PDA

Zobacz pełną wersję : Civic EM2 - szarpanie

rav7
19-02-15, 18:58
Witam, jakis czas borykam sie z szarpaniem po zmianie biegu. Po zmianie biegu czuje jedno lub dwa szarpniecie kiedy wciskam gaz do podłogi, jesli wciskam stopniowo jest wszystko w porzadku. Dzieje sie to na LPG jak i na Pb. Wiem juz ze nie mam zaworu EGR wiec go automatycznie wykluczam, wymieniłem juz swiece i nadal to samo. Czy jesli wziałbym sie za czyszczenie lub ewentualna wymiana silniczka krokowego to msze go w jakis specjalny sposob adaptowac? Silnik D17a8.

Jasiu
19-02-15, 19:31
Może być wina sprzęgła ( a ścisłej tłumik drgań na sprzęgle ) albo poduszki silnika / skrzyni.

rav7
19-02-15, 19:39
sprzegło jest praktycznie "nowe" wiec wstepnie bym to wykluczyl... Dzieje sie tez tak ze keidy jade na 5 biegu, puszcze gaz i predkosc spadnie do 50 i wcisne szybko gaz w podloge to czuc szarpanie, ale nie jest to takie szarpanie jakby własnie cos sie urywało tylko jakby przerywało, jakby na ten ułamek sekundy tracił moc, dławił sie...

Jak wspominałem dzieje sie to na LPG jak i na PB ale zauwazylem rowniez cos sprzecznego, kiedy stoje, auto na luzie i chce go przygazowac to na benzynie wchodzi plynnie na obroty a na LPG ma lekkie zdławienie i dopiero wchodzi, oczywiscie kiedy wciskam pedal gazu od razu do konca, jak delikatnie to wszystko jest w porzadku, jakies rady? :(

Jasiu
19-02-15, 21:11
Po prostu podszarpuje przy miejskich podjazdówkach - np w korku. Ja mam to samo ale od początku jak mam auto. Moja poprzednia honda miała to samo. Po prostu ten typ tak ma i trzeba nauczyć się jeździć. Wyczuć auto.

michal9049
19-02-15, 21:11
Kiedy wymieniałeś filtry instalacji lpg i paliwa ?

makias
20-02-15, 14:54
sprawdz filtr LPG

rav7
20-02-15, 21:56
własnie filtry bede wymieniał jutro, przy okazji wyczyszcze przepustnice i krokowca podmienie na "nowego" bo mam od eRMD i zobacze czy bedzie jakas poprawa. Jak czas pozwoli to ogarne tez dolocik :D

rav7
21-02-15, 14:03
Po problemie :D jak mowilem tydzien temu wymieniłem swiece na NGK, a dzisiaj wyczyscilem przepustnice, dolot, wymieniłem filtry gazu i nie wiem ktora z tych rzeczy pomogła ale przejechałem po tym 30 km i ani razu nie szarpło wiec mysle ze ogarniete ;D miałem sie brac za wymiane krokowca jeszcze ale odpusciłem sobie bo sruby ani drgna a jedna była juz obrobiona troche wiec odpuscilem zeby sobie problemow nie narobic na własne zyczenie :) najwazniejsze ze smiga juz elegancko :DD

MotoAutko_pl
02-03-15, 13:55
Dobrze zrobiłeś odpuszczając,tym bardziej jeżeli śruby mocno trzymają. NGK to bardzo dobry wybór jeżeli chodzi o świece,ostatnio także sie na nie skusiłem i nie żałuję.

jey
04-03-15, 13:50
[QUOTE=rav7;2470292]sprzegło jest praktycznie "nowe" wiec wstepnie bym to wykluczyl... Dzieje sie tez tak ze keidy jade na 5 biegu, puszcze gaz i predkosc spadnie do 50 i wcisne szybko gaz w podloge to czuc szarpanie, ale nie jest to takie szarpanie jakby własnie cos sie urywało tylko jakby przerywało, jakby na ten ułamek sekundy tracił moc, dławił sie...

Hm przy prędkości 50 km/h i na piątym biegu to chyba miał prawo szarpnąć z braku mocy od dołu, ale jak powymieniałeś i się ustatkowało to ok