Zobacz pełną wersję : Turbo a instalacja LPG
krzysiek93.3
02-03-15, 21:29
Witam, szukam i szukam i nie mogę znaleść, jak wygląda sprawa z instalacją LPG a montażem turbo? Ma ktoś coś takiego u siebie?
Witam, szukam i szukam i nie mogę znaleść, jak wygląda sprawa z instalacją LPG a montażem turbo? Ma ktoś coś takiego u siebie?
Sześciuset konne silniki w Hondzie, zakute, przeinwestowane jeździły w gazie. Zrobione z głową nie ma prawa źle wpłynąć na układ.
Jeśli masz lpg i chcesz uturbić silnik to do wymiany może być połowa instalacji - reduktor, wtryskiwacze, przewody gazowe, wielozawory itp..
Ja ma zwykły reduktor , wtryski , itd na 1.5 bara i daje radę , fakt jak chcesz żeby wszystko super hulało to musisz tak jak przedmówca mówi :)
Ja ma zwykły reduktor , wtryski , itd na 1.5 bara i daje radę
Tzn jakie konkretnie masz?
krzysiek93.3
03-03-15, 11:36
Plan mam taki: B18C4 + garrett TD04HL z Volvo + śruby ARP + kute tłoki i korby + panewki ??? ok1bar doładowania
Miało być h22, ale po przejechaniu sie D16+turbo, spodobała mi sie ta "lekkość" nie wiem jak to określić ;)
Instalacje mam zwykłą z d15b2, butla już wyszła czyli chyba całą instalke będę musiał wymienić, może ktoś doradzi jakie graty moge powoli kupować? dodam że dopiero zacząłem odbudowe budy i planowany wyjazd na droge to maj/czerwiec jak czas pozwoli, i liczę, że w tym czasie upoluje jakieś używki w dobrej cenie bo chyba nie wszystko musi być nowe ;)
Pzdr.
Panowie, jakie panewki i gdzie kupić? to w sumie najsłabszy punkt silnika w turbo i chciałbym żeby to co robie miało ręce i nogi, i nie wiem czy brać OEM czy ACL? które będą lepsze? są różne opinie i im więcej czytam tym mniej wiem?
Może ktoś poleci kogoś z okolic Konina kto by mi ten silnik złożył/spasował doradził jakie graty kupić?
Panowie, jakie panewki i gdzie kupić? to w sumie najsłabszy punkt silnika w turbo i chciałbym żeby to co robie miało ręce i nogi, i nie wiem czy brać OEM czy ACL? które będą lepsze? są różne opinie i im więcej czytam tym mniej wiem?
Jeśli chodzi o OEM to są to tak zwane kolorowe Taiho, w zależności od koloru, mają one inną grubość. Jeśli będziesz wsadzał "kute" korbowody to i tak na panewkach korbowodowych kolor nie ma znaczenia, liczy się odpowiedni luz między panewką a wałem (manual) max. luz serwisowy to 0.05 mm z tego co pamiętam.
Panewki dostaniesz np. na jdmshop albo od jarusnet.
Jeśli wiesz jaki będziesz miał setup i ile mocy, to dopytaj na lpg-forum.pl tam siedzą ludzie którzy doradzą Ci najlepsze rozwiązanie
tzn jakie konkretnie masz?
stag 300:)
Stag 300 to tylko sterownik, napisz jakie masz wtryskiwacze i reduktor. Jeśli przyrost mocy będzie duży to pewnie przewody fazy ciekłej wraz z wielozaworami też będą do wymiany
krzysiek93.3
04-03-15, 11:11
Po lekturze forum i wypytaniu gazowników zamówiłem takie coś http://allegro.pl/e75-ac-stag-4-q-box-basic-komputer-sterownik-qbox-i5114765276.html i butle w koło z zaworem,
reszte gratów kupie jak już fura będzie śmigała :cool:
i o najważniejszym zapomniałem http://allegro.pl/r73-reduktor-kme-r2-twin-sekwencja-408km-gold-faro-i5120683275.html
sterownik i reduktor ok ciekawe jakie wtryskiwacze to ogarną pochwal sie
krzysiek93.3 no to fajnie szkoda tylko że w paczce nie będzie wiązki oraz czujników :o
krzysiek93.3
04-03-15, 13:41
krzysiek93.3 no to fajnie szkoda tylko że w paczce nie będzie wiązki oraz czujników :o
Się wystraszyłem, ale przypomniało mi się że wiązke i czujniki gazownik ma ogarnąć :) jest pare tych czujników, a że ja jestem w tym zielony, to zostawie to komuś kto z tego żyje.
Jeszcze mam trochę czasu na kompletowanie, a w sobote jade po silnik i troche sie boje że jak sie rozpędze to mi na ten silnik braknie :mad:
Wiązkę dostaje się chyba wraz ze sterownikiem. Niedawno kupowałem qboxa i była wiazka w zestawie.
poproś gazów nikąd żeby nie lądował Ci wszystkiego do komory silnika tylko to co niezbędne. Ja w moim ej6 komp lpg dqlem za schowkie i wszystkie kabelki które nie musiał iść do komory popiołem przy ecu oemowej. Plusy są takie ze nie masz bajzlu pod maską a wtyczkę do qboxa masz w kabinie i nie ma problemu z kablami przy strojeniem lpg.
pawel83waski
06-03-15, 08:51
Ja ze swojej strony mogę polecić STAG 4 i Hana H2000 -wtryskiem są mega a S4 przetwarza dane z kompa i podaje na wtryski. Tania i bardzo dobra opcja.
Wiązkę dostaje się chyba wraz ze sterownikiem.
Jak zamawiasz sam sterownik (bez wiązki) to logiczne, że jej nie dostaniesz a aukcja, którą kolega wkleił to właśnie sam sterownik
Wtryski H2000 do turbo B18 na 1 bar to za mało wydajne