PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z hamulcami, a raczej ich brak, Civic VI HB 1.6 VTEC

Mareve
16-02-15, 17:17
Witam, kilka tygodni temu zakupiłem Civica 1998 r po swpie na 1.6 VTEC, dziś zauważyłem, że do tylnych bębnów w ogólnie nie ma przewodów hamulcowych :eek:
Tył kompletnie nie hamuje, ręczny oczywiście działa, wcześniej nawet nie przyszło mi do głowy żeby sprawdzić hamulce, ponieważ hamuje przyzwoicie dzięki większym zaciskom i tarczą z przodu.
Poprzedni właściciel czy jednym słowem baran nawet o tym nie wspomniał, czy jest jakieś sensowe wytłumaczenie braku przewodów hamulcowych?
Zostało ich zaledwie 5 cm i są zagięte przy samej pompie, czy ktoś je ściągnął ponieważ były zgnite a może istnieje inny powód ich braku?

Z góry dziękuje za pomoc.:D

Pozdrawiam.

ABG
16-02-15, 17:41
Ale jaja :D nie czułeś w zakrętach przy mocniejszym hamowaniu że wynosi zad? Rób to jak najszybciej bo się zabijesz. Oryginalne przewody gniją strasznie, więc wymienia się na miedziane i spokój na lata. Możesz sam to zrobić. Są nawet gotowe zestawy.

Marecki
16-02-15, 17:43
Jedz do poprzedniego wlasciciela i karz mu to zrobic! Co to za idiota, swiadomie chcial Cie zabic, czy co?

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka

Mareve
16-02-15, 20:51
Raz czy dwa poczułem, ale myślałem że to wina opon..
Niestety nie odpowiada poprzedni właściciel, a mam do niego 600 km niestety.
Co masz na myśli gotowe zestawy?

ABG
16-02-15, 21:32
Np. http://przewody-hamulcowe.pl/honda/204-honda-civic-eg3-eg4-zestaw-przewodow-hamulcowych-miedzianych.html
Możesz też kupić na metry i zarobić końcówki.

Mareve
16-02-15, 21:42
No widziałem, lepiej wyjdzie kupić na metry, będzie wygodniej:)
Mam nadzieję, że tam wszystko jest sprawne, ręczny żyleta ale czy hamulce też takie wyjdą to zobaczymy.

civic_lsi
16-02-15, 22:06
Takich rzeczy to jeszcze nie widziałem, współczuję.
Dwa tematy niżej możesz poczytać o przewodach paliwowych i hamulcowych. Może Cię zainteresuje.

maaaster109
16-02-15, 22:40
ja bym sie dobijal az bym sie dozdzonil. Co za baran ale cuz sa ludzie i taborety. zrob tak jak koledzy wyzej pisza bo moze byc tragedia...

Radzyn
16-02-15, 22:42
Kilkanaście lat temu kupiłem passata b3. Miał to samo, tyle że przewody zaślepione były tuż przy bębnach, a w skrzyni biegów trociny z towotem... Ale za to popiołkę podświetlaną na niebiesko! :cool:
Lata mijają, a baranów nie ubywa! :mad:
Wspomniany wyżej link powinien pomóc załatwić sprawę.

kumak
17-02-15, 11:22
sorki za OT, ale Mareve oproznij skrzynke