PDA

Zobacz pełną wersję : Gaśnie na zimnym silniku 1,4i D14A3 EJ9

kubx
11-03-15, 14:34
Witam,
mam Civica z 97 roku, silnik D14A3. Prawie 10 lat temu założyłem gaz (sekwencja STAG). Od jakiegoś czasu gaśnie na zimnym silniku, a w związku z tym mam następujące pytanie: co może byś tego powodem?
Autem na lpg zrobiłem jakieś 150 tys. km- teraz mam przebieg około 190 tys km. W książce "sam naprawiam Honda Civic" znalazłem, że jest to wina czujników temperatury (cieczy lub powietrza). Auto wg. mnie pracuje ładnie na ciepłym silniku, nie ma problemu z odpaleniem. Jeśli natomiast silnik jest zimny, odpala ładnie po czym za chwile obroty spadają i auto gaśnie- muszę oczywiście przytrzymywać co chwilę na gazie jak tylko się zatrzymam.
Kopułka, świece, kable, palec są nowe.
Czujniki temperatury zostały podmienione z innego auta, listwa wtryskowa też, pompa paliwa sprawna.
Pomocy!!

Tomash89
11-03-15, 23:25
krokowy? sonda? jest paliwo?:P rozumiem ze masz ciepły start na lpg

kubx
12-03-15, 14:28
Paliwa zawsze przynajmniej 1/4 baku jest. Lpg oczywiście uruchamia się przy ciepłym silniku.
Byłem dziś u znajomego, sprawdził komputerem i wyszło:
DTC HELP
60-1(P0410)
AIR PUMP SYSTEM FAILURE
POSSIBLE FAILURELS
Supply line open
Supply line short
Motor failure
Air Pump Relay failure

Sonda lambda wg. mnie działa poprawnie- wskazania na kompie nie pokazują żadnych błędów, zarówno na lpg jak i pb.

Tomash89
15-03-15, 15:36
kopułka rzodzielacza, filtr fazy lotnej, we. klema w góre na parę minut i tzw. nauka

Szymciow
15-03-15, 17:17
Podobno to wina luzów zaworowych. Mechanik ustawił i zresetował komputer. Ponad 200 km obroty trzymały się dość wysoko (w okolicy 1500 obr./min.) ale już jest ok (ok. 800 obr./min.).
Dzięki za pomoc.