PDA

Zobacz pełną wersję : wahacze przednie - wymiana - jakosc zamiennikow

luckyNumber83
03-03-15, 14:03
Witam,

W najblizszym czasie czeka mnie wymiana wahaczy przednich. od kilku dni szperam w necie, zeby znalezc jak najtaniej i widze duzy rozrzut cenowy. Na allegro ceny wahaczy wahaja sie 100-150 zlotych, np

http://allegro.pl/wahacz-honda-civic-01-05-lewy-przod-dolny-i5078065880.html

W sklepach natomiast 500-600 zl :
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3021183422140-HO_WP_2549-O15527-wahacz-zawieszenia-kola-przod.html

I tu pytanie, czy oplaca sie placic 400-500 zlotych wiecej? czy ktos mial do czynienia z tymi wahaczami z allegro i moglby podzielic sie opinia? czy jest to niebezpieczne? jesli chodzi o trwalosc zadowolony bede, jesli wytrzyma 2 lata, bo na bank bede hanke sprzedawal w przyszlym roku.

Dzieki z gory za odpowiedzi.

jey
03-03-15, 14:26
Powiem tak: wahacz jak wahacz, trochę blachy + tuleje-pewnie jakiś chińczyk. Ja połaszczyłem się na tulejki do wahaczy FEBI i po roku czasu znów do wymiany są,więc jeśli wahacze są całe to kup same tuleje ale orginalne. Będziesz miał problem z głowy na kilka lat. A w Inter carsie MOOG też nie zachwyca jakością, uwierz mi -trochę tym handluje( aha widzę ze będziesz sprzedawał za rok więc możesz po taniości ogarnąć)

luckyNumber83
03-03-15, 15:05
Dzieki za odpowiedz. Czyli wg Ciebie najslabszym punktem sa tuleje. Planuje sam zajac sie wymiana, a z tego co widze to tulei bez wciskarki nie da rady wyciagnac/zalozyc. niestety takiej nie posiadam, wiec chyba latwiej bedzie mi wymienic caly wahacz.

szczypior88
03-03-15, 15:27
Podzielam zdanie Jey'a.
Zainwestuj w tuleje lepiej same. Polecam ASO. Chyba, że masz auto po dzwonie i wahacze zgnite albo krzywe nadają się do wymiany.

bunkerites
03-03-15, 18:12
wystarczy napisac do haparts.pl zapytanie o czesci.Maja taniej niz w ASO

luckyNumber83
03-03-15, 20:08
Ok, dzieki. To jeszcze pytanie, idzie samemu zmienic tuleje bez wciskarki?

DRIVERRS
03-03-15, 21:13
A ja moge polecic Ci tulelki poliretan od strongflex. A co do wymiany to wykrec wachacze i podejdz do jakiegos warsztatu samochodowego co ma prase i za 20zl Ci to wymienia.

Jasiu
03-03-15, 22:47
Jak kupi tuleje z PU to stare może nawiercić, naciąć itd żeby je wyjąć z wahacza...Ja tak zrobiłem. Montaż tulejek strongflexa ogarnie się bez prasy. Składa się je jak klocki XD
U mnie problem był z odkręceniem śrub pionowych wahaczy. Jak u Ciebie też będą zapieczone, to nie licz że wymienisz tuleje "w godzinkę" :)

OEM jeszcze Sivy może ogarnąć po dobrej cenie.

luckyNumber83
04-03-15, 09:04
No u mnie te sruby pionowe so zmeczone, wiec licze sie z tym, ze podczas demontazu troche przeklenstw pojdzie ;) Podsumowujac, dowiedzialem sie wszystkiego, czego potrzebowalem. Dzieki wszystkim za info. Pzdr

surian
05-03-15, 18:25
ja wymieniałem same tuleje w ASO 56 zł

Ja te śruby wykręcałem około 40 minut na sztukę pneumatem w profi warsztacie, tak że nie trać nadziei jeśli nie będą puszczać tylko grzej i próbuj :)