Zobacz pełną wersję : Co sądzicei o takim zestawie..
Witam, jestem w przededniu przeróbki fatalnego seryjnego car audio w EU7(Civic VII gen) 5d po lifcie. I tak,w miejsce seryjnego radia walę Alpine(najprawdopodniej model który kosztuje ok. 750 zł+50 zł ramka), na przód zestaw Powerbass 6-LC(koszt ok. 450 zł), zaś w tylne drzwi proponują mi woofery Phonocar 165 mm średnicy(80W w RMS) podłączone bezpośrednio pod radyjko,wiadomo subwoofera oraz wzmaka nigdy nie zastąpią,ale goście z warsztatu car audio(jednego z lepszych w Sz-nie) twierdzą,że basik będzie spoko(jak dla mnie lepiej dać głośniki dwudrożne). Aha, skrzynka nie wchodzi w rachubę(może to głupio zabrzmi,ale miałem już dwa autka z subem w bagażniku i mi wystarczy). Co o tym Sądzicie??
Jakiś wzmacniacz będzie do tego? Bo PB nie pokażą pełni możliwości na 14-24W radia...
No i zdałoby się wytłumić drzwi do tych PB aby naprawdę niższe partie pasma zabrzmiały porządnie.
Montaż na MDF w przypadku 165mm to i tak będzie zapewne obowiązek.
Do tego wg. mnie nie ma sensu brać Phonocary, tył w ogóle odłączyć, ew zostawić to co dali w serii... jak ktoś z tyłu podróżuje
Więc:
Radio - wg. uznania
Przód - PB L6-C (379zł via net z przesyłką w cenie)
Wytłumienie, mdf.
I jakiś dwukanałowy wzmak na przód + kable (zasilający 10mm2, głośnikowe 2.5mm2 i 1.5mm2 do gwizdków, RCA 5m ekranowane + bezpiecznik w oprawce 40-60A)
Napewno lepiej zagrają same PB podpięte do wzmaka niż zestaw PB + Phonocar na radiu.
http://allegro.pl/item397464278_carpower_hpb_602_profi_zestaw_kabli_ dietz_.html 290zł
Żadnych Carpowerów i innych tego typu wynalazków. Już lepiej kupić jakąś używaną alpinke
Hej, byłem w innym zakładzie(z sieci CCA) i tam jakm im powiedziałem, jaki mi proponowali wcześniej to Panowie trochę się pośmiali. Ustaliliśmy taki zestaw:
-radio Alpine CDA-9884R
-zestaw TEC XP 6/K2 na przód, skuteczność 90dB, moc RMS woofera 60W,moc RMS tweetera 30W, oczywiście z dystansami, tweetery dajemy w czworokąty osłaniające lusterka.
Tył zostaje bez zmian.
Powiedzieli mi, że bez pieca taki zestaw zagra najlepiej. i żeby tyłu wogle nie ruszać, bo nieważne jaki da się zestaw to i tak będzie tylko psuł akustykę. Na razie rezygnujemy też z wygłuszenia(sam sobie poźniej zrobię, jadę tam głównie po to,aby mi radio zamontowali, głośniki i tak bym kupił, a za montaż nic nie wezmą, więc niech robią.
Czy te głośniki TEC są dobre??Jak wygląda ich relacja jakości do ceny(cena 379 zł)??Pozdrawiam.
pytanie jak będzie wyglądała jakość montażu, bo od tego w dużej mierze zależy jakość... O samych głośnikach się nie wypowiadam, bo ich nie słyszałem, a nie chcę powtarzać potocznych opinii. Najlepiej poproś ich o odsłuch w aucie i nie powinno być z tym problemu
Powiedzieli mi, że bez pieca taki zestaw zagra najlepiej.
Troszkę smiem wątpić w ich fachowość skoro tak powiedzieli :) Wzmak to podstawa
Co do tego TEC-a to nie słyszałem, byś musiał w necie poczytać jakieś opinie na ich temat
Wejdź na jakieś forum CA i poczytaj, w tej kasie to z głośników polecane są własnie owe PB i μ-Dimension EL Comp 6. Co do wzmaka, to żaden porządny głośnik bez niego dobrze nie zagra, więc jak dla mnie to pitolenie głupot...
Te PB moge spokojnie polecić bo sam mam takie, ale fajnie zagrają tylko pod wzmakiem
Chwilowo została wstrzymana operacja, bo nie można w całym kraju znaleźć ramki dla radia 1 DIN w do Civica EU7 z klima manualna:(Być może przyjdzie za tydzień, mam czas na zastonowienie się nad głośnikami,ale szczerze....to jakoś nie uśmiecha mi się montować wzmaka pod głośniki, zaryzykuje te TEC, ewentualnie słabsze PowerBass, Hertz DSK 165(nie ESK bo te rzeczywiście wymagaja wzmaka) lub JBL, a właśnie,ostatnio słyszałem trochę negatywnych opinii na temat JBLa, tylko suby są chwalone,czy ta firma nie jest godna polecenia?? POzdro.
Każdy bardziej ambitny zestaw na przód (PB, Hertz itd) zalecany już ma wzmak - wkońcu 15W z radia ciężko to napędzić i wysterować...
Pod radio właśnie są polecane Helixy Dark Blue, ew. U-Dimension też ukieronkowane są trochę pod radio (a przynajmniej tak twierdzi producent). Jak grają to jeszcze nie wiem - czekają na montaż.
Tec'i mają sugerowane kiepskie pasmo - wiem, że realniej wygląda takie 75Hz u nich niż 60Hz u innych...
Ale 75hz jak na zestaw odsperowany z 165mm wooferem - kiepsko.
No i mnie martwiłby fakt, że za dużo sobie o nich nie można poczytać...
PB są znane i sprawdzone przez wielu, negatywnych opinii o nich jak na lekarstwo, a o tych TEC'ach pierwsze słyszę. Ale Twoja kasa, Twoja decyzja....