PDA

Zobacz pełną wersję : Honda CIVIC 1.4 is rocznik 97 wersja MB l przednie reflektory

ardnet
11-03-15, 09:04
Na początek Dzień dobry.
Jestem tu nowy od 5 minut i niewiem czy we właściwym dziale umieszczam ten post.
Szukałem ale nieznalazłem odpowiedzi na moje pytanie, mianowicie chodzi mi o demontaż przednich reflektorow,o wyjeciu ich z karoserii, chce je wyczyscic.
Nadmieniam,że od jednego dnia jestem posiadaczem starej, 97 rocznik, ale mającej wiele werwy hondy.
Proszę o odpowiedź jak to zrobić i czy to jest skomplikowane, czy sa użyte zaczepy plastikowe, czy tylko śruby. Najlepiej by bylo widziane przezemnie jakis poradnik co do tego demontażu.
Z góry dziekuje.

MichałCK
11-03-15, 09:20
Musisz pierw ściągnąć zderzak bo bez tego nie odkręcisz lamp , później już sobie poradzisz :D co do poradnika to pierwsze lepsze sam naprawiam :)

pafels
11-03-15, 10:25
Zderzak trzyma sie na 2 srubach ktore łączą blotniki ze zderzakiem (śruby sa pod plasrikowym nadkolem przy samej krawedzi) kolejne dwie śruby sa pod zderzakiem (łatwo je znaleźć) i 3 spinki pod maska (takie czarne) zdejmujesz zderzak i Twoim oczom ukarze sie metalowa belka na której siedzial zderzak, ja tez trzeba trochę poluzowac bo inaczej lamp nie wyciagniesz, lampy trzymaja sie na 4 srubach 2 od gory jedna po boku (pod kierunkowskazem) i jedna tak jakby za grillem :) dasz radę :D

ardnet
11-03-15, 14:17
Dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi.
Ta moja Honda wymaga naprawde bardzo wiele kosmetyki, na początek chce umyc ja pożądnie całą, bo jeśli chodzi o jej mechanike to jest bez zarzutu, prócz części eksploatacyjnych, ale to z racji wieku.
Coprawda teraz ide na kontrakt i bede po kontrakcie to robil ale dziekuję za odpowiedzi.

A czy do tego typu polerowania, chodzi o reflektory taka mala szliwierka oscylacyjna sie nadaje, taka z trojkątnym papierem?

pafels
11-03-15, 15:00
ja bym Ci radził wymienić te lampy, prawdopodobnie masz przepalone szkło ryflowane wewnątrz lampy (taka żółta plama wewnątrz lampy) przy myciu może być tak że razem z brudem wypłuczesz też odbłyśnik, a jeśli po wypolerowaniu lamp od zewnątrz nie zabezpieczysz ich specjalną powłoką to po krótkim czasie będzie jeszcze gorzej niż było, ja nowe lampy (firymy DEPO) kupiłem za 300zł już z wliczoną przesyłką, i nie żałuję ani złotówki wydanej na te lampy bo różnica jest kolosalna w stosunku do tych starych

ardnet
11-03-15, 15:29
W takim razie czy mozsz podac link w jakim sklepie je nabyleś, ja w srodku mam czyste bez przepalen tylko z zewnatrz od promieni UV zmienily kolor i sa motowe i żółte. Koleś w sklepie lakierniczym mówił, że zabezpieczaja je woskiem i filtrem przeciw promieniowaniu Uv i jest ok.

pafels
11-03-15, 15:49
kupowałem dokładnie te : http://allegro.pl/honda-civic-97-99-reflektory-lampy-l-p-2-szt-kpl-i5060775202.html
jeśli nie masz przepalonego szkła to możesz próbować ratować te lampy, wszystko zależy od Ciebie, jednak co nówka to nówka ;)

ardnet
11-03-15, 15:53
Dzięki pierw wypoleruje i zobacze jak sie sprawdzą, a link napewno wykorzystam bo i tak nosilem się z kupnem nowych ale w tej chwili brak kasy, po kontrakcie to co innego.

pafels
11-03-15, 16:00
tylko pamiętaj żeby po ponownym założeniu lamp czy to nowych czy starych jechać na SKP i ustawić światła ;)

ardnet
11-03-15, 16:02
Ok dzięki za uwage.