PDA

Zobacz pełną wersję : Pomocy nie działaja zegary :((((

Ciechan
15-10-05, 17:47
Witam wszystkich forumowiczów jestem tutaj poraz piewrszy i od razu z wyjątkowym problemem:
Wzialem sie dzisiaj za zegary ,były na nim załozone tarcze intiglo ktore nie dzialaly ,zdjalem je (tylko z obrotomierza i z predkosciomierza) ,lecz teraz po podlaczeniu do kostek ,chodza mi tylko obroty ,a nie chodzi mi ani predkosciomierz ani wskaznik ile kilometrow przejechalem (2 liczniki) ,kierunkowskazy tez nie dzialaja , temperatura tez mi nie dziala no i pewnie wskaznik beznyzny tez nie , podswieltenie za to działa na nich ,co jest nie tak ?? ,czy cos w kostce moglo sie zepsuc ?? sprawdzalem bezpieczniki i sa ok , auto potrzebne mi a nie moge jezdzic :((((( ,prosze o szybka i fachową pomoc

LIO
15-10-05, 17:49
sprawdziłęś obie kostki, moze nie kontaktuje jakis styk.
Nie sądze, żeby coś tam sie innego mogło stać.
chyba że cos tam bylo rzezbione

Ciechan
15-10-05, 17:50
wczesniej wida c ze cos bylo grzebane ,ale przed zdjeciem zegarow wszystko chodzilo ok ,a teraz po podlaczeniu kostek prawie nic w nich nie dziala :( ,no nie wiem ktore styki moga odpowiadac za to

[ Dodano: Sob 15 Paź, 2005 ]
dodam jeszcze ze to ejst Honda Civic Coupe '95 , moze w kostce gdzies cos mi sie urwało i teraz nie wiem co ?? jak ktos by mial opisane kostki czy cos to prosze o pomoc

[ Dodano: Sob 15 Paź, 2005 ]
a jeszcze tego nie sprawdziłem ale pytam ,bo od zegarów oprócz 3 kostek odchodzi jeszcze kabel minusowy przykrecony srubką jest i czy moze on jesli bedzie do karoserii przyczepiony to moze wszystko bedzie chodzic ??

AndMal100
16-10-05, 13:33
Reset zrób...u mnie pomogło...:-)

Ciechan
16-10-05, 16:58
jaki reset ?? kierunki chodza juz ,zalezy mi tylko teraz na predkosciomierzu , temperaturze , wskaznik benzyny i ilosci przejechanych kilometrów ,wiem ze jest to sterowane elektronicznie ,nie ma linki ,ale ktory kabelek za to odpowiada i czy same wskazówki albo co nie są juz uszkodzone :?? ://

Ralf
16-10-05, 17:06
masa jak lata sobie gdzieś luźno to ja podłącz! przeciez po coś zrobili ten kabelek na śrubke ;) ja bym proponował kupić elektrosol na stacji i psiknąć we wtyczki.

Ciechan
16-10-05, 17:37
wiem ze lata sobie masa ,ale ona nie byla podlaczona wczensiej jak odkrecilem zegary i wszystko chodzilo dobrze ,ktos wczensije grzebal i chyba sobie taki kabelek wyprowadzil sam ,cholera wie , gdzies cos nie styka chyba ,bo predkosciomierz jest elektronicznie sterowany ,nie ma linki , a co to jest ten elektrosol ??

