PDA

Zobacz pełną wersję : Civic Si FD2 vs Civic FN2

cyborgwrc
26-01-15, 10:06
Cześć,

Szukam na forum informacji o Civicu Coupe FG2 i jakieś szczątkowe informacje napotykam. Szukam FN2, kilkoma miałem okazję obejrzeć (żenada) i się przejechać.
Mam kilka pytań odnośnie Coupe bo akurat też biorę ten model pod uwagę.
1. Zawieszenie i porównanie jego pracy. Czy Coupe też jest tak sztywne jak FN2? Bo FN2 no nie powiem ale na nierównościach trzeba mocniej pasy zaciągnąć ;)
2. Czy "normalnych" gabarytów pasażerowie mieszczą się na tylnej kanapie? Pytam bo czasami coupe mają nikczemną tylną kanapę. Kanapa się rozkłada? Głupie pytanie ale czasami się przydaje hehe
3. Jak wygląda dostępność części eksploatacyjnych w Polsce to wersji Si? Co do silnika to nie widzę problemu. Pytam o standardowe elementy zawieszenia, hamulców itp.

Tommi01
26-01-15, 19:21
Szukam na forum informacji o Civicu Coupe FD2 i jakieś szczątkowe informacje napotykam

chyba o fg2..

FN2, kilkoma miałem okazję obejrzeć (żenada) i się przejechać.

no to znalesc bezwypodkowe si graniczy z cudem . 90% to ulepy z usa..

3. Jak wygląda dostępność części eksploatacyjnych w Polsce to wersji Si? Co do silnika to nie widzę problemu. Pytam o standardowe elementy zawieszenia, hamulców itp.

jest wszytko

cyborgwrc
26-01-15, 20:16
Wiesz, oglądałem kilka FN2 i żadne nie grzeszyło czystą historią blacharską. Co do Si to można sprawdzić w USA historię pojazdu, z tego co się orientuję.

jockow
26-01-15, 22:17
Wiesz, oglądałem kilka FN2 i żadne nie grzeszyło czystą historią blacharską. Co do Si to można sprawdzić w USA historię pojazdu, z tego co się orientuję.

Witam civic coupe jest piękna mam kolegę ma 2008 r tylko że 1,8,większość części po za częściami karoserii,pasami, fotelami,lampami, kurtynami, pasuje z europejskiego sedana jeśli masz możliwość sprowadzić bezwypadkową sztukę to tylko pozazdrościć.Ja kiedyś też chciałem coupe tylko po sprawdzeniu kilku sztuk w carfax dałem sobie spokój i znalazłem krajowego sedana.Jest to na pewno bardziej bezawaryjne auto od wersji 3 i 5 HB.

remi_k
28-01-15, 23:45
Z czesciami jest dokladnie jak pisze jockow.
Miejsca z tylu jest duzo, gorzej z osobami powyzej 175cm wzrostu beda glowa chaczyc o podsufitke:) oparcia mozna skladac i rower na kolach 28" wchodzi:) hamulce jak w fn2,ep3.

wystukane z LG-D855

iced_devil
12-02-15, 08:31
potrzebujesz więcej miejsca to szukaj FA5 takiego jak mój... w Polsce rzeczywiście ciężko kupić Si który nie miał przygód - "Salvage Title" - jeden kluczyk drugi zabrała ubezpieczalnia przy rozliczaniu szkody całkowitej ;) a jak już taki jest to rzadko się sprzedaje.... jeśli chcesz kupić dobre auto i nie szukać go w USA, to proponuję poszukać w okolicach amerykańskich baz w europie - baza Rammstein koło Kaiserslautern, Spanghdalem koło Bitburga albo Aviano we Włoszech w okolicach Wenecji. Amerykanie często przyciągają swoje fury do europy bo jest taniej ale nie opłaca się ich zabierać po zakończeniu służby. Takich użytkowników można upolować na 8thcivic.com w grupach lokalnych, z tego co pamiętam jest tam Europe. Najprostsze rozwiązanie to przyjedź do mnie przywieź 80kpln w gotówce i się dogadamy ;) ewentualnie może być nowy tourer sport na wymianę ;) (w karliku na to nie poszli... a połowa serwisantów chce ją ode mnie odkupić ;))

cyborgwrc
12-02-15, 19:11
Najprostsze rozwiązanie to przyjedź do mnie przywieź 80kpln w gotówce i się dogadamy

Brzmi jak promocja ;)

Dzięki za radę :) Póki co znajomy, zniemczony Polak, szuka na miejscu w Reichu FN2.

Yossarian
13-02-15, 10:31
...i znalazłem krajowego sedana.Jest to na pewno bardziej bezawaryjne auto od wersji 3 i 5 HB.

I niby co w nim takiego bardziej bezawaryjnego?

luki85
13-02-15, 11:10
Yosarian no nie wiesz co? Wszystko :D

zyga502
13-02-15, 15:46

pytasz poważnie czy temu ,że masz ufo :confused:?użyj wyszukiwarki,poczytaj forum to sie dowiesz

jockow
13-02-15, 20:30

Sorry, ale nie chce mi się znów rozpisywać zrób tak jak napisał Zbyszek poszukaj i poczytaj;)

luki85
13-02-15, 20:40
Ktoś tu ma kompleksy :D albo zazdrość zżera :D Autor wątku nie szuka ciągnika tylko usportowioną puszkę :)

Yossarian
13-02-15, 22:17
poważnie pytam - ten sam silnik, skrzynia, tylko nadwozie i zawieszenie inne., to się zastanawiam, gdzie są te awarie.

jockow
13-02-15, 23:06
poważnie pytam - ten sam silnik, skrzynia, tylko nadwozie i zawieszenie inne., to się zastanawiam, gdzie są te awarie.

No właśnie tylko skrzynia i silnik a zawieszenie ?

luki85
13-02-15, 23:09
Jak Wy to badacie co jest bardziej awaryjne, a co nie? Tak się zastanawiam, bo z chęcią bym poczytał takie statystyki.

jockow
14-02-15, 11:42
Ja przed zakupem auta mimo to że bardziej mi się podobał sedan i coupe US dobrze sprawdziłem opinie serwisów o bezawaryjności (mniej akcji serwisowych mniej dolegliwości) sedan to nic innego jak blizniaczy civic IMA Hybride a jak wiadomo hybryda jest produkowana i stworzona w Japonii.

luki85
14-02-15, 12:21
jockow jak dla mnie to dalej nie jest żaden argument. Ja również jak miałem kupić samochód to podjechałem do zaprzyjaźnionych zakładów (i nie tylko) z zapytaniem czy civic HB ulega jakimś awarią. Nie jeździłem do ASO bo wychodzę z założenia, że jak coś się psuje na gwarancji to ASO naprawia i później jest ok, zaś po okresie gwarancyjnym to mało kto do ASO jeździ, więc nie są oni wiarygodnym źródłem. Lokalni mechanicy i (nie tylko) odradzali mi hybrydy, fordy z systemem zatrzymania silnika na postoju i ople :D Zaś do civica HB nikt nie miał większych zastrzeżeń i to bez rozgraniczenia na sedan czy HB. Więc jackow podaj jakieś konkrety, bo z chęcią poczytam. Będę wiedział na co zwracać uwagę w kolejnych latach eksploatacji HB.

Pozdrawiam

jockow
14-02-15, 15:43
jockow jak dla mnie to dalej nie jest żaden argument. Ja również jak miałem kupić samochód to podjechałem do zaprzyjaźnionych zakładów (i nie tylko) z zapytaniem czy civic HB ulega jakimś awarią. Nie jeździłem do ASO bo wychodzę z założenia, że jak coś się psuje na gwarancji to ASO naprawia i później jest ok, zaś po okresie gwarancyjnym to mało kto do ASO jeździ, więc nie są oni wiarygodnym źródłem. Lokalni mechanicy i (nie tylko) odradzali mi hybrydy, fordy z systemem zatrzymania silnika na postoju i ople :D Zaś do civica HB nikt nie miał większych zastrzeżeń i to bez rozgraniczenia na sedan czy HB. Więc jackow podaj jakieś konkrety, bo z chęcią poczytam. Będę wiedział na co zwracać uwagę w kolejnych latach eksploatacji HB.

Pozdrawiam
Powiem Ci dlaczego twoi mechanicy odradzali hybrydy dlatego bo ich nie znają i nie mają komputerów oraz nowego oprogramowania do nich,a ja mogę Cię zapewnić że z nimi się nic nie dzieje.A wracając do twojego HB z którego roku i jaki przebieg ma twoje auto?Ja broń boże nie powiedziałem ze to jest auto awaryjne a już na pewno nie porównuj civica do forda ani do opla, ja tylko napisałem ze mniej się dzieje z sedanem w porównaniu do HB.

jockow
14-02-15, 18:19
luki85 kolego nie odpowiedziałeś mi nadal z którego roku i jaki przebieg ma twoje ufo?Czekam na odpowiedz.

luki85
14-02-15, 18:22
sorki, zapomniałem: rok 2008, 127tys przebieg.

mateusz199
14-02-15, 19:20
Jeśli temat zboczył z kursu, to może dobrze byłoby podzielić dział VIII gena na dwa poddziały: sedan - coupe i hatchback. Wspólny, tylko dla silnika R18. Uniknęlibyśmy nieporozumień i sprzeczek. Te auta znacznie się różnią pod względem konstrukcyjnym mechanicznie i elektronicznie. Usterki ufo nie są tożsame z sedanem i odwrotnie. Dział giełda również mógłby być podzielony chociażby na generacje.

cyborgwrc
14-02-15, 22:29
Panowie bez Pań....strasznie dryfujecie. Hyrbydy mnie obchodzą tyle co zeszłoroczny śnieg ;) Interesują mnie tylko odmiany usdm z silnikiem 2.0 a reszta, jakby nie było, jest mniej istotna.