Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : P06+VTEC wywala błąd 17 (VSS) - da się naprawić?

airman
21-01-15, 20:06
Mam silnik mini-me (b2+z6), ECU to P06 przerobiony na P28 + datalogging bluetooth. Po zrobieniu mini, wywalało błąd sporadycznie ale zjawisko zaczęło się nasilać i teraz kod 17 pojawia się przy pierwszym hamowaniu silnikiem(mam 2 mapy od z innych źródeł i na obu do samo). Na początku myślałem, że jest problem z samym czujnikiem(mimo, że nie było problemu z zegarami) lub okablowaniem. Wszystko sprawdzałem kilka razy i na koniec zdecydowałem podmienić ECU na testy. Pozyskałem kompa P1K/P28 - na nim wszystko działa bez zarzutu na obu mapach, brak błędów.

Wychodzi na to że mój komp jest uszkodzony - czy ktoś wie gdzie szukać usterki i podjąłby się naprawy? Kompa kupiłem kiedyś jako serię, została dodana podstawka eprom i jeździł na mapie D15B7(bezawaryjnie) a ostatnio przy okazji mini-me dodany został jeszcze VTEC i bluetooth.

airman
25-02-15, 19:08
Problem rozwiązałem jakiś czas temu. Straciłem kupe czasu i nerwów na testy kompów i map. Przyczyną było złe zamocowanie modułu bluetooth, dopiero umiejscowienie go blisko złącza dataloggingu spowodowało, że nie ma w końcu żadnych błędów i vss działa jak honda chciała;)

piroman
25-02-15, 19:23
Dziwna sprawa, bo zawsze montuję tak jak u Ciebie i problemów nigdy nie było... ale ważne że udało się ustalić przyczynę problemu :)

MarcinWL
26-02-15, 18:18
Moduł bluetooth wpięty do cn2 w ecu?

airman
28-02-15, 13:32
Tak...