PDA

Zobacz pełną wersję : Znosi mnie na prawo..

marcii1
11-07-08, 20:59
Witajcie.. mam uporczywy problem...jezdze civica sedan 92 rok... zmianilem jakis czas temu opony z zimowek na letnie... na zimowkach wszycho bylo siiii.. a teraz... jak trzymam prosto kiere to mnie maxymalnie na prawo znosi. i zeby jechac prosto musza ja delikatnie w lewa strone trzymac skierowana... to nowe kola mam wywazone.. zbieznosc ustawiona... i nic.. ciagle mnie na to rapwo zarzuca.. juz nawet zamianialem opony lewa na prawo.. i rozne inne kombinacje.. i nic.. czym moze byc spowodowane to znoszenie??

ziomal007
11-07-08, 21:27
Jak puszczasz kierownicę to ściąga ?

siemens_15
11-07-08, 21:30
Sprawdź na początek na oznaczenie opony czy obraca się we właściwym kierunku. :) Jeżeli opony są ok, koła wyważone i są po odpowiednich stronach to musi być ok.

marcii1
11-07-08, 21:57
jak puszczam to mnie zarzuca.. praktycznie tak ze jak puszcze to mi zjezdza na 2 pas jezdni.. wszystko siiii z oponami..w ywazone sa..

siemens_15
11-07-08, 21:58
Zimowe kapcie miałeś na tych samych felgach?

ziomal007
11-07-08, 22:04
Zbieżność na nowych kołach ustawiałeś ?

Hoze
11-07-08, 22:15
Hej,miałem ten sam problem,też jak założyłem koła letnie zaczęło mi ściągać auto i też na prawo, pojechałem na powtórne wyważenie kół, sprawdziłem zbieżność(była OK), w końcu się wq..łem i założyłem koła tylnie(były w lepszym stanie oponki) na przód i odwrotnie i.....nie ma problemu. Często winne są opony, radzę sprawdzić.

marcii1
11-07-08, 22:41
Zbieznosc ustawiona... jezdzilem na zimowkach... moze masz racje HOZE... jutro to zrobie.. zobaczymym co to da.. jak na arzie zamienilem rapwa przednia na lewa... i nic to nie dalo.. jutro sie pobawie z tymi oponami....

CIV85
12-07-08, 00:00
dokladnie przezuc tyl na przud i zobacz co sie bedzie dzialo bo jak jest zbieznos oki i wywazenie oki i jesli sa to kieruki i dobrze zalozyl to niema prawa tak byc.PS sprawdz przy okazji cisnienie w oponach czy jest jednakowe bo moze ziomki w wulkanizacji poprostu zele je dmuchli ale to tak na marginesie ;P

_Z_I_K_
12-07-08, 08:33
cisnienie mozesz miec mniejsze po jednej stronie isciaga, ja mialem roznice 0,5 na jednej stronie i sciagalo tak jak piszesz

marcii1
12-07-08, 09:46
Dobra.. to dzis to wszycho sprawdze.. ale jest jeszcze jeden maly klopot.. bo auto bylo pizgniete z prawej strony.. tzn dostalo po blotniku.. i delikatnie po zderzaku.. blotnik wymienilem..bo byl juz mega pogiety.. czy moglo sie prze co cos uszkodzis w ukladzie kierowniczym??

ziomal007
12-07-08, 10:16
Dobra.. to dzis to wszycho sprawdze.. ale jest jeszcze jeden maly klopot.. bo auto bylo pizgniete z prawej strony.. tzn dostalo po blotniku.. i delikatnie po zderzaku.. blotnik wymienilem..bo byl juz mega pogiety.. czy moglo sie prze co cos uszkodzis w ukladzie kierowniczym??

Mogło geometrię ruszyć.

_Z_I_K_
12-07-08, 10:16
ciezko cokolwiek napisac bo auta nie widac ale bardzo mozliwe

marcii1
12-07-08, 10:24
A jezeli nawet ruszylo ta geometrie.. to co mozna z tym zrobic ?? bo rzpeciez tak jezdzic sie nie da.. a ile ustawienie tej geometrii kosztuje ?? bo tez cos czuje ze to wlasnie z tym jest problem...

ziomal007
12-07-08, 10:27
Geometri nie ustawisz w naszych Civach chyba ze masz regulowane wachacze Skunka na przykład ;)

Zmień te koła jak Ci ziomy radziły czyli tył na przód. W innym warsztacie sprawdziłbym zbieżność jeszcze raz , jak nic nie pomoże to pokrzywiony wahacz może masz.

marcii1
12-07-08, 11:03
Dobra.. to ide zaraz te kola przelozyc.. jak to nic nie da.. to jade do mechaniora.. bo sam juz chyba nic nie wymysle.. tylko dziwi mnie ze na zimowkach jezdzil normalnie.. a jak na letnie przelozylem to sie zaczely takie cuda dziac...

marcii1
12-07-08, 12:49
Przelozylem przod na tyl.. i nic... ciagle mnie znosi na prawo... wiec co to moze byc... auto dostalo strzala w prawy blotnik... moze sie rzeczywiscie geometria przestawila... ale czy idzie jakos zrobic tak zeby jechal prosto??

Homer
12-07-08, 16:35
Tu Ci moge powiedziec ze moze felga jakas trefna czy co ? U mojego ojca bylo podobnie ale jak wymienil opony na nowe (wraz z felgami) to problem ustal. Ale to byly stalusy :) Pozdr

ziomal007
12-07-08, 16:38
Tu Ci moge powiedziec ze moze felga jakas trefna czy co ? U mojego ojca bylo podobnie ale jak wymienil opony na nowe (wraz z felgami) to problem ustal. Ale to byly stalusy :) Pozdr

Ale zmieniał je wszystkie na różne sposoby więc nie bardzo.

karpik85
13-07-08, 12:35
ja jak swoją kupiłem to miałem ten sam problem, tyle, że ściągało mnie na lewo. Sprawdzałem zawieche, zbieżność, wyważenie, ciśnienie w kołach, hamulce czy nie trą i nic... Dopiero gdy kupiłem dwie fabrycznie nowe opony na przód to problem całkowicie zniknął i teraz furka leci prosto jak po szynach.

CIV85
13-07-08, 12:55
jesli masz zbieznosc oki to zostanie ci nowe oponk kupic choc niewmei czy to da jak zmieniales tyl na przud i to samo

Wojtek Ksiezopolski
10-11-08, 19:02
witam, mam pytanko w podobnym temacie: czy jesli samochod byl bity i przez to sciaga, to da sie jakos zrobic zeby jednak nie sciagalo czy juz tzreba z tym zyc :)?

karpik85
10-11-08, 21:53
najczęściej się da.

stashek
10-11-08, 22:37
witam, mam pytanko w podobnym temacie: czy jesli samochod byl bity i przez to sciaga, to da sie jakos zrobic zeby jednak nie sciagalo czy juz tzreba z tym zyc :)?

u blacharza na płycie

skobel
12-11-08, 21:58
Czasami jeszcze przyczyną ściągania ale tylko w przypadku jazdy w koleinach może być niski profil opony.