Zobacz pełną wersję : Uszkodzony czujnik ABS (ponownie...)
Cześć!
W moim Aerodecku po raz kolejny mam awarię ABS.
W przeszłości padł mi czujnik abs tylny prawy, pół roku później lewy. Oba wymieniał mechanik (na używki z allegro), twierdząc, że starych nie da się naprawić.
Teraz znów padł mi któryś, bo lampka ABS się świeci, a abs nie działa. Co ciekawe, czasami lampka przestaje świecić i abs działa, więc łudzę się, że to jakaś awaria wtyku, zabrudzenia czujnika itp.
Czy jest szansa dostać się do tych czujników, żebym mógł sprawdzić wtyki, przeczyścić itp. - bez podnoszenia auta/ wjazdu na kanał? chciałbym sam, przed domem, spróbować z nimi powalczyć... Gdzie one dokładnie się znajdują?
Zobacz manual masz wszystko wyjaśnione, o ile bez kanału da radę to bez podnoszenia tego nie widzę
Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalk
pomiędzy bakiem a podłogą (dokładnie chodzi o wzmocnienie do którego przykręca się wachacz) od str baku, raczej bez kanału nie dasz rady się dostać chyba że podniesiesz i zdejmiesz koło/a
niestety nie posiadam manuala serwisowego :-( może dacie radę wkleić tutaj rycinę?
podnośnik i zdjęcie koła to nie problem, gorzej z kanałem.
Ciekawą sprawą jest to, że komputer nie pokazuje żadnych błędów (po zwarciu łącza serwisowego).
W przeszłości padł mi czujnik abs tylny prawy, pół roku później lewy. Oba wymieniał mechanik (na używki z allegro)
Czujniki ABS raczej się wymienia na nowe.
niedługo to nawet olej będą wymieniać na używany... :mad:
Bartko: no to wskaż mi proszę gdzie kupić nowy...
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3016181615141-0_265_006_258-czujnik-abs.html przykładowo.
Po pierwsze:
W magazynie:0
a po drugie to czujnik na przód... one są praktycznie niezniszczalne. Problem stanowią tylne, który - gdy były dostępne - kosztowały od 300 zł wzwyż/ sztukę.
Obecnie nie są w sprzedaży :/
Dałbym sobie rękę uciąć, że u nich jeszcze niedawno widziałem na stanie czujniki.
To bym teraz nie miał ręki... ;)
Ewidentnie pada któryś czujnik - bardzo możliwe przecież nawet, że akurat jeden z wymienionych używek (mogłeś mieć po prostu pecha i tyle wytrzymał). Z czasem będzie świecić co raz częściej aż zabłyśnie na zawsze. Błąd powinien się zapisać.
Poszlo pw w sprawie czujnika
Błędy z absu się nie zapisują tylko zczytywane są na bieżąco. Przynajmniej ja takie wnioski wyciągam po swojej awarii i braku natychmiastowego błędu po wymianie czujnika. To czujnik się "naprawia". Mi się naprawił na rok, aż padł na stałe.
moze pytanie nowatorskie ale kadze mb2 miale ABS? bo jak hamuje kola stoja w miejscu i nie czuc pulsacyjnego hamowania..
nie wszystkie, jak nie masz na zegarach kontrolki ABS-u to na 99% go nie masz
Jakieś 3 miesiące temu przerabiałem temat, w ASO są czujniki po 1052zł np w Bielsku Białej były, gośmówiłże może sią zdarzyć promocja ale max do 700pln, ale to był o może raz na 10 lat. Czujniki chodzą po allegro w cenach od 150 - 300zł oczywiście używane, ja polowałem ponad miesiąc, mowa oczywiście o tylnich, przód jest tańszy. Polecam dzwonić po kolei do wszystkich co mają "części civic 5d 95-01" i pytać i nudzić, ja tak dorwałem za 70zł+ wysyłka. A i trafiłem na gościa co 2 tyg wcześniej sprzedał dwa za 50zł, myślałem że pogryzę wtedy sam siebie, że wcześniej go nie znalazłem.
Czujnik najpierw przerywa ( działa, nie działa, działa, .....) i w końcu amen, trza wejśc w kanał i mierzyć rezystancję, przód ma inaczej tył inaczej, ale ma byś coś ok 1 kOhm jjakies przedziały są 600-900Ohm itp. Może być zwarcie lub rozwarcie, przewód jest niezniszczalny, chyba że ukiwał się przy wtyczce, ale wątpie jest bardzo solidny. Czyjnik jest zalany, nierozbieralny ( ja rozebrałem z ciekawości, pozamiatałem i wyrzuciłem do kosza).
powodzenia w poszukiwaniach
Jakieś 3 miesiące temu przerabiałem temat, w ASO są czujniki po 1052zł np w Bielsku Białej były, gośmówiłże może sią zdarzyć promocja ale max do 700pln
Mogłeś powiedzieć, że jeszcze u nich poleżą. Poyebani i to zdrowo.
Zaskoczył mnie, bo nic mu nie musiałem tłumaczyć, wystarczyło powiedzieć czujnik abs civic i on już wiedział wszystko typ, model, rocznik, dobrze wiedzą że ich nie ma nigdzie i że przekopałem już cały internet i obdzwoniłem sklepy i w końcu do nich, jeszcze się głupio podśmiechiwał. Szkoda że rover ma inne bo by było więcej i tańsze.
Mam nowy lewy oem czujnik może podejdzie nr oem 57475-SV4-N00
To chyba do accorda jest.
Mam komplet sprawnych czujników z MB6 :) za stówkę i jakies grosze przesyłka. :)
Ale to jest MB9.
Sorki, że milczałem, ale nie dostawałem powiadomień o nowych wypowiedziach i pw :-( już nadrabiam.
W ASO 1050 zł, jak pisał kolega. w sklepach na Ukrainie mają po ok. 240 zł (po przeliczeniu), ale nie chcą mi wysłać do PL :-/
Witam ponownie, pora na lewą stronę w moim przypadku. Czyli powtórka z rozrywki. Wymrugane Autodiagnostyką 17 czyli czujnik RL.
Ktoś coś do sprzedania niedrogo? Czy znów pojeżdżę 2 m-ce bez abs:>
Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
...a ja szukam prawego tyłu (podobno nie ważna strona, się przełoży ;)
Poprosimy komplet zatem, może taniej będzie ;)
a ja właśnie się rozczarowałem, zamówiłem czujnik od tego samego dostawcy co rok temu. Dziś czujnik przyszedł i juz go miałem montować, ale wpierw go pomierzyłem, niestety ma od 5kOhm do 30kOhm. Jest uszkodzony, pozatym zerwane z niego były wszystkie blachy osłonowe, był tylko sam przewód z gumkami i wtyczką no i sensor (pordzewiały), cena 3 cyfrowa, ale zawiodłem się, muszę reklamować. Czujnik pewnie był prawy a nie lewy, dletgo rozbrojone blachy.
ten oddam i szukam dalej, kolego Krakus gdybyś znalazł komplet czy coś w dobrej cenie, daj znać na PRV ja też sie odezwę w razie gdyby coś.
edit: aha, jeszcze dziś po autodiagnostyce wymrugało mi błąd 18 i 13, czyli coś mi tu naświetla problem FL czujnika i nie wiem co jest grane. Ostatnio było 17.
skasowałem błędy i zobaczymy co wypluje jutro.
Ja mam czujniki używane, ze świeżej dostawy anglików...
Poproszę cene w razie gdyby coś z tym kolejnym co mi idzie pocztą było nie tak.
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
Od kogo kupowałeś ten uszkodzony? Kolega wyżej ma za 100 z wysyłką... :(
Jaka jest rezystencja sprawnego czujnika?
Sprawdziłem w instrukcji
przód 600-950
tył 700 - 1100
Czy ktoś podejmowałm próbę diagnostyki czujnika, co dokładnie pada, bo cena elementu wskazuje jakby był niezniczszalny....
Przy okazji pytanie od osób, które rozbierały już. Na czujniki tylnego koła jest metalowa osłona, czujnik jest przykręcony do tej osłony, ale sama osłona już do niczego nie jest przykręcana, mimo, że ma po bokach otwory, jak to u was wygląda? Podejrzewamn, że u mnie było już coś majstrowane i śruby urwane....
Rezystancja jak w instrukcji, otwory potrzebne, przez nie dokreca sie czujnik, obudowa dokrecana osobno inna srubka.
Dodam, że nada k... czekam na drugi czujnik od "megamot2" allegro, z tym z czujnik zakupiony na telefon i za pobraniem. Pierwszy uszkodzony podobno wyslal mi kolejny, ale tydzien by szedl poczta? Hmm
Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
W końcu trafiłem na konkretnego człowieka i wymieniłem u siebie czujnik przy okazji rozwaliłem uszkodzony, nie było żadnej przerwy na przewodach. Moim zdaniem czujniki uszkadza korozja metalowej podstawy. Korozja powoli podważa element czujnika i w końcu wyłamuje połączenie. Moim zdaniem przed zamonotwaniem kolejnego dobrze jest wszystko wyczyścić i zakonserować.