Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : b18c4 dlawi się, temperatura

wolnymb2
26-02-15, 20:57
Witam.
Mój problem polega na tym że silnik dlawi się przy lekkim dodaniu gazu przy 2500-3000 obrotów. Przy gwałtownym przyspieszeniu jest ok.Rzecz się dzieje uciazliwiej gdy jest rozgrzany do 2/3 właściwej temperatury. Oprócz tego chyba się nie dogrzewa gdyż temperatura najczęściej wchodzi do 2/3 właściwej temperatury i podczas jazdy spada. Ubywa też sporadycznie 200ml plynu. Jest tak że ubędzie 2 setki i nie więcej. Jakieś pomysly??' będę wdxieczny

Bartko
27-02-15, 09:34
Zacznij od naprawy układu chłodzenia silnika.
Wskazówka temp. powinna być na 1/3 skali po pełnym rozgrzaniu silnika.
Połowa skali to już znak, że coś jest nie tak, a 2/3 uwaga.
Jak wejdzie na czerwone pole to silnik na złom.

Zycio
27-02-15, 22:59
hm, ubywa plyn to uszczelka pod glowica, grzeje sie do 2/3? albo termostat na malym obiegu jezdzi, albo uszczelka pod glowica, przepuszcza "spaliny" czy tez sprezone powietrze z komory spalania do ukladu chlodzenia i tak sie dzieje. wiem - autopsja, masz dobry silnik, drogi w ch*j, nie bagatelizuj tego bo bedziesz plakal

wolnymb2
08-03-15, 14:56
Troszke zle ujalem wskazanie temperatury. Na postoju grzeje sie do 1/3 czyli tak jak powinien natomiast podczas jazdy wskazówka opada do dolnej kreski. Termostat byl wymieniony. Chyba ze trefny sie trafil. No i te dlawienie sie... dzieje sie to przy 2000-3000 obr zanim wskazowka temperatury minie dolna kreske. Dzis przybserwowalem ze przy 180-200km/h lekko poszarpuje. Ma ktos jakies pomysly? Za pomoc duuuuuuzeee piwo:)

Jedras
08-03-15, 15:06
Jedz na SKP o zrób sobie analizę spalin to będziesz wiedział czy UPG poległa.. no do poszarpywania.. zawory wyregulowane?
Czyli ewidentnie masz silnik nie dogrzany.. wykreć termostat i zobacz przy jakiej temp się otwiera bo może faktycznie jakiś felerny

fełtek
08-03-15, 16:31
Ale co mnie też zawsze zastanawiało i mój znajomy w B18 miał to samo. Mianowicie ubywało płynu ze zbiorniczka do jakiegoś tam poziomu i stał później. Za każdym razem tak było jak dolałem. Autko chodziło cacy.

Michuu
09-03-15, 02:50
Najpierw wymień termostat i dobrze odpowietrz układ.
A jak się dławi to sprawdź układ zapłonowy kable świece kopułka palec.

Gąsior
20-03-15, 12:34
mi też tak się dławi, zazwyczaj po krótkim postoju (np. pod sklepem), tyle że z temperaturą nie mam problemów.
co ciekawe jak przeszedłem na kompa OBD1 to objawy znikły, teraz gdy wróciłem z powrotem do oryginalnego ECU powróciły (zamontowałem innego kompa niż wcześniej więc samego kompa wykluczam).
jaka jest różnica w sterowaniu silnika standardowym kompem P9k a strojonym OBD-1 że taki objaw się pojawia?

masz LPG ?

Bartko
20-03-15, 13:35
Może oryginalnemu ECU brakuje sygnału z jakiegoś czujnika? TDC np?

Gąsior
12-07-15, 19:45
odgrzeje kotleta, po wymianie sondy wszystko wróciło u mnie do normy. (co ciekawe stara sonda nie wywalała checka)

fełtek
13-07-15, 16:34
odgrzeje kotleta, po wymianie sondy wszystko wróciło u mnie do normy. (co ciekawe stara sonda nie wywalała checka)

Jaka sondę kupiłeś? Info się przyda!

szastal
13-07-15, 23:14
Jaka sondę kupiłeś? Info się przyda!
Dokładnie tym bardziej że mój też ma podobne objawy ale od kiedy go mam właściwie

Gąsior
16-07-15, 16:22
miałem używkę na stanie :) jak coś mam jeszcze jedną.

prawie cały osprzęt silnika wymieniłem zanim wpadłem i zmieniłem sondę, ale ja jej nie podejrzewał bo błędu nie wywalała. a jednak to była sonda.

fełtek
16-07-15, 20:19
miałem używkę na stanie :) jak coś mam jeszcze jedną.

prawie cały osprzęt silnika wymieniłem zanim wpadłem i zmieniłem sondę, ale ja jej nie podejrzewał bo błędu nie wywalała. a jednak to była sonda.

Kiedyś czytałem że sonda nie wywali. No chyba ze całkiem zdechnie.

daniel208
16-07-15, 20:29
wywala jak obwód grzania się wysra. U mnie była sonda do wymiany. Kupiłem od ziomka z forum za około 80 zł. Zepsuta, oczywiście nie moglem zwrócić bo u niego przeciez sprawna byla itp mierzona! :D
Kupilem na ebayu za 2 euro z przesyłką 2 używki z toyoty w komplecie, podmieniłem kostkę i hula :D

fełtek
16-07-15, 20:48
wywala jak obwód grzania się wysra. U mnie była sonda do wymiany. Kupiłem od ziomka z forum za około 80 zł. Zepsuta, oczywiście nie moglem zwrócić bo u niego przeciez sprawna byla itp mierzona! :D
Kupilem na ebayu za 2 euro z przesyłką 2 używki z toyoty w komplecie, podmieniłem kostkę i hula :D

Z,jakiej Toyoty? To też może się przydać :)

szastal
16-07-15, 21:04
W manualu jest chyba rozpiska jak pomierzyć sondę

sonkubu
16-07-15, 21:44
Hmm a jak płyn ubywa. Oleju czasem też ubywa a wskaźnik temp. 3/5 to co to

Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka

Wsumie wskaźnik 1/2 a mówicie że ma być 1/3 wiec jest to źle?

Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka

daniel208
17-07-15, 16:32
Z,jakiej Toyoty? To też może się przydać :)

http://www.ebay.de/itm/141692766612?_trksid=p2060353.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
nie wiem czy będzie pokazywać ta aukcja, z : Toyota MR 2 III ZZW3_ 1.8 16V VT-i