PDA

Zobacz pełną wersję : Buczenie oraz wibracje.

wielgo13
09-02-15, 22:58
Witam posiadam wibracje przy ruszaniu. Wymienilem przednią poduszke silnika na nową troszke się poprawiło lecz nadal są. Zauwazylem równiez ze efekt buczenia (hamowanie silnikiem) nadal jest, gdy wcisne sprzegło buczenie ustępuje. Wydaje mi się ze tez jest walnieta poduszka skrzyni biegów. Mógłbym otrzymać jakies inne sugestie? Dodam ,że mechanicy nie chętnie chcą się za to wziąć.

DRIVERRS
09-02-15, 23:11
Mam wrażenie ze to w skrzyni łożyska, ale niech sie ktos bardziej obeznany wypowie :)

wielgo13
09-02-15, 23:15
dokładnie te buczenie brzmi buuu buu buu przerywanie.. dodam ze gdy wjadę w dziurę również słychać. Obawiam się ze moze to byc zużyte sprzęgło ponieważ czuć wyrażnie szarpanie przy ruszaniu..

mlawa85
09-02-15, 23:21
poduszki nie bucza :) chodz typowe stuki przy ruszaniu moga oznaczac urwana poduszke. Ciezko tak ocenic nie slyszac tego :)

DRIVERRS
09-02-15, 23:31
Ostatnio jednemu stukalo nie dokrecone kolo :p jak szarpie przy stukaniu to sprzeglo na wykonczeniu, moze docisk tak tarabani.

wielgo13
09-02-15, 23:31
coś jest powodem co stawia opór silnikowi.. na luzie żadnego buczenia nia ma .

Kordulas
10-02-15, 23:39
Taka sugestia z mojej strony [emoji14] to moze byc objaw kończącego sie sprzegla.

cwiro2000
11-02-15, 20:30
1. Sprawdź sprzęgło
2. Jeżeli wciskasz sprzęgło jest cisza, a po puszczeniu masz buczenie szumienie to trzeba zrobić łożysko oporowe sprzęgła.
3. Mogą szumieć również łożyska
4. Dokręć koła :P
5. Jeżeli punkt 4 nie pomógł sprawdz każdą opone może być tak że masz po prostu bąble na oponach i buczą (znam z autopsji)
6. Głośne buczenie w przednim lub tylnim zawieszeniem to może być również objaw łożysk i piasty. Podnieś auto auto na luz i pokręć kołem jak bd tarcie tzn. że łożysko z piastą

Opcji jest sporo :P

kris87
12-02-15, 11:54
''4. Dokręć koła :P'' potwierdzam gdy to zrobiłem jak ręką odjoł:D
wielgo 13 w dziale 2001-2005 mam filmik nakręcony jaki to był dzwięk więc sobie porównaj

cwiro2000
12-02-15, 23:12
''4. Dokręć koła :P'' potwierdzam gdy to zrobiłem jak ręką odjoł:D
wielgo 13 w dziale 2001-2005 mam filmik nakręcony jaki to był dzwięk więc sobie porównaj

Diabeł tkwi w szczegółach :D

Ale tak całkiem serio niech kolega najpierw najprostsze rzeczy sprawdzi, ja w 6 genie wymieniłem pół zawieszenia a później z kolegą przez przypadek odkryliśmy, że dziwne buczenie było od opon (pojawił się bąbel) , to był jeden z tych momentów gdzie pojawiło się słynne , o ku....rcze :D

wielgo13
13-02-15, 01:15
a wiec tak dziekuje za odpowiedzi. Po drugie z pewnością nie jest to przyczyna kół ;DD objawy mam juz spory czas a koła zmienialem na zime po za tym ten "brzęk" wydobywa się z pod klapy nie jest to szum a raczej buczenie "buu" uzależniony jest od obrót silnika.Zauważyłem również ,że na wstecznym jest lekki trekot przy ruszaniu. Wnioskuje ,że to tylna poduszka (kiedys juz zmienialem niestety tylko używana). Zakupiłem poduszke skrzyni biegów i w sobote biore sie za wymiane jak dam rade sam.

genior
13-02-15, 07:46
napisz po robocie bo mnie ciekawi ta sprawa

cwiro2000
14-02-15, 10:52
Mnie również ale z tego co opisałeś też bym stawiał na poduche.

wielgo13
14-02-15, 18:41
Wiec tak. Dzisiaj wyciagnąłem poduszke od skrzyni biegów okazała się nie pęknięta poźniej gdy się przejechałem zauważyłem ze te "buczenie" zdecydowanie zmalało. Wnioskuje ,że te buczenie spowodowane jest zawieszeniem silnika. Jutro jadę na wymiane oleju w skrzyni biegów. Kolejne zjawisko jakie zauważyłem to gdy podjeżdżam pod próg zwalniający słysze w tym momencie dziwny dzwiek wydobywający sie z silnika. Została mi jeszcze do diagnozy poduszka olejowa oraz tylna ...

