PDA

Zobacz pełną wersję : Civic nie odpala - silnik D13B2 - pomocy!

molekss
09-07-08, 13:42
Witam

Dziś rano, jak co dzień, wybierałem się do pracy, wsiadam do mojej Hondy z silnikiem d13B2 i nie odpaliła, rozrusznik kręci dobrze, paliwo dochodzi, ponieważ czuć paliwo. Elektryka w samochodzie działa poprawnie.

Postanowiłem sprawdzić iskrę na świecy – brak iskry.
Wykonałem dwa razy reset komputera – nic nie pomogło.
Podczas samodiagnostyki dioda w komputerze zapala się tylko raz bezpośrednio po przekręceniu kluczyka w stacyjce.

Zaznaczę, że nigdy nie miałem problemu z odpaleniem a tu nagle taka przykra niespodzianka. Około 2tyg. temu wymieniałem świece. W kopułce sucho (trochę nadżarty palec i styki kopułki). Wczoraj po powrocie do domu zwyczajnie zgasiłem samochód a na drugi dzień już nie odpalił.

Co może być przyczyną? Czy wg samodiagnostyki jedno migniecie diody to błąd sondy lambda? Czy przez to nie ma iskry? Czy może to moduł zapłonowy? Wczoraj po deszczu jadąc polną drogą mogło mi coś chlapnąć na elektrykę zapłonu i dlatego nie odpaliła? Jechałem wolno na 1-szym biegu.

Czekam na jakieś sugestie co sprawdzić i co mogło pójść.

jogal
09-07-08, 17:29
Nie masz żadnych błędów, chyba cewka ci padła w aparacie zapłonowym...

molekss
09-07-08, 22:35
żadnych błędów komputera. czy jest takie coś jak elektroniczny przerywacz, coś symbolach 4917 e12-117a? cewka raczej jest dobra bo mierzyliśmy opór i przejście jest. nie mam pijacie co jest grane, znajomy obstawia ten "elektroniczny przerywacz"

po przejrzeniu manualu od 6gen jest to chyba zapłonnik. czy ktoś miał do czynienia z tym ustrojstwem?

naporas
10-07-08, 13:19
miałem identycznie w swoim D13B2 - dla pewności proponuje przełożyć na chwile cały aparat zapłonowy od jakiegoś ziomala ale tak na 99% padł Ci moduł zapłonowy w aparacie (taki czarny kawałek plastiku z wyprowadzonymi przewodami)Samego modułu raczej nie dostaniesz bo troche ciężko a jak jest to drogo. Szukaj odrazu całego aparatu gdzieś na szrocie za ok 200-250zł, bo z tego co pamietam tyle płaciłem....

dominik_n
10-07-08, 13:42
W szczecinie dostałem "zamiennik" modułu zapłonowego za 140 zł jak dobrze pamiętam. Z tym, że mam d15b2 wiec warto poszukać.

Zapomniałem dodać, ze był to moduł ze sklepu a nie używany. ;)

molekss
10-07-08, 13:49
dzwoniłem do aso gdynia o ten zapłonnik to zaśpiewali 850 zeta :eek: ! poszukam kompletny aparat zapłonowy, na allegro chodzi po 200-250 zeta

można zamknąć, autko naprawione, zakupiłem używany aparat i przełożyłem moduł oraz cewkę i wszystko działa