Zobacz pełną wersję : Większy wysprzęglik
Witam mam pytanie czy zmiana na większy wysprzęglik zmieni to że sprzęgło będzie chodzić lżej ,czy pompkę też trzeba zmienić :confused: czy pompka od art podejdzie i czy jest większa
Arturvf500
27-01-15, 14:27
zmień sobie ramię na pedale ;)
zmień sobie ramię na pedale ;)
Co wy wszyscy z tym ramieniem :confused:
Czego nie rozumiesz, wieksze ramie= mniej energi do wykonania pracy.
krzysiek50
27-01-15, 19:40
wiekszy wysprzeglik ci nic nie da, tzn. da, ale nie to co bys chciał ;p przy tej samej pompce pedal bedzie chodzil lżej, ale tloczek wysprzeglika bedzie mial mniejszy skok i moze nie wysprzeglac do konca, wiec sprzeglo bedzie caly czas lapało (tu nie mam pewnosci, bo nie wiem na ile "wystarcza" seryjny zakres ruchu i jaki jest "zapas" po wysprzegleniu). jakbys zmienil pompke na wieksza, to zakres ruchu pedalu sie zmniejszy i bedzie ciezej chodzil
Czego nie rozumiesz, wieksze ramie= mniej energi do wykonania pracy.
No tak ale myślę że nie będzie to za ciekawie wyglądać dłuższy pedał i może to przeszkadzać
wiekszy wysprzeglik ci nic nie da, tzn. da, ale nie to co bys chciał ;p przy tej samej pompce pedal bedzie chodzil lżej, ale tloczek wysprzeglika bedzie mial mniejszy skok i moze nie wysprzeglac do konca, wiec sprzeglo bedzie caly czas lapało (tu nie mam pewnosci, bo nie wiem na ile "wystarcza" seryjny zakres ruchu i jaki jest "zapas" po wysprzegleniu). jakbys zmienil pompke na wieksza, to zakres ruchu pedalu sie zmniejszy i bedzie ciezej chodzil
Planuje wrzucić komplet od art pompkę i wysprzęglik myślę że na pewno to coś zmieni tym bardziej ,że dziś patrzałem i pompkę mam 5/8 a na pewno są też 3/4
krzysiek50
27-01-15, 21:24
zmieni ci zakres ruchu pedału, a przy tym jego twardosc ;) no chyba, ze stosunek srednic tloczkow w pompce i wysprzegliku bedzie ten sam, to nie zmieni sie kompletnie nic :D tutaj cały myk polega na tym, zeby tak dobrac mozliwie najmniejsza pompe do jak najwiekszego wysprzeglika, ale zeby dalo to rade calkowicie wysprzeglic. oczywiscie chodzi o kwestie uzycia mniejszej sily do wcisniecia
akurat bawie sie w stunt i duzo eksperymentowalem z pompami i zaciskami pod HB, wiec troche sie orientuje :)
zmieni ci zakres ruchu pedału, a przy tym jego twardosc ;) no chyba, ze stosunek srednic tloczkow w pompce i wysprzegliku bedzie ten sam, to nie zmieni sie kompletnie nic :D tutaj cały myk polega na tym, zeby tak dobrac mozliwie najmniejsza pompe do jak najwiekszego wysprzeglika, ale zeby dalo to rade calkowicie wysprzeglic. oczywiscie chodzi o kwestie uzycia mniejszej sily do wcisniecia
akurat bawie sie w stunt i duzo eksperymentowalem z pompami i zaciskami pod HB, wiec troche sie orientuje :)
hmm skoro tak mówisz to może zostawię tą pompkę co mam bo jest na niej 5,8 to chyba naj mniejsza a spróbuje założyć wysprzęglik od accorda type-r i wtedy zobaczyć co ty na to :confused:
krzysiek50
28-01-15, 09:51
Sprawdzic nie zaszkodzi, a moze akurat osiagniesz, to co chciales :)