Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kierownica przestała odbijać po kilku modyfikacjach - o co chodzi??

SCKAPE
01-02-15, 02:39
Jak w temacie.. Pacjent to moja honda civic eg.
Zachowanie: Kierowica normalnie mi odbijała, z czasem zwiększyłem kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy i kierownica zaczęła odbijać odrobinę mocniej, zawsze czułem ją w zakręcie im mocniej skręciłem tym bardziej pod ręką czułem że chce odbić z powrotem - normalna sprawa.. Dziś po dłuższej przerwie wsiadłem przetestować auto i masakra! Praktycznie nie odbija, a jak juz to robi to naprawde baaaardzo, ale to bardzo leniwie. Jade puszczaam kierownice a tu nadal sobie zakręca jak by nigdy nic, przypuszczalnie bym mógł zatoczyć pełne kółko.. Bardzo niepewnie mi się jechało - czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego??

Zrobione modyfikacje które moze miały na to wpływ:
- wymieniłem przedni i tylni stabilizator na znacznie grubsze
- wymieniłem praktycznie wszystkie gumy na twardy pouliteran - 90sha
- wymieniłem sworznie na przedłużone (przy okazji przód siadł mi o jakieś 20mm)
- zmienił się foset felgi z ok 35 na 30
- zmieniła się opona z toyo T1R na R888

Czy któraś z tych zmian mogła mieć az tak dramatyczny wpływ na to że kierownic prawie mi nie odbija??

!markos
01-02-15, 09:51
Nie.

ma1ster
01-02-15, 10:31
Pewnie coś źle złożyłeś, może uszkodziłeś, albo srożeń kupiłeś uszkodzony... Nie radzę tak jeździć, bo może koło odjechać na bok i zablokujesz niepotrzebnie ruch na drodze...

kwiatu
01-02-15, 14:59
Podejrzewam ze przy cofaniu na skreconych kołach kierownica będzie zachowywała się nienaturalnie.
Moim zdaniem zbieżność, auto troche sie obnizyło po zmianie swożni, i drążki kierownicze zmieniły kąt, przez co w linii maglownicy zrobiło się szerzej :)

Michał102
01-02-15, 22:25
Ja wymieniłem wszystkie sworznie, zarówno dolne jak i górne, do tego nowe końcówki drążków i mam to samo - kierownica nie odbija.
Jednak nie byłem jeszcze na ustawieniu zbieżności i pewno w tym trzeba upatrywać przyczyny.
Chociaż końcówki drążków, które kupiłem są identycznej długości co stare i zostały wkręcone dokładnie w te same miejsca.

SCKAPE
01-02-15, 22:59
Usłyszałem też opinie że sworznie muszą sie ułożyć...

pablo222
01-02-15, 23:15
Popieram wypowiedz kolegi kwiatu to na 100% zbieżność . Zrobić i latać.

Michał102
02-02-15, 00:10

Być może muszą się "rozchodzić"
Moje nowe CTR'y były nie do ruszenia gdy były luzem. Jak założyłem zwrotnice na wahacz, to zwrotnicą było ciężko poruszyć.

lozek
02-02-15, 01:09

Każdy mechanik, któremu sie nie chce robić tak mówi. Dla niektórych nawet śruby w zawiasie się muszą ułożyć...

ZBIEŻNOŚĆ

kubson012
03-02-15, 16:11
Mialem podobnie po wymianie koncowek, sworzni itp. i tez zbieznosc pomogla.