Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem> brak zasilania elektrozaworka d13b2

robert1903
26-01-15, 15:11
Witam wszystkich. Mój problem polega na tym że , mam brak zasilania elektrozaworka (Primary Slow Mixture Cut-Off Solenoid Valve) ten co znajduje się za gaźnikiem. Elektro zaworek musiałem podpiąć bezpośrednio pod akumulator bo inaczej nie mam wolnych obrotów i gaśnie, odpowiada on chyba też za odcinanie paliwa podczas hamowania silnikiem.W tyczce do którego był podłączony ,jest brak zasilania .Prawdopodobnie przepalił się bezpiecznik ale nie wiem gdzie on się znajduje. Proszę o pomoc

delek
26-01-15, 20:53
Nie ma bezpiecznika. Napięcie jest podawane z ECU i jest to tak mała moc, że raczej skup się na sprawdzeniu wiązki pod kątem uszkodzonego przewodu/wtyku. Sprawdź wyjście przy samym ECU, w serwisówce powinna być rozpiska pinów jego gniazda.

Sheiva
26-01-15, 22:33
Tak, jak pisze przedmówca. Idzie bezpośrednio z kompa. Pin B7, kolor Zielono/żółty. Skoro nie dochodzi do samego zaworka, to albo przerwany przewód albo któraś wtyczka nie styka albo w kompie coś padło. Sprawdź połączenie i napięcie zwykłym miernikiem.

robert1903
27-01-15, 20:56
Teraz rozumiem. myślałem że gdzieś bezpiecznik się spalił ponieważ z tego co wiem z tej wtyczki leci zasilanie 12v , po przekręceniu kluczyka w pozycje zapłonu ten elektrozawór się włączał a po wyłączeniu zapłonu wyłączał. Sprawdzałem połączenia i wszystko wygląda ok ,dodam jeszcze że myłem silnik wodą na załączonym zapłonie , i po jednym dniu od mycia straciłem obroty jałowe, sprawdziłem ten elektrozaworek i okazało się że nie ma zasilania, przekręciłem na zapłon a on nie załączał się , a jak podłączyłem go pod akumulator to od razu odzyskałem obroty jałowe i silnik już nie gaśnie. Czyli wnioskuje że padło coś w kompie jak poszło zwarcie .