Zobacz pełną wersję : Wymiana manetki świateł,prośba o pomoc
Witam mam problem w swoim civicu 7,nie działają światła mijania,mam pewność że to manetka bo już niedawno mechanik naprawiał mi tą usterke,jak to powiedział przeczyścił styki i działało ale znowu nie działa więc kupiłem manetke za grosze i chciałbym sam wymienić jednak niechce popsuć:)Więc prosze o radę kogoś doświadczonego jak krok po kroku zdemontować tą jedną manetke od świateł.Pozdrawiam
Odłącz akumulator.
Zdejmij obudowę kolumny kierownicy.
Wykręć poduszkę z kierownicy - dwie śrubki torx schowane pod zaślepkami z pawej i lewe strony.
Odpinasz żółtą kostkę od poduszki i wtyczkę klaksonu.
Zapinasz ściągacz i zdejmujesz kierownicę.
Odpinasz wszystkie kostki od pająka.
Wkrętakiem krzyżakowym luzujesz od góry wkręta zaciskającego pająka na kolumnie kierownicy.
Wymieniasz pająka.
Reszta w odwrotnej kolejności.
Niedawno też straciłem światła. Instalacja w tych hądach to żart. Manetka mi się stopiła i nie można jej nawet wymontować. Lepiej od razu przerobić instalację na sterowanie plusem, dołożyć przekaźnik, nowe kostki do żarówek i grube przewody, bo fabryczny przełącznik przy manetce to tykająca bomba. Po takim zabiegu światła świecą o wiele jaśniej, bo pozbywamy się spadków napięć. Każdy średnio rozgarnięty elektro mechanik będzie wiedział jak to zrobić, a koszt części jest znikomy.
bracho1978
27-03-15, 08:19
Wie ktoś ile wołają za manetkę w aso do mojego modelu 5D r2000 MB2
http://www.civicklub.pl/forum/forumdisplay.php?50-Civic-95-01-MA-MB-MC
Tu zapewne szybciej uzyskasz informacje.
Nie wiem jak w 7gen ale w 6 genie możesz zdjąć manetki osobno lewa i prawa bez zdejmowania kierownicy,ściągając tylko obudowę kolumny. Robilem to 3 razy,znam to na pamięć. Sadze,ze w 7 genie jest identycznie, bo kolega radzi Tobie zdjąć od razu całego pająka czyli cały przełącznik zespolony lewy i prawy. Ty potrzebujesz tylko manetke od świateł.