Zobacz pełną wersję : Jaki silnik pod turbo ?
Witam. Panowie obecnie mam jednostkę d15z8 ze stukającą panewką.
Więc jest okazja na swap a nie bawienie się w naprawy.
Jaki silnik będzie najtańszy w opcji turbo ?
Początkowo dmuchane 0.5 ( bez ingerencji w silnik ) z biegiem czasu wzrośnie doładowanie oraz trzeba będzie już wymienić bebechy silnika.
Czyli tak jak myślałem :)
Cześć, to był mój CIVIC, proponuję zająć się progami, bo jak wsadzisz motor zdrowy to przód pojedzie a tył zostanie :) Ja powiedziałem to poprzedniemu właścicielowi z Pułtuska żeby zrobił, ale z tego co widzę, to nie ruszone, a po nim było jeszcze dwóch właścicieli, Ty jesteś trzeci w przeciągu 2 lat.
Do D15 było dmuchane 0,7 w peek-u ze spadkiem na górze obrotów (7k) do około 0,55 bara. Tak też możesz bez obawy dmuchać że coś się stanie. Popraw kolektor wydechowy, bo zakładam, że nikt tego nie zrobił, a mówiłem kupującemu żeby się tym zajął ( podpórka pod Turbo z uchwytem do silnika - ciężkie Turbo ciągnie kolektor w dół i powstają pęknięcia na spawach, albo zmień na baranki ). Nie wiem czy są założone do przednich kół regulowane wahacze górne, bo ja tego już nie robiłem, a bez tego słabo hamuje, bo koła w negatywie za bardzo stoją, z tyłu tez by się przydały regulowane. W sumie tyle. Aaaaa, jeszcze jedna istotna rzecz. Sondy nie zdążyłem z kolektora przełożyć bliżej wydechu - tam gdzie jest ma za zimno i nie pracuje dobrze, a nie ma grzania, bo to jeden kabel. Trzeba ją przełożyć bliżej turbo ( chyba że już zrobione, to luz ) Tyle co pamiętam z rzeczy których nie zrobiłem, a przekazywałem przy sprzedaży.
Pozdrawiam :)
P.S. Tak wyglądał jak go sprzedawałem - w avatarze :)
Kolega wystawił na sprzedaż więc raczej mało ma ochoty zajmować się autem :)
Po tym ile do zrobienia jest przy tej żabie , pozostanę chyba przy swojej wiernej coupe ; )
pozostanę chyba przy swojej wiernej coupe
to zweryfikuje rynek i popyt na takie auta za taką cenę ;)
Czy bardzo odczuwalna byłaby różnica między d15z6 turbo 0.6 bara a d16z9 ?