PDA

Zobacz pełną wersję : Dolot zimnego powietrza

Dojt
30-01-15, 09:36
Witam,

Czy ktos z forumowiczow moze orientuje sie gdzie w Angielce (MA9, D15Z3) najlepiej doprowadzic dolot zimnego powietrza? Czy najlepiej w miejsce prawego halogenu, czy moze istnieje jakas lepsza opcja? Zalezy mi na bezpiecznej opcji, aby nie bylo problemow z dostajaca sie woda po wjechaniu w jakas kaluze itp.

Dziekuje z gory za pomoc,
Pozdrawiam

MichałCK
30-01-15, 09:48
Ja mam dolot ze zderzaka w miejsce po halogenie poprzez rurę kominkową fi 80mm, halogeny miałem zajechane jak żółwie łapy więc moim zdaniem było to najlepsze miejsce.
Ludzie jeszcze wiercą dziurę w zderzaku nad halogenem lecz moim zdaniem wygląda to strasznie.
Co do zassanej wody to jeszcze nigdy się nie zdarzyło by zassało wodę, a jechałem czasem naprawdę w duży deszcz zestresowany że będzie nie miło, po otwarciu puszki filtr powietrza nie był nawet wilgotny.
Żeby zassać wodę trzeba mieć CAI albo wlać bezpośrednio wiadro wody w dolot tak że spokojnie :) oczywiście trzeba unikać ogromnych kałuż gdzie faktycznie w teorii może być ryzyko zassania.
Obecnie mam filtr stożkowy więc opcja zassania wody spadła jeszcze bardziej do minimum. Masz odnośnik do mojego tematu, jest tu w skrócie opisane co i jak:
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?159809-Srebrna-Strza%B3a-MB1-D16Y2-%29&p=2409781&viewfull=1#post2409781

Dojt
30-01-15, 12:09
Ja mam dolot ze zderzaka w miejsce po halogenie poprzez rurę kominkową fi 80mm, halogeny miałem zajechane jak żółwie łapy więc moim zdaniem było to najlepsze miejsce.
Ludzie jeszcze wiercą dziurę w zderzaku nad halogenem lecz moim zdaniem wygląda to strasznie.
Co do zassanej wody to jeszcze nigdy się nie zdarzyło by zassało wodę, a jechałem czasem naprawdę w duży deszcz zestresowany że będzie nie miło, po otwarciu puszki filtr powietrza nie był nawet wilgotny.
Żeby zassać wodę trzeba mieć CAI albo wlać bezpośrednio wiadro wody w dolot tak że spokojnie :) oczywiście trzeba unikać ogromnych kałuż gdzie faktycznie w teorii może być ryzyko zassania.
Obecnie mam filtr stożkowy więc opcja zassania wody spadła jeszcze bardziej do minimum. Masz odnośnik do mojego tematu, jest tu w skrócie opisane co i jak:
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?159809-Srebrna-Strza%B3a-MB1-D16Y2-%29&p=2409781&viewfull=1#post2409781

Dzieki za szybka odpowiedz. Czyli jednak halogen :)
Co do wody, to moze glupie pytanie, ale wczoraj jak bylem na myjni to mi sie wlasnie nasunelo- Rozumiem ze na myjni samoobslugowej to trzeba w takim wypadku mega uwazac i najlepiej omijac to miejsce?

MichałCK
30-01-15, 12:14
Niby dlaczego? Ja na to nie zwracam uwagi, ten Air-Duct jest tak skonstruowany że woda spływa ku dołowi przez co zderzak się normalnie myje :D
Wiadomo bez szaleństw nie ma co pryskać tam nie wiadomo jak dużo wody, i nic się nie dzieje. A samochodu nie myjesz przecież na odpalonym silniku to tym bardziej wody nie zassasz ;p

Dojt
30-01-15, 12:40
No to super :D
Jeszcze ostatnie pytanko - widzę, że doprowadzałeś spirorurę o średnicy 80mm. Będzie jakaś róznica między 80mm a 100mm, czy to w zasadzie bez różnicy?

Michał102
30-01-15, 13:51
Stówa jest za szeroka i trudno ją zmieścić. Bierz 80.

Dojt
31-01-15, 00:31
Ok, dziękuję Ci bardzo za pomoc i linka.
Rure niestety dostałem tylko 100mm, ale mam nadzieję, że będzie dało się coś z tym zrobić ;)

Pozdro

MichałCK
31-01-15, 00:44
Obawiam się że może być ciężka akcja, ponieważ jest zdecydowanie za duża, przy podłużnicy jest seryjny otwór pod rezonator właśnie wielkości 80mm :D
Szczególnie 100mm odradzam jeżeli masz to zamontować pod seryjną puchę z filtrem.
Spiro cała się pognie i pogryzie z braku miejsca do manewrowania :D 80mm jest normalnie w Castoramie.

Guscioren
31-01-15, 06:23
Wejdź sobie w mój temat i zobacz jak u siebie rozwiązałem problem z dolotem w zderzaku.

Dojt
31-01-15, 12:46
Obawiam się że może być ciężka akcja, ponieważ jest zdecydowanie za duża, przy podłużnicy jest seryjny otwór pod rezonator właśnie wielkości 80mm :D
Szczególnie 100mm odradzam jeżeli masz to zamontować pod seryjną puchę z filtrem.
Spiro cała się pognie i pogryzie z braku miejsca do manewrowania :D 80mm jest normalnie w Castoramie.

W całym OBI nie było 80-tek, tylko od 100 w gore. Ale sie okazalo, ze w malym sklepie obok mnie maja, wiec jest gitara.

Mysle, ze zostane z opcja z halogenem, zawsze to jedna dziura mniej w aucie :D

Dzieki i pozdrawiam ;)

MichałCK
31-01-15, 13:48
W całym OBI nie było 80-tek, tylko od 100 w gore. Ale sie okazalo, ze w malym sklepie obok mnie maja, wiec jest gitara.

Mysle, ze zostane z opcja z halogenem, zawsze to jedna dziura mniej w aucie :D

Dzieki i pozdrawiam ;)

No to pięknie :) jeżeli nie masz halogenów to bez sensu jest moim zdaniem szpecic zderzak, co innego jak ma Guscioren halogeny i czarne auto to wtedy się to zlewa z całością i wygląda w porządku.