PDA

Zobacz pełną wersję : Po co ta dioda? do elektryków

Toms
12-10-05, 22:36
Bede sobie zakładał otwieranie klapy z pilota i wziolem od znajomka instr podobnego alarmu w ktorej jest schemacik jak to podlaczyc. Wszystko czaje tylko po co sie daje ta diode?
http://www.impex.net.pl/~toms/!!!/klapa/klapa1.jpg
http://www.impex.net.pl/~toms/!!!/klapa/klapa2.jpg
Juz zrobilem sobie poganiacz na przekazniku - jak wlacze dlugie to halo swieca, ale mozna tez normalnie na nich jezdzic na swiatlach mijania.... Jakby kto chcial foty gdzie z czym sie wpiac to smialo.

kenny
12-10-05, 23:09
Zią, zapodaj tutorial :), bo ten poganiacz to fajny bajer jest :D

ppm702
13-10-05, 00:30
jaki poganiacz, bo nie ogarniam... :?:

Rikoo
13-10-05, 00:33
To takie cos ze jak jedziesz lewym to mrugasz komus przed toba zeby zjechal :D

ppm702
13-10-05, 00:39
czyli "passing" i to jest w każdym aucie...

Dzida
13-10-05, 00:41
czyli "passing" i to jest w każdym aucie...

Hę??

Oświeć NAS...

emg
13-10-05, 08:37
Jest to zwykła dioