PDA

Zobacz pełną wersję : oswietlenie nawiewow i zegarow civic vi

rryba
09-03-15, 21:48
witam , padły mi juz wszystkie zarowki w nawiewach a ze robi sie troche cieplej czas za to sie zabrac , chyba zdecyduje sie na kolor czerowny lub niebieski , tak samo chce zmienic podsiwtlenie zegarow na kolor ten sam kolor .

nie wiem czy chce mi sie bawic w diaody smd bo zdaje mi sie ze nie wypelniaja przestrzeni tak dobrze jak zwykle zarowki , i teraz do rzeczy , czy molgy ktos polecic jakies mocno i ladnie swiecace zarowki w kolorze czerownym / niebieskim ktorych uzywaliscie i jesli mielibyscie chwile czasu dorzucic jakies zdjecia jak to wyszlo ?
dzieki z gory , pozdrawiam !

sensej
10-03-15, 09:45
żarówkami w zegarach nie uzyskasz efektu równego poświetlenia tarcz. Pobaw się lepiej z diodami na pasku

bulit73
11-03-15, 00:00
Tak jak pisze Sensej użyj ledów na taśmie. Aby uzyskać na prawdę dobry efekt, dobrze jest też zmyć farbę, która jest od spodu zegarów (zmywacz do paznokci wystarczy).

bonias83
14-03-15, 15:07
U mnie na smd wyglada to tak
http://i58.tinypic.com/289edk8.jpg
Na dobra sprawe mozna by sie jeszcze troszke przylozyc i poprawic kilka szczegolow jak np oddzielenie w nawiewach czerwonego i niebiesskiego paska ale juz mi sie nie chcialo
co do zmywania farby z tarcz to nie wiem czy jest to dobry pomysl. W zegarach w v genie da rade zmyc tylko farbe z obrotomierza i predkosciomierza. U siebie tak zrobilem i jest niestety delikatna roznica w swieceniu. tzn obrotomierz i predkosciomierz swieca nieco jasniej niz wskaznik temp i paliwa

rryba
14-03-15, 15:11
o wyglada ladnie , jeszcze sie na to nie zabralem i chyba po tym zdjeciu bede kombinował z paskami smd . a ile uzyłes ? cale zegary dookoła paskiem z smd ?

bonias83
14-03-15, 15:22
Robilem to podswietlenie juz dawno temu wiec moge polowy nei pamietac ale kojarze ze tasme dawalem wokol kazdej tarczy. Powiem tak. Jest sporo pracy przy tym bo gdzie nie gdzie trzeba bylo ponacinac plastiki aby tasme rownomiernie rozprowadzic ale wedlug mnie warto bylo sie pomeczyc bo efekt zdecydowanie lepszy jak na zarowkach ;) Ile zuzylem tasmy to nie pamietam. Nie jest ona droga wiec wez z 1m wiecej na wszelki wypadek. Jak ci zostanie to mozesz sobie jeszcze podswietlic przyciski od przeciwmgielnego , podgrzewania szyby czy chociaz elektryki szyb jesli posiadasz ;) Ja tak mam ale zdjec niestety nie posiadam bo mi gdzies zaginely :/

Liero
16-03-15, 20:30
Swoja droga, jak masz zamiar dac paski led, w zaleznosci tez od koloru,ja mialem czerwony, zmywalem wlasnie tarcze od wewnatrz,i efekt byl *****isty,ale po czasie razilo bardzo w oczy i zaczyna byc meczace..dlatego jak nie posiadasz dimmera, to sprobuj pierw bez zmywania tarcz,pojezdzij tak troche i zdecyduj, bo pozniej odwrotu juz nie bedzie :)

bulit73
17-03-15, 20:37
Żeby do ściemniania nie był potrzebny dimmer możesz zastosować taśmę RGB + sterownik + pilot (sam niedługo będę to robił :)). Dodatkowo przy RGB będziesz miał wiele kolorów podświetlania.

mblbn
18-03-15, 00:27
Żeby do ściemniania nie był potrzebny dimmer możesz zastosować taśmę RGB + sterownik + pilot (sam niedługo będę to robił :)). Dodatkowo przy RGB będziesz miał wiele kolorów podświetlania.

ciekawe ciekawe :) dawaj znać jak to wyszło.
popatrzyłem na alledrogo to graty wychodzą tanio (1zł za moduł rgb, ok 10zł sterownik, więc 10zł więcej niż przy rozwiązaniu na zwykłych smd).
sam bym też u siebie porobił, tylko elektrykiem nie jestem i nie wiem czy dobrze kombinuję, bo samochód ma 12V i prąd stały, tak? a te diody co sprzedają na all opisują jako 12V DC, czyli tez prąd stały, right?

rryba
18-03-15, 09:01

a co to dyskoteka czy samochod ? ;)

bulit73
18-03-15, 14:02
Wszystkie taśmy na 12V będą pasowały. Przy doborze taśmy ważne są dwie rzeczy: 1.Żeby taśma nie była wodoszczelna (bez powłoki silikonowej). Łatwiej jest ją ułożyć w zegarach. 2.Żeby na 1m było 60 ledów, czyli pasek 5cm/3 ledy.
Przy doborze pilota nie bierz tych mniejszych. Mają mniej funkcji i nie uzyskasz pełnej gamy kolorów.

Na zdjęciu masz odpowiedniego pilota + sterownik na 12V.
https://lh6.googleusercontent.com/-Q6_jB0T5Zeg/VQl0_rFKVHI/AAAAAAAAAgI/0xq5PyKXvQg/s640/20150318_134804.jpg

mblbn
18-03-15, 16:08
z pilota to mi najbardziej dimmer potrzebny, bo z tego co piszą to wali po oczach po wytarciu farbki z zegarów ;)