Ciechan
16-10-05, 17:37
wiem ze lata sobie masa ,ale ona nie byla podlaczona wczensiej jak odkrecilem zegary i wszystko chodzilo dobrze ,ktos wczensije grzebal i chyba sobie taki kabelek wyprowadzil sam ,cholera wie , gdzies cos nie styka chyba ,bo predkosciomierz jest elektronicznie sterowany ,nie ma linki , a co to jest ten elektrosol ??

sajmon1100
16-10-05, 19:17
bardzo łatwo sprawdzic czego ci brakuje- jeśli niemasz masy w liczniku to wskazniki powinny być wychylone na maxa ,jeśli ci się ścieżka urwała z + to poprostu nic nie zadziała ,a co do kierunków to sprawdz sobie jeszcze czy dobrze podłonczyłes kostke z włoncznika św.awaryjnych(bo jak ona jes zle podpietea albo niestyka to kierunki na 100 nie zadziałają ,ale podejzewam ze przerwałes jakąś ścieżke -najlepiej przedzwoń sobie miernikiem czy masz na każdym wskażniku + ,- oraz sygnał impulsowy

sajmon1100
16-10-05, 19:17
bardzo łatwo sprawdzic czego ci brakuje- jeśli niemasz masy w liczniku to wskazniki powinny być wychylone na maxa ,jeśli ci się ścieżka urwała z + to poprostu nic nie zadziała ,a co do kierunków to sprawdz sobie jeszcze czy dobrze podłonczyłes kostke z włoncznika św.awaryjnych(bo jak ona jes zle podpietea albo niestyka to kierunki na 100 nie zadziałają ,ale podejzewam ze przerwałes jakąś ścieżke -najlepiej przedzwoń sobie miernikiem czy masz na każdym wskażniku + ,- oraz sygnał impulsowy

Ciechan
16-10-05, 19:55
Kierunki dzialaja tak jak mowilem ,wlasnie chodzi o ten wlacznik z awaryjnych ,jesli jest odlaczony to kierunki nie dzialaja a jesli jest wlaczony to dzialaja ,to jest ok ,teraz sprawa sie tyczy predkosciomierza ,temperatury ,wskaznika paliwa i ilosci przejechanych kilometrów ,obrotomierz dziala ok , predkosciomierz jest na zero ustawiony , temperatura jest na zero ,wskaznik paliwa jest wychylony troszke ponad zero ,tyle ile ostatnio bylo zalane do baku , no i przejechane kilometry tez sie tam nic nie zmienilo , podalczam kostki ,to wszystkie swiatelka w liczniku dzialaja (srs ,reczny itp) sie pala oraz podswietlenie zegarów tez dziala ok , wiecej nic nie jestm zdzialac ,co moglo pasc ?? chodzi o sciezki na tyle licznikow ?? da sie to jakosc zreperowac ??

Ciechan
16-10-05, 19:55
Kierunki dzialaja tak jak mowilem ,wlasnie chodzi o ten wlacznik z awaryjnych ,jesli jest odlaczony to kierunki nie dzialaja a jesli jest wlaczony to dzialaja ,to jest ok ,teraz sprawa sie tyczy predkosciomierza ,temperatury ,wskaznika paliwa i ilosci przejechanych kilometrów ,obrotomierz dziala ok , predkosciomierz jest na zero ustawiony , temperatura jest na zero ,wskaznik paliwa jest wychylony troszke ponad zero ,tyle ile ostatnio bylo zalane do baku , no i przejechane kilometry tez sie tam nic nie zmienilo , podalczam kostki ,to wszystkie swiatelka w liczniku dzialaja (srs ,reczny itp) sie pala oraz podswietlenie zegarów tez dziala ok , wiecej nic nie jestm zdzialac ,co moglo pasc ?? chodzi o sciezki na tyle licznikow ?? da sie to jakosc zreperowac ??

michal750
16-10-05, 20:37
Mam ten sam problem. Od dlugiego juz czasu walcze ze swoim predkosciomierzem. Czasem pokazuje predkosc a czasem nie. Wyeliminowalem juz czujnik predkosci przy skrzyni i wiem, ze cos nie bangla przy zegarach. Rozbieram je srednio 3 razy w tygodniu :)
Sprobuj odkrecic wklad predkosciomierza od reszty zegarow (3 srubki z tylu predkosciomierza). Kiedy bedziesz mial sam predkosciomierz w reku postraj sie odczepic od niego elektroniczna plytke (jest przyczepiona na 2 plastikowe zatrzaski). Sprzawdz polaczenie tej plytki z licznikiem oraz sprawdz wszystkie luty na tej plytce. Dla poprawienia styku plytki z licznikiem mozesz porozginac takie druciki ktore odpowiadaja za dokladne przyleganie.
Moze to brzmi troche skomplikowanie, ale jak rozbierzesz zegary to bedziesz wiedzial o czym mowie :)

