Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wyposażenie executive

hiro
06-02-15, 11:24
Czy któraś z tych rzeczy była montowna w standardzie w wersji executive, czy wsztystko za dopłatą jako opcja:
- parktronik tył
- ksenowy
- nawigacja

filipfm
06-02-15, 11:30
Czy któraś z tych rzeczy była montowna w standardzie w wersji executive, czy wsztystko za dopłatą jako opcja:
- parktronik tył
- ksenowy
- nawigacja

Nawigacja byla zawsze za doplata i to spora.
Ksenony byly w standardzie.
W polifcie byly czujniki parkowania w serii (a nie jakis tam folcwagenowski paktronik :P), w przedlifcie chyba nie - ale nic sobie nie dam uciac, a broszury nie mam pod reka

hiro
06-02-15, 12:06
To by się zgadzało bo to wersja przed lift jest i nie ma czujników i zdzwiony jestem że ktoś wszdził nawigacje ale na czujniki mu szkoda było :)

butler.gdansk
06-02-15, 12:26
Mam przedlift exe z navi i czujników też nie mam.

filipfm
06-02-15, 12:54
Znalazłem w broszurach, "Einparkhilfe" było w katalogu akcesoriów do przedlifta

kjmuszek
06-02-15, 15:59
Było jako dodatkowa opcja, ja mam u siebie w przedlifcie.

luki85
06-02-15, 16:02
Panowie a jak to jest z czujnikami ciśnienia w oponach? Jak sprawdzić czy ma się takie ustrojstwo (oprócz dziurawienia opon :D )? Ja mam przedlift i czujnik parkowania, wersja sport.

filipfm
06-02-15, 16:24
Panowie a jak to jest z czujnikami ciśnienia w oponach? Jak sprawdzić czy ma się takie ustrojstwo (oprócz dziurawienia opon :D )? Ja mam przedlift i czujnik parkowania, wersja sport.

Mozesz robic co chcesz, ale czujnikow nie znajdziesz w zadnej wersji :) kontrolka niskiego cisnienia w oponach dziala na podstawie zliczania predkosci kol z czujnikow ABS/VSA.

luki85
06-02-15, 16:26
:D No to może lepiej jakich nie ma :D Mniej do psucia :D Dzięki za odpowiedź, ale dalej nie wiem czy przedlift ma taką funkcję czy jej nie ma :)

andkas
06-02-15, 17:38

Jeżeli masz ten system to po załączeniu stacyjki z prawej strony powinna pojawić się na chwilę kontrolka (http://www.forumsamochodowe.pl/kontrolki-samochodowe/35,kontrolka-niskiego-cisnienia-w-oponach-tpms/) (w kolorze pomarańczowym).

uniu1
06-02-15, 18:38
opcja z ciśnieniem w oponach była tylko w poliftach

vitia
06-02-15, 18:39
Dzięki za odpowiedź, ale dalej nie wiem czy przedlift ma taką funkcję czy jej nie ma

nie ma wcale czujnika cisnienia opon

palecbeckham
06-02-15, 18:41
mam rocznik 2007 i posiadam taki czujnik, kontrolka zapala się zawsze po odpaleniu auta, a potem gaśnie ;)

Mugetsu
07-02-15, 19:11
Mam polifta executive, czujniki parkowania tył, czujnik ciśnienia w oponach chyba jest, bo jak koła zmieniam lub mam za niskie ciśnienie w kole to zaraz mi się komunikacik wyświetla :p Nie mam natomiast xenonów nad czym ubolewam, jak również nawigacji brak, ale z tego powodu szat nie rozdzieram :D

filipfm
07-02-15, 19:57
Exec bez ksenonu? Z jakiego rynku auto? :)

andkas
07-02-15, 21:19
Mam polifta executive, czujniki parkowania tył, czujnik ciśnienia w oponach chyba jest, bo jak koła zmieniam lub mam za niskie ciśnienie w kole to zaraz mi się komunikacik wyświetla :p

Chyba jednak nie masz. System kontroli ciśnienia w oponach, który wykorzystuje Honda wykrywa tylko nagły spadek ciśnienia, a do działania wykorzystuje czujniki systemu ABS i ESP oraz metody pomiaru pośredniego. Pomiar odbywa się poprzez optyczne mierzenie prędkości konkretnego koła. Później wszystkie sygnały są zbierane i są ze sobą porównywane i w przypadku dłuższego występowania innej wartości na jednym z kół jesteśmy ostrzegani o utracie ciśnienia (im niższe ciśnienie w oponie, tym mniejsza jej średnica). I dlatego tak ważna jest kalibracja układu np. po dopompowaniu kół, wymianie kół z zimowych na letnie (zresetowanie systemu do nowej wartości).

Mugetsu
08-02-15, 10:15
Exec bez ksenonu? Z jakiego rynku auto? :)

Żabojad xD Oni to nic porządnie zrobić nie mogą...

@andkas zapewne masz rację. Można powiedzieć, że zacytowałem instrukcję, bo takiego nazewnictwa używają. To dobrze się składa, że tego czujnika de facto nie ma. Naczytałem się i nasłuchałem, że te czujniki w kołach to jedno wielkie utrapienie, zwłaszcza na naszych drogach, gdzie pełno soli i innego syfu. Taki czujniki podobno strasznie źle to znosi i pada co 2-3 lata, a jego cena do najniższych nie należy.

filipfm
08-02-15, 10:27
Żabojad xD Oni to nic porządnie zrobić nie mogą...

Dziwna sprawa, wg francuskich broszur powinien miec ksenon :) Ja tez kiedys jak moja siostra rozmyslala o UFO znalzlem kilka egzemplarzy z francji bez ksenonu ale w srodku nie bylo pokretla wiec to raczej specyfikacja pochodzaca z wielkopolskiej szopy niz francuskiego rynku ;)

Mugetsu
08-02-15, 15:02
Jedno piszą, drugie robią :D Ja w każdym bądź razie mam pokrętło regulacji, także magicy tego nie rzeźbili, przynajmniej mam taką nadzieję xD

bednario
14-02-15, 13:01
EXE w PL z 2011r miało jeszcze jeden mikro-lifting.
Dokładali czarny, siatkowy grill i tapicerkę z alcantary.
Ksenon i czujniki parkowana były w standardzie.

Były tylko 2 opcja dodatkowe (nie mówię o akcesoriach)
- Nawigacja za 5000zł (możliwa jako opcja tylko w exe)
- Automatyczna skrzynia biegów (opcja dla 1.8 comfort i exe)

- nie było opcji skórzanej tapicerki - ale na tle fabrycznej alcantary to nie było po czym płakać

mam nawet PDFa ze specyfikacją.

Winni
14-02-15, 14:25
Mam w Type S siedzenia z Alcantarą (są w Type S z tego co wiem seryjnie) , w porównaniu do tych pluszowych z FK trzymanie boczne i w dotyku mega różnica, aż prosi się o swapa :)

Mój przedlift FN1 z Advantage Package ma Navi, Xenon, podgrzewane fotele i czujniki parkowania.