PDA

Zobacz pełną wersję : Civic 5d 1.4is problem z silnikiem, zapłon

cineek
01-03-15, 15:37
Witam. Miesiąc temu kupiłem Honde Civic 5d 1.4 is 90 km w gazie sekwencja. Ogólnie Civic ma parę dziwnych objawów.

1. Rzadko ale się grzeje, nawet przy krótkich trasach, temperatura sięga wtedy minimum 3/4 na liczniku. Myślałem za pierwszym razem, że trzeba odpowietrzyć, ale okazało się, że problem sam ustaje na jakiś czas. Płyn chłodniczy uzupełniłem w chłodnicy, jak i w zbiorniczku wyrównawczym. Ale z tego co zauważyłem ostatnio był max. w zbiorniczku, a teraz jest minimum.
2.Czasami ma problem z odpaleniem. Kręci,co jakiś czas "piardnie" ale nie załapie. Dopiero jak na lince go pociągnę to odpali, ale jest wtedy tak jakby zalany, bo gaz do dechy a kręci się przez chwile do 2,5 tys obrotów, dopiero po chwili przepali i wkręca się już normalnie. Nie wiem czy zalewa świece benzyną czy olejem.
3. Nierówne obroty, czy to na gazie, czy to na benzynie. Falują lekko, chociaż czasami nawet wahają się między 1000 a 200 obr/min. Potrafi czasami zgasnąć.
4. No i jeszcze cieknie olej spod aparatu zapłonowego. Więc to może jest przyczyna, że nie odpala czasami, chociaż w sumie się nie znam :D No ale tutaj to musze sprawdzić czy oring między aparatem a silnikiem, czy w środku.

Co może być przyczyną tych awari. Chodzi o to że boje się, że to uszczelka pod głowicą :( Co o tym sądzicie ? Proszę o pomoc.

pafels
01-03-15, 20:44
na początek proponuję sprawdzić termostat, 3/4 to już naprawdę dużo, gdy układ jest sprawny to temp. ma być na ok 1/3 skali i nie może ani drgnąć, co do spadających obrotów - może być silniczek krokowy do wyczyszczenia tym bardziej że masz LPG, cieknący olej z pod aparatu zapłonowego to z tego co zauważyłem dość częsta usterka w hondach (sam muszę to naprawić) ale nie powinna ona uniemożliwiać odpalenia, sam oring jest dostępny w haparts za 9 zł :)

cineek
01-03-15, 21:26
Dzieki za odpowiedz. Postaram się to wszystko sprawdzić. Dodam jeszcze w sumie ważne chyba, ze jak sie juz zagrzeje to chlodnica jest zimna i włącza się wiatrak. Ale zazwyczaj trzyma temperaturę właśnie na 1/3 i wtedy normalnie obieg jest, chlodnica ciepła.

pafels
01-03-15, 21:28
to na 99% termostat, co do wiatraka to nie jestem na 100% pewny ale czujnik jest chyba w "małym obiegu" wiec jak termostat się nie otworzy to temp rośnie i wiatrak się włącza

cineek
01-03-15, 21:41
W takim razie sprawdzę termostat :D Martwi mnie właśnie jeszcze to odpalanie :(

pafels
01-03-15, 21:48
obejrzyj ten silniczek krokowy, być może pomoże, na pewno nie zaszkodzi :)

cineek
01-03-15, 21:52
No dobra, Dzięki :) Sprawdzę, wyczyszczę, zobaczę mam nadzieje, że pomoże :D

WojTEC
01-03-15, 23:13
Też mi się lało z aparatu, nie udało mi się kupić oringa, bo ten co potrzebowałem był ciężko dostępny kupiłem używany aparat i po problemie. Czytałem wtedy pamiętam że niektórym ludziom którym się lało z aparatu falowały obroty u mnie to nie występowało, co do falowania jeszcze jak silniczek krokowy nie pomoże sprawdź czy nie masz jakiś wężyków od przepustnicy przegryzionych przez jakieś zwierzaki.. Możesz zresetować komputer a jak to nie pomoże to musisz dalej patrzeć. Możesz sprawdzić kable czy nie mają przebicia popsikaj je wodą i obserwuj czy silnik nie zaczyna inaczej pracować, wykręć świece i zobacz w jakim są stanie itp