michal750
16-10-05, 20:37
Mam ten sam problem. Od dlugiego juz czasu walcze ze swoim predkosciomierzem. Czasem pokazuje predkosc a czasem nie. Wyeliminowalem juz czujnik predkosci przy skrzyni i wiem, ze cos nie bangla przy zegarach. Rozbieram je srednio 3 razy w tygodniu :)
Sprobuj odkrecic wklad predkosciomierza od reszty zegarow (3 srubki z tylu predkosciomierza). Kiedy bedziesz mial sam predkosciomierz w reku postraj sie odczepic od niego elektroniczna plytke (jest przyczepiona na 2 plastikowe zatrzaski). Sprzawdz polaczenie tej plytki z licznikiem oraz sprawdz wszystkie luty na tej plytce. Dla poprawienia styku plytki z licznikiem mozesz porozginac takie druciki ktore odpowiadaja za dokladne przyleganie.
Moze to brzmi troche skomplikowanie, ale jak rozbierzesz zegary to bedziesz wiedzial o czym mowie :)

Ciechan
16-10-05, 22:35
No wszystko fajnie tylko ze przed wyjeciem to wszystko gralo ,a pozniej jak wsadzilem to juz nie ,czyli mozliwe wlasnie ze gdzies jest przerwany styk albo cos w tym stylu , mysle ze w samym mechanizmie jest ok ,ale trzeba to zbadac ,a druga sprawa ze oprocz tego temperatura tez nie dziala i przebieg kilometrów ,dziwna sprawa ,musze z jakims elektronikiem samochodowym sie chyba skontaktowac :/ bo będzie lipa

Ciechan
16-10-05, 22:35
No wszystko fajnie tylko ze przed wyjeciem to wszystko gralo ,a pozniej jak wsadzilem to juz nie ,czyli mozliwe wlasnie ze gdzies jest przerwany styk albo cos w tym stylu , mysle ze w samym mechanizmie jest ok ,ale trzeba to zbadac ,a druga sprawa ze oprocz tego temperatura tez nie dziala i przebieg kilometrów ,dziwna sprawa ,musze z jakims elektronikiem samochodowym sie chyba skontaktowac :/ bo będzie lipa

Hycelius
17-10-05, 07:56
Wina kostki! Zle podłączyłeś.Tak samo jak zmieniałem sprzegło.Prędkościomierz nie dział.Okazało się ze kostka nie stykała.

Hycelius
17-10-05, 07:56
Wina kostki! Zle podłączyłeś.Tak samo jak zmieniałem sprzegło.Prędkościomierz nie dział.Okazało się ze kostka nie stykała.

Ciechan
17-10-05, 11:00
czyli styki są zaśnieżałe ?? i nie stykają ?? jakas rada na to ??

[ Dodano: Pon 17 Paź, 2005 ]
no ale tylko predkosciomierz ci nie działał ,czy cos jeszcze ?? i ktory to był styk ?? bo kostek to napewno nie pomyliłem i są dobrze podłączone :-P , dzisiaj to będę męczył jeszcze ,ale i tak czekam na jakieś info i pomoc

A pytanie ,wie moze ktos do czego słuzy kostka lewa ,kostka prawa ,bo środkowa to wiem ze jest do poduchy ,ale reszty nie wiem :( , pomocy ,juz 3 dzien nie jezdze moja Coupetą :(

