PDA

Zobacz pełną wersję : civic ek4 spadki napięcia

SIMBA
04-02-15, 01:18
Od momentu, gdy kupiłem samochód obserwuję spadki napięcia, objawiające się przygaśnięciem świateł np. podczas ruszania. Również sterowanie el. szybami przy odpalonym silniku, lewarku w pozycji luz i włączonych światłach, powoduje ich przygaśnięcie, a także chwilowe przerwanie odtwarzanej właśnie muzyki. Jest to dosłownie ułamek sekundy. Pojawia się, gdy regulując położenie szyb zwalniam przycisk sterujący. Również na "luzie" przy nagłym dodaniu gazu np. do 3.5-4tys. i późniejszym gwałtownym ich spadku obserwuję przygaśnięcie, oraz wspomnianą wyżej reakcję audio. Nadmienię, że nie było wówczas żadnych amberów ani dodatkowych instalacji. Sprawa jest dość irytująca, bo chcąc w przyszłości wkładać konkretniejsze CA, występowaniu podobnych sytuacji nie daję racji bytu. Jakiś pomysł, gdzie szukać przyczyny??

kaktusr
04-02-15, 02:49
Sprawdzałeś najprostszym sposobem czyli miernikiem napięcia na aku ?

SIMBA
04-02-15, 08:25
Nie sprawdzałem. Jeszcze nie. Nie sądziłem, że to może być kwestia aku. Nawet jak go alternator porządnie doładuje, pojawiają się takie sytuacje. No chyba, że kiepsko go ładuje...

ma1ster
04-02-15, 17:23
Ja mam to samo, ale nic z Tym się nie da zrobić, po prostu, jak spadają obroty poniżej jakiejś tam wartości, to regulator napięcia zienia źródło prądu, z alternatora, na akumulator, stąd te przygasania świateł... Może masz problem z wolnymi obrotami...

delek
04-02-15, 19:49
obserwuję spadki napięcia, objawiające się przygaśnięciem świateł np. podczas ruszania. Również sterowanie el. szybami przy odpalonym silniku, lewarku w pozycji luz i włączonych światłach, powoduje ich przygaśnięcie

Nie sprecyzowałeś, czy przy zgaszonym silniku też tak się dzieje???

Wypoleruj masy na połysk, to samo styki w kostce stacyjki, klemy na akumulatorze i zaciski na alternatorze. Regulator (rozumiem, że napięcia ładowania) steruje natężeniem prądu wzbudzenia alternatora, przy spadku napięcia w instalacji nie przełącza niczego, tylko próbuje zwiększyć to natężenie.

SIMBA
04-02-15, 22:10
No i kurde tutaj niezły numer ;p. Poszedłem sprawdzić jak na wyłączonym. Audio nie przerywa, światła nie przygasały ale stopniowo zaczęły w miarę opuszczania/podnoszenia szyby. Szyba kierowcy, która generalnie podnosi się wolniej niż u pasażera (może kwestia silniczka), zaczęła podnosić się wolniej aż po prostu zamarła. Auta już nie odpaliłem. Wziąłem aku do ładowania, zobaczymy co będzie. Aku to bezobsługowa VARTA B-32 45Ah 330A. Mam nadzieję, że ładowanie coś zmieni i jakoś do wiosny się dokulam. Generalnie jeżdżę na krótkich odcinkach, a weekendowo robię ok. 150km. Myślałem już kiedyś o jakimś aku YUASA albo HONDA no ale mówię, mam nadzieję pojeździć jeszcze do wiosny.

SIMBA
05-02-15, 23:34
aku naładowany, sytuacja jest taka sama ;/