Zobacz pełną wersję : civic ek4 spadki napięcia
Od momentu, gdy kupiłem samochód obserwuję spadki napięcia, objawiające się przygaśnięciem świateł np. podczas ruszania. Również sterowanie el. szybami przy odpalonym silniku, lewarku w pozycji luz i włączonych światłach, powoduje ich przygaśnięcie, a także chwilowe przerwanie odtwarzanej właśnie muzyki. Jest to dosłownie ułamek sekundy. Pojawia się, gdy regulując położenie szyb zwalniam przycisk sterujący. Również na "luzie" przy nagłym dodaniu gazu np. do 3.5-4tys. i późniejszym gwałtownym ich spadku obserwuję przygaśnięcie, oraz wspomnianą wyżej reakcję audio. Nadmienię, że nie było wówczas żadnych amberów ani dodatkowych instalacji. Sprawa jest dość irytująca, bo chcąc w przyszłości wkładać konkretniejsze CA, występowaniu podobnych sytuacji nie daję racji bytu. Jakiś pomysł, gdzie szukać przyczyny??
Sprawdzałeś najprostszym sposobem czyli miernikiem napięcia na aku ?
Nie sprawdzałem. Jeszcze nie. Nie sądziłem, że to może być kwestia aku. Nawet jak go alternator porządnie doładuje, pojawiają się takie sytuacje. No chyba, że kiepsko go ładuje...
Ja mam to samo, ale nic z Tym się nie da zrobić, po prostu, jak spadają obroty poniżej jakiejś tam wartości, to regulator napięcia zienia źródło prądu, z alternatora, na akumulator, stąd te przygasania świateł... Może masz problem z wolnymi obrotami...
obserwuję spadki napięcia, objawiające się przygaśnięciem świateł np. podczas ruszania. Również sterowanie el. szybami przy odpalonym silniku, lewarku w pozycji luz i włączonych światłach, powoduje ich przygaśnięcie
Nie sprecyzowałeś, czy przy zgaszonym silniku też tak się dzieje???
Wypoleruj masy na połysk, to samo styki w kostce stacyjki, klemy na akumulatorze i zaciski na alternatorze. Regulator (rozumiem, że napięcia ładowania) steruje natężeniem prądu wzbudzenia alternatora, przy spadku napięcia w instalacji nie przełącza niczego, tylko próbuje zwiększyć to natężenie.
No i kurde tutaj niezły numer ;p. Poszedłem sprawdzić jak na wyłączonym. Audio nie przerywa, światła nie przygasały ale stopniowo zaczęły w miarę opuszczania/podnoszenia szyby. Szyba kierowcy, która generalnie podnosi się wolniej niż u pasażera (może kwestia silniczka), zaczęła podnosić się wolniej aż po prostu zamarła. Auta już nie odpaliłem. Wziąłem aku do ładowania, zobaczymy co będzie. Aku to bezobsługowa VARTA B-32 45Ah 330A. Mam nadzieję, że ładowanie coś zmieni i jakoś do wiosny się dokulam. Generalnie jeżdżę na krótkich odcinkach, a weekendowo robię ok. 150km. Myślałem już kiedyś o jakimś aku YUASA albo HONDA no ale mówię, mam nadzieję pojeździć jeszcze do wiosny.
aku naładowany, sytuacja jest taka sama ;/