie mam ??
żółta od poduchy, a ta zielona hmm... może w automatach wystepuje :roll: i zasila dodatkowe kontrolki w zegarach pokazujące na jakim biegu się jedzie: P, D, R, itp.
Mam teraz taki problem.
Predkosciomierz w ogole przestal mi dzialac-wskazowka jest maksymalnie wychylona. Dopiero gdy rozpedze auto (jazda na IV, V biegu) to wskazowka wskakuje mi na 160km\h. Jak zwolnie to znow wychyla sie maksymalnie.
Wtyczka przy skrzyni wyglada ok, przy liczniku wszystkie styki tez wygladaja ok. Ktos cos poradzi? (oprocz wymiany predkosciomierza :))
sajmon1100
12-11-05, 17:43
Mam teraz taki problem.
Predkosciomierz w ogole przestal mi dzialac-wskazowka jest maksymalnie wychylona. Dopiero gdy rozpedze auto (jazda na IV, V biegu) to wskazowka wskakuje mi na 160km\h. Jak zwolnie to znow wychyla sie maksymalnie.
Wtyczka przy skrzyni wyglada ok, przy liczniku wszystkie styki tez wygladaja ok. Ktos cos poradzi? (oprocz wymiany predkosciomierza :))
sprawdz mase w liczniku ale nie na kabelkach tylko przy samych tych 3 śrubkach co sie dokreca do licznika (te od predkosciomierza-jedna srubka to + ,druga minus a trzecia sygnał...wiem ze jak niema masy jest wszystko na maxa powychylane
Mam ten sam problem. Od dlugiego juz czasu walcze ze swoim predkosciomierzem. Czasem pokazuje predkosc a czasem nie. .
witam
ja mam identyczna akcje. gdzie znajduje sie czujnik predkosci?? niemoge go znalezc
EDIT by ppm702
Zwracamy uwagę jak piszemy posty :evil: - tym razem ustne ostrzeżenie :)