PDA

Zobacz pełną wersję : Civic - nie odpala

Dejmn
08-02-15, 19:38
Witam,

Mam problem z odpaleniem mojego Civica VII z 2001r benzyna 1.6 110km. W piątek wieczorem poszedłem przeparkować samochód i bez problemu odpalił, przejechałem kilkadziesiąt metrów i samochód odstawiłem. Kolejnego rano przy próbie odpalenia słyszę, że rozrusznik się obraca (wydaje się, że trochę wolniej niż normalnie) natomiast samochód nie odpala. Wczoraj naładowałem akumulator i dzisiaj po raz kolejny próbowałem zapalić lecz z takim samym efektem. Z góry zaznaczam, że w baku jest około1/3 paliwa a samochód we wcześniejszych dniach nie dawał jakichkolwiek sygnałów, że coś jest nie tak. Dotychczas nie miałem problemów z odpaleniem, nawet przy niższych temperaturach zawsze startował za pierwszym przekręceniem kluczyka. Proszę o poradę w jaki sposób mogę próbować zdiagnozować przyczynę awarii, co mogę sprawdzić przed wizytą u mechanika?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

DRIVERRS
08-02-15, 19:41
Slychac pompe paliwa przed odpaleniem?

Dejmn
08-02-15, 19:56
Slychac pompe paliwa przed odpaleniem?

Jak ten dźwięk powinien brzmieć i kiedy ewentualnie go nasłuchiwać, po przekręceniu kluczyka na raz, czy podczas obrotu rozrusznikiem?

DRIVERRS
08-02-15, 20:25
Jak zapala sie kontrolki, powinno slychac takie brzeczenie.

genior
09-02-15, 13:19
akumulator ile ma?

Dejmn
09-02-15, 16:36
Jak zapala sie kontrolki, powinno slychac takie brzeczenie.

Dzięki za odpowiedź, sprawdziłem i faktycznie po przekręceniu kluczyka słychać przez 2-3s brzęczenie, także rozumiem, że tą przyczynę mogę wykluczyć? Jeżeli chodzi o akumulator na pewno jest sprawny, szczerze powiedziawszy nie wiem ile ma lat bo samochód kupiłem używany, natomiast cała elektryka tj. el. szyby, lusterka, radio działa bez zarzutu przy wyłączonym silniku.

DRIVERRS
09-02-15, 16:40
Nie ma sprawy :)
Tak czyli pompa paliwa podaje.
Mozliwe ze to czujnik położenia walu lub wałka rozrządu.
Check świeci?

Dejmn
09-02-15, 16:51
Nie ma sprawy :)
Tak czyli pompa paliwa podaje.
Mozliwe ze to czujnik położenia walu lub wałka rozrządu.
Check świeci?

Wykonałem test jaki polecił mi użytkownik innego forum tj. przy włączonym 1-szym biegu przekręciłem kluczyk celem sprawdzenia czy auto szarpnie, co się zresztą stało (nie wiem czy ten test wyklucza to o czym Ty piszesz). Co do CHECK'a dotychczas podczas jazdy palił się, po odczytaniu kodu błędu okazuje się, że jest zbyt mały przepływ powietrza w kanałach recyrkulacji spalin, natomiast w chwili obecnej po wymontowaniu i ponownym zamontowaniu akumulatora zgasł.

DRIVERRS
09-02-15, 18:06
Szarplo rozrusznikiem. Jednak przy uszkodzonym czujniku auto nie odpali. Sprawdzales czy jest iskra?

genior
10-02-15, 09:54
problem jest z zapłonem, więc wymien/podmien swiece i sprawdz czy pomoże, samo ich oglądanie wiele Ci nie da

Mxim555
15-02-15, 17:35
Rozwiązałeś problem? Mi ostatnio po odpaleniu czasami miga kontrolka immobilajzera, a silnik normalnie pracuje. Zastanawiam się czy w niedalekiej przyszłości moja też nie odpali.

kornel39
20-02-15, 17:48
mam też problem z odpaleniem, brak iskry na świecach na cevce, bezpieczniki sprawdzone są okej. Niewiem co dalej sprawdzić?

lajsta
21-02-15, 18:20
Czujnik TDC