Ciechan
17-10-05, 11:00

no ale tylko predkosciomierz ci nie działał ,czy cos jeszcze ?? i ktory to był styk ?? bo kostek to napewno nie pomyliłem i są dobrze podłączone :-P , dzisiaj to będę męczył jeszcze ,ale i tak czekam na jakieś info i pomoc

A pytanie ,wie moze ktos do czego słuzy kostka lewa ,kostka prawa ,bo środkowa to wiem ze jest do poduchy ,ale reszty nie wiem :( , pomocy ,juz 3 dzien nie jezdze moja Coupetą :(

Ralf
18-10-05, 00:21

no właśnie elektrosol. to taki spray na zaśniedziałe styki itd- działa!

Ralf
18-10-05, 00:21

no właśnie elektrosol. to taki spray na zaśniedziałe styki itd- działa!

Ciechan
18-10-05, 21:51
Dziękuje wszystkim za pomoc :D , okazało sie że w sumie na kablach był looz i to nie stykało za dobrze ,teraz wszystko już gra ok , już dzisiaj lansa zrobiłem :-P ,pozdrowienia

Norton
28-10-05, 00:51
Witam,

Ostatnio grzebalem troszke przy predkosciomierzu i przestal dzialac. Ktos moze wie, ktora wtyczka i ktore kable sa odpowiedzialne za predkosciomierz ?

http://img454.imageshack.us/img454/1383/licznik2zw.th.jpg (http://img454.imageshack.us/my.php?image=licznik2zw.jpg)

Z gory dzieki za info. Pozdr!

Ciechan
28-10-05, 06:56
wydaje mi sie ze lewa kostka jest od predkosciomierza ,na któryms kablu moze masz looz tak jak ja wlasnie mialem ,a tak a propo do czego jest kostka zielona po środku ?? ja w swoim liczniku mam 3 kostki lewa ,prawa i srodkowa zółta (podobno jest ona od poduszki) a od czego ta zielona po srodku ,bo ja jej nie mam ??

AdamCIV
28-10-05, 08:33
żółta od poduchy, a ta zielona hmm... może w automatach wystepuje :roll: i zasila dodatkowe kontrolki w zegarach pokazujące na jakim biegu się jedzie: P, D, R, itp.

Norton
11-11-05, 13:36
Mam teraz taki problem.

Predkosciomierz w ogole przestal mi dzialac-wskazowka jest maksymalnie wychylona. Dopiero gdy rozpedze auto (jazda na IV, V biegu) to wskazowka wskakuje mi na 160km\h. Jak zwolnie to znow wychyla sie maksymalnie.
Wtyczka przy skrzyni wyglada ok, przy liczniku wszystkie styki tez wygladaja ok. Ktos cos poradzi? (oprocz wymiany predkosciomierza :))

sajmon1100
12-11-05, 17:43
Mam teraz taki problem.

Predkosciomierz w ogole przestal mi dzialac-wskazowka jest maksymalnie wychylona. Dopiero gdy rozpedze auto (jazda na IV, V biegu) to wskazowka wskakuje mi na 160km\h. Jak zwolnie to znow wychyla sie maksymalnie.
Wtyczka przy skrzyni wyglada ok, przy liczniku wszystkie styki tez wygladaja ok. Ktos cos poradzi? (oprocz wymiany predkosciomierza :))
sprawdz mase w liczniku ale nie na kabelkach tylko przy samych tych 3 śrubkach co sie dokreca do licznika (te od predkosciomierza-jedna srubka to + ,druga minus a trzecia sygnał...wiem ze jak niema masy jest wszystko na maxa powychylane

sieku
24-11-05, 15:40
Mam ten sam problem. Od dlugiego juz czasu walcze ze swoim predkosciomierzem. Czasem pokazuje predkosc a czasem nie. .

witam
ja mam identyczna akcje. gdzie znajduje sie czujnik predkosci?? niemoge go znalezc

EDIT by ppm702
Zwracamy uwagę jak piszemy posty :evil: - tym razem ustne ostrzeżenie :)