cwiro2000
15-02-15, 11:53
Wiec tak. Dzisiaj wyciagnąłem poduszke od skrzyni biegów okazała się nie pęknięta poźniej gdy się przejechałem zauważyłem ze te "buczenie" zdecydowanie zmalało. Wnioskuje ,że te buczenie spowodowane jest zawieszeniem silnika. Jutro jadę na wymiane oleju w skrzyni biegów. Kolejne zjawisko jakie zauważyłem to gdy podjeżdżam pod próg zwalniający słysze w tym momencie dziwny dzwiek wydobywający sie z silnika. Została mi jeszcze do diagnozy poduszka olejowa oraz tylna ...

Hmm ciekawa sprawa, nie chce krakać ale jak ja w swojej starej Hondzie miałem takie dziwne chrobolenie przy ruszaniu to mi silnik wypadł bo okazało się, że 1 łapa nie trzymała (taka tam fuszerka mechanika wyszła po robocie silnika) :P

wielgo13
15-02-15, 17:49
cwiro2000 widze ze jestes z czewy. Polecasz kogos kto by sie tym szybko i tanio tym zajal ?

cwiro2000
15-02-15, 19:15
Jeżeli coś to tylko Andrzej, pracuje w warsztacie na ul. Warszawskiej EUROSERWIS.

Poproś o Andrzeja Młynka, i jak będziesz z nim rozmawiał powiedz, że jesteś od Michała od czerwonej EM2. Ewentualnie jeżeli również jesteś z Czewki możemy się jakoś ustawić i podjade z tobą.

mlawa85
15-02-15, 21:20
Hmm ciekawa sprawa, nie chce krakać ale jak ja w swojej starej Hondzie miałem takie dziwne chrobolenie przy ruszaniu to mi silnik wypadł bo okazało się, że 1 łapa nie trzymała (taka tam fuszerka mechanika wyszła po robocie silnika) :P

Nie strasz go :)

cwiro2000
15-02-15, 21:38
Nie strasz go :)

Nie strasze ostrzegam tylko, ja na nie trzymającej łapie głównej silnika jeździłem nie świadomie 1,5 roku, a na chrobolenie zwróciłęm uwagę przed sprzedażą auta, wiesz jakie to zdziwko jak wprowadzasz sobie auto na podwórko i silnik ci wypada?:P

Więc lepiej sprawdzić wszystkie opcje :)

wielgo13
19-02-15, 13:00
Witam. Dzisiaj został wymieniony olej w skrzyni biegów. Tak doradził mi kolega mechanik i miał rację. Buczenie które występowało przy hamowaniu silnikiem znikło. Teraz zostało mi rozwiązać wibracje przy ruszaniu i dziwne gruchotanie gdy ruszam na wstecznym. Moim zdaniem to na 90 % poduszka silnika tylna.Objaw co raz bardziej jest słyszalny.

cwiro2000
25-02-15, 18:35
I jak tam buczenie?:)

kubsztyk
20-02-18, 11:28
Witam,
Podpinam się pod temat, by nie tworzyć nowego.
U mnie buczenie pojawia się dokładnie przy obrotach 2400-2500 1/min. Niezależnie od włączonego biegu, jak wrzucę luz i podniosę obroty to też. Im zimniej na dworze, tym gorzej. Nadwozie wpada mi w wibracje, brzęczą szyby, boczki drzwi, nawet światełko w podsufitce.
4 m-ce temu wymieniony kpl. rozrząd: pasek Honda, napinacz NSK, pompa Asahi. Zrobiona kompletna przednia zawiecha (wszyściutko). Regulowane zawory wg serwisówki. Wymieniona prawa półośka po pęknięciu (zamiennik). W sobotę wymieniony końcowy tłumik Walker wraz z uszczelką oraz poduszka olejowa silnika (od strony rozrządu) Febest - tylko taki zamiennik był dostępny (oprócz Yamato z IC). Dodatkowo, po wymianie tłumika dźwięk jest taki nie tyle brzęczący, co jak z rury o sporej średnicy, z puszki - taki pogłos. Wymieniony wężyk od PCV oraz sam PCV na zamiennik z allegro. Czyszczona przepustnica oraz IACV jesienią, zresetowany ECM. Filtr powietrza wygląda na w miarę czysty i niby wymieniany w 2017 przez poprzedniego właściciela.
Mechanicy oraz tłumikarze nie widzą przyczyn w wydechu ani poduszkach silnika. Wczoraj sprawdzałem dolot pod kątem luzów - dokręcone wszystko. Jedyne co, i to ciekawe, że po wymianie tłumika przy full gazie między 3 a 4 tys. obr./min pojawia się takie cichuteńkie piszczenie.
Proszę Was o pomoc w diagnozie problemu.