Zobacz pełną wersję : licznik od ilosci paliwa ?!
impressive_mijaz
10-07-08, 17:48
Witam....
Od dwóch dni jestem właścicielem hondy civic. mam kilka pytań odnośnie tego licznika od stanu zawartości paliwa
otóż czy jeżeli samochód jest wyłączony to wskazówka opada na sam dół czy nie... bo u mnie nie opada nie miałem okazji spotkać się z czymś takim w samochodzie z tego co wiem to powinna opaść...po drugie ten czujnik zawartości paliwa czy jak to sie tam nazywa chyba mnie oszukuje bo zalałem za 50 zł pojeździłem po mieście ze 20 kilometrów i opadł o jakieś 3 milimetry w dół wątpię żebym tyle wyjeździł paliwa :/ a co ciekawe podczas jazdy ta wskazówka podnosi sie i opada co jakiś czas czyli raz jest prawie przy literce E a raz kilka milimetrów wyżej co mam o tym myśleć ???
a wiec tak stan apliwa caly czas pokazuje nawet po wylaczeniu silnika i zaplonu.NO a co do tego drogiego to przynajmnieju umnie jest tak ze pd gorke czy na zakretach opada albo sie podnosi ale to raczej zalezy od przechylu baku i paliwo sie przecyla i plywak pokazuje tak a nie inaczej
a ja Ci powiem ze wskazniki paliwa w hondzie czesto wariuja i sa malo dokladnie, nie przejmuj sie nimi. Lepiej oblicz sobie spalanie i zeruj licznik obliczajac w ten sposób ile przejedziesz. Ja np zalewam za 50zl i przejezdzam ok 145km, wiec jak juz mam 140km to tankuje. Wskaznikiem sie zupelnie nie przejmuj bo setki razy mialem niby full bak, przejechalem z 10 km i nagle spadlo mega w dół a i tak w efekcie przejechalem na tym baku 145km jak zwykle, więc śmiem mniemac ze wskaznik trochwe oszukuje;p A jesli zgasisz silnik to wskazowka czesto opada na sam doł czesto tez nie, zalezy ile masz paliwa i czy plywak opada na dół. Ogólnie nie patrz na ten wskaznik, licz km i sobie zeruj... bezbłędna metoda :)
koberon po zgaszeniu auta opada ci wskaznik paliwa???bo umnie pokazuje
w sumie to zależy od ilości benzyny w baku, jak mam mało to opadnie na sam dół, jak mam dużo to opadnie tylko troche.
a czyli normalka oki dziex
często tankuje za 50zł i to jest taki moment w baku gdzie wskazówka szybko i nierównomiernie opada w dół. Tak samo jak zaleje do pełna - wskazówka przez długi czas nawet nie drgnie, a potem nagle się okazuje że jest 1/2 baku. Jednym słowem nie ma się czym przejmować, są one strasznie nie dokładne.
szarki dobrze gada jak jest pelny bak. ja jechalem do gdanska zalalem calutki baczek jak dojechalem miale3/4 baku to sie ****a zdziwilem ze tylko tyle ale po dwoch przejzdach po gdansku dupa mniej niz polowa :P
piotrek-mi
10-07-08, 19:50
Ja tankuje zawsze do pelna, robie 300km i znowu tankuje. Po przejechaniu tych 300km wskazowka czasem potrafi zblizac sie do rezerwy a do baku wchodzi ok.20-22litry do pelna (z tym ze 2-3 litry to juz na chama dolewam w rurke, heh). Jesli bak ma 45litrow to powinno pokazywac ponad polowe a nie rezerwe... Przyzwyczailem sie juz i nie zwracam na to uwagi...
Wskazniki poziomu benzyny w Civicu nie pokazuja ilosci benzyny w Civicu. Tylko pokazuja ilosc drogi jaka mozna przejechac na danej ilosci benzyny. Poprostu wskaznik poziomu benzyny jest sterowany komputerowo czyli jak masz pol baku i bedziesz gazowal to Tobie spadnie poziom benzyny nawet do polowy poniewaz jak tak bedziesz dalej jechal to malo kilometrow przejedziesz :D Oj nie wiem jak to jasniej wytlumaczyc :D
Pozdrawiam
Wskazniki poziomu benzyny w Civicu nie pokazuja ilosci benzyny w Civicu. Tylko pokazuja ilosc drogi jaka mozna przejechac na danej ilosci benzyny. Poprostu wskaznik poziomu benzyny jest sterowany komputerowo czyli jak masz pol baku i bedziesz gazowal to Tobie spadnie poziom benzyny nawet do polowy poniewaz jak tak bedziesz dalej jechal to malo kilometrow przejedziesz :D Oj nie wiem jak to jasniej wytlumaczyc :D
Pozdrawiam
normalnie hit sezonu..:D
powiedz kto ci takich bajek naopowiadal?
niestety, ale w hondach ilosc paliwa nie sjest zbyt dokladnie pokazywana.
impressive_mijaz
10-07-08, 22:47
dzięki wszystkim za to ze odpisaliście ... wczoraj byłem przerażony bo ta wskazówka była 2 milimetry nad E :/ a teraz bede juz mógł spać spokojnie ze moja niunia tak już ma z tymi wskazówkami POZDRAWIAM
No w mojej Hondzie tak jest ze jak mocniej gaz wcisne to zlatuje mi wskazowka na rezerwe a jak ponownie zaczne jezdzic ekonomicznie to wskazowka sie podnosi.
PS: Zdziwilo mnie ze tak nie jest wiec zobacze w manualu.
Pozdrawiam
Hitem sezonu jest niedokładność wskaźnika paliwa :rolleyes:
Jeśli wskaźnik działa prawidłowo i jedziesz ekonomicznie gdy wskazówka znajduje się na czerwonej kresce przy "E" powinieneś mieć jeszcze około 10L paliwa, więc nie ma się czego bać, a gdy znajdzie się po niżej to już trzeba się za stacją benzynową poważnie rozglądać :).
Jeśli gwałtownie ruszasz, zmieniasz biegi przed samą odcinką, po czym utkniesz gdzieś w korku, lub wleczesz się po jezdni to rzeczywiście wskaźnik paliwa będzie falować, co sam również zauważyłem więc djboss666 ma chyba trochę racji.
Moim zdaniem licznik pokazuje dokładnie jak jedziesz spokojnie, stała prędkością - naprzykład na trasie.
Te wachania strzałki spowodowane są budową pływaka w baku, który jest bardzo podatny na przemieszczanie się benzyny w baku.
No i co zauwazylem u siebie ze jak mam malo benzyny to przy skrecaniu w prawo po chwili mi wskazowka ucieka na rezerwe ale jak skrece w lewo to znowu jest duzo :D Brak dokladnosci tym wskazaniom ale z tym elektrycznym hitem to faktycznie grubo :P A no i swoja droga moze sie wkoncu dowiem czy zyje w nieswiadomosci czy jednak nie :P Chodzi tu o pojemnosc baku...do teraz myslalem ze mam 40L A teraz nie mam pojecia. Ile tam tej bezyny wchodzi ?:P
No i nawiasem mowiac przejechalem na pelnym baku 600km po niemcach a potem sie rozpczliwie rozgladalem za stacja :P Takze spalanie mam spoko (130-140km/h)
zajzyjcie do manualu, chociaz w schemat elektryczny i zobaczycie ze tam zaden komputer nic nie wylicza, a za bujanie sie wskaznika odpowiada zastosowanie kontrukcji plywaka( jest to ramie polozone wzdluz osi samochodu co przy przyspieszaniu "cofa" paliwo, a przy hamowaniu leci na przod baku co wplywa na bledne wskazania.
przykro mi, ale nasze hanki nie we wszystkim sa najlepsze.
piotrstrojek
11-07-08, 09:53
Ja wykonceptowałem taką metodę - sprawdziłem ją już z tysiąc razy - jeżdżę do momentu jak wskazówka stanie na "E" i przy skrętach przestaje się wychylać (albo wychyla się bardzo nieznacznie) ponad kreskę rezerwy. W moim wypadku oznacza to że w zbiorniku zostało około 5 litrów paliwa. Natomiast gdy grot strzałki wskazuje dół kreski od "E" oznacza że jeżdzę już na oparach :D
qba1983 DOKLADNIE ZNIM SIE ZGODZE WSZYSTKO ZELZY OD PLYWAKA