Zobacz pełną wersję : Rozwiercenie kolektora ssącego ???
Zamówiłem sobie ebayowy kolektor ssący do D-serii firmy OBX. Pisza tam, że można go spasować z przepustnicą max 66mm. Ja nie celuje w takie wielkości ;) kupiłem sobie przepustnicę z B16A2 o średnicy 60mm. Teraz zastanawiam się jak mogę takie cudo rozwiercić do tych 60mm (średnica póki co to 55mm) skoro za tym kołnierzem. do którego przykręca sie przepustnicę jest zwężka ??? Jakoś nie bardzo to widzę, czy ktoś może mnie oświecić ?
Kolektor:
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=36474&viewitem=&item=300240028580&_trksid=p3907.m29
JulekCIVIC
12-07-08, 19:45
Siema, sluchaj jesli tam pisza ze mozna go spasowac z przepustnica 66mm to w czym problem jak zakladasz mniejsza??
no chyba w tym ma problem, że na wejściu kolektora będzie miał wąskie gardło w postaci 55mm, więc przepustnica 60mm nic nie zmieni.
No tak właśnie jest... średnica wlotu kolektora ma 55mm, ale piszą, że jest kompatybilny z max 66mm przepustnicą... ale jak je spasować, jeśli rozwiercić sie nie da ??? o to jest pytanie... zna ktoś ten motyw ? może ma ktoś to już za sobą ?
myślę, że się da rozwiercić, tylko na pewno nie poradzisz sobie z tym w domu wiertarką :D
cza znaleźć jakiegoś dobrego tokarza i wszystko jest wykonalne.
(tak mi się wydaje przynajmniej)
No właśnie zerknij na ten kołnierz.. bo widzisz... patrząc na niego to widać, że rozwiercić kołnierz można, ale za nim zaraz zwęża się gardziel i jak rozwiercę kołnierz to przecież spawy puszczą ;/ dlatego kompletnie nie rozumiem jak można to zrobić ;/ a to, że nie wiertarką to wiem ;) hehe
Po co to kupować? Kup sobie normalny kolektor.
JulekCIVIC
13-07-08, 13:46
wiesz co ja mysle ze jesli tam pisza ze mozna tak zrobic ze nawet do 66mm to pewnie jest tam jakis patent na to i to jakos pokazane jest, ale jak to napisal Konrad84 mogles kupic np od z6 kolektor i przepustnice od b16 (ja tak mam) i bez problemy bys go powiekszyl u pierwszego lepszego slusarza z tokarnia:)