PDA

Zobacz pełną wersję : Napinacz paska klimatyzacji.

rafik54321
15-02-15, 10:15
Witam. Mam głupi problem, mianowicie rozleciało się łożysko od kółka napinającego pasek klimy. Problem w tym iż nie jest to normalne łożysko (znaczy standardowe) i ma wymiary 17x41x12, które jest chyba nieosiągalne. Nie wiem czym je zastąpić. Myślałem aby wstawić kółko od innego auta (w końcu to tylko napinacz), ale od czego będzie pasować? Strzelam że najlepiej dobrać coś od opla, VW, skody lub fiata ze względu na to aby łatwiej dobrać łożysko. Czy może nie ma rady i trzeba łożysko z japonii sprowadzać?

siara87
15-02-15, 10:28
Poszukaj dobrze na forum, ktorys z uzytkownikow angielek pisal ze to lozysko mozna bez problemu dobrac z wymiaru

szastal
15-02-15, 10:32
Ja wymieniałem sam osobiście, jest to standardowe łożysko 2rs chyba czyli luźno pasowane, wysokoobrotowe uszczelnione, nr nie pamiętam ale mogę sprawdzić

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalk

MichałCK
15-02-15, 16:57
Sory że zaśmiecam temat ale czy ten dźwięk który wydawał w wakacje mój kompresor też jest dźwiękiem zajechanego łożyska? Czy to raczej sprzęgło kompresora i lepiej go wymienić?
Sprężarka wydawała to chrobotanie nawet bez włączonego przycisku A/C. Po włączeniu klimy wcale nie chłodziło :( Obecnie pasek jest zdjęty i nie wiem co z tym robić.

http://tinypic.com/player.php?v=2w53fvn%3E&s=8#.VODB8nJ5NuK

tastino112
15-02-15, 21:38
Podłączam się pod temat. U mnie też zaczęło wyć więc łożysko do wymiany. Chętnie się dowiem jakie jest potrzebne bo, to które jest dedykowane widziałem za 180zł więc nie za wesoło.

bartek_levis
16-02-15, 07:34
Łożysko 6203 2rs o ile dobrze pamiętam koszt 7 zł w każdym sklepie z lizysksmi lub metalowym można kupić.

lookaty
16-02-15, 08:04
Witam. Mam głupi problem, mianowicie rozleciało się łożysko od kółka napinającego pasek klimy. Problem w tym iż nie jest to normalne łożysko (znaczy standardowe) i ma wymiary 17x41x12, które jest chyba nieosiągalne. Nie wiem czym je zastąpić. Myślałem aby wstawić kółko od innego auta (w końcu to tylko napinacz), ale od czego będzie pasować? Strzelam że najlepiej dobrać coś od opla, VW, skody lub fiata ze względu na to aby łatwiej dobrać łożysko. Czy może nie ma rady i trzeba łożysko z japonii sprowadzać?

W motoryzacyjnym od malucha z 5zł kupowałem :)

rafik54321
16-02-15, 08:41
Z tym iż te łożysko 6203 ma 40mm średnicy a u mnie jest 41mm (jeszcze nie wybiłem bieżni, ale taki wymiar mi wychodzi). Dlatego jest taki problem o ten 1mm. Chyba że faktycznie ma te równe 40mm. Może to ktoś potwierdzić?
MichałCK
Ja miałem dokładnie ten sam dźwięk, po zdjęciu paska klinowego i wyjęcia kółka pasowego (razem z całym rozwalonym łożyskiem), dźwięk ustał.

Dziś wybiłem tą bieżnię i faktycznie ma 40mm. Tak więc można zamknąć temat.

bartek_levis
16-02-15, 11:22
Robiłem tydzień temu już wiem;)

szastal
16-02-15, 12:12
Ja wolałem poszukać ntn chyba trochę droższe a nie trzeba będzie szybko wymieniać mam nadzieje

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalk