PDA

Zobacz pełną wersję : dziwne stukanie podczas jazdy na dołkach.POMÓŻCIE

przemo
13-10-05, 00:27
Cześć zwracam się do Was z przeogromną prośbą o pomoc.Chodzi o dziwne stukanie w czasie jazdy po nierównościach które dobiega z "czterech stron świata" czyli z przód prawy i lewy oraz tył prawy i lewy.Jest to odgłos typowego "stuk stuk" i pojawia się z tej strony z której wjade akurat w dołek.Nie jest o nabrdzo głośny.Co ciekawe zauważyłem że kiedy umyje autko a dokładniej podwozie to przez jakiś czas (domniemywam czas kiedy podwozie jest keszcze mokre) tego stukania nie ma!.....nie mam bladego pojęcia co to może być bo każdy mechanik mówi mi że w samochodzie który ma już ponad 10 lat jest to normalne i trzeba się przyzwyczaić....a ja się kuwa nie chce przyzwyczajać bo raz że miesiąc temu nie było takiego stukania a dwa że kocham to autko i chce żeby wszystko w nim grało...pomóżcie mi...doradźcie cuś....aha amorki i ich poduszki są nówka sztuka.....
Może ktoś z was mógłby mi pomóc i sptkać się ze mną żeby zobaczyć o co chodzi?
p.s dla tego który zdiagnozuje mi co to jest i to faktycznie będzie to coś (co się okaże po naprawie danej rzeczy czeka wysoka nagroda....krata pyfka :)

Dzida
13-10-05, 00:29
Ja kiedyś miałem podobnie... Nawet najmniejszy dołek powodował stukatnie ze wszystkich stron świata, czasami tylko z prawej, czasami tylko z lewej, czasami stereo... Pieprzyłem się z tym dobry rok, aż mnie oświeciło... Te pipsztykowe druciki w drzwiach od cenralki się tłukły... Podkładki pod meble pomogły... :D

mule
13-10-05, 10:26
ja tez sie z takim czyms spotkalem tyle ze po obu stronach z tylu, i zostalo wstepnie zdiagnozowane na wyrobienie sie ktorys elementow gumowo-stalowch w zawieszeniu, tez np w wilgotny dzien stukow nie ma, ejsli by to bylo jednak cos innego to dajcie znac:)

typeR
13-10-05, 11:29
Może ktoś z was mógłby mi pomóc i sptkać się ze mną żeby zobaczyć o co chodzi?

Spoko, wpadnij kiedyś na spota - każda środa, 19.00, Arkadia parking poziom -2. Więcej szczegółów w temacie: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=1716&postdays=0&postorder=asc&start=1500. A swoją drogą skrzynke możesz tak czy inaczej przywieźć :D

michal750
13-10-05, 13:36
Jedz na stacje diagnostyczna na szarpaki i moze Ci cos wykaze. Mnie kiedys stukala maglownica podczas jazdy po nierownosciach.

TENCIO
13-10-05, 15:14
jezeli slychac z przodu to moga to byc luzy na ukladzie kierowniczym

Robi_hch
13-10-05, 23:19
A mi tak stukalo na dziurach i okazalo sie ze mialem wiekszosc tulei powybijanych w zawieszeniu.

Cairo
13-10-05, 23:23
A mi tak stukalo na dziurach i okazalo sie ze mialem wiekszosc tulei powybijanych w zawieszeniu.

Zazwyczaj takie stuki są spowodowane właśnie wybitymi tulejami.

Arv
14-10-05, 00:17
Wszystko może stukać: wywalone silentblocki, wyrobione sworznie, maglownica, łączniki stabilizatora, gumy przy drążkach reakcyjnych.... najlepsza metoda tak jak ktoś wcześniej pisał pojechać do jakiegoś warsztatu na stanowisko z szarpakami, tam się dowiesz co Ci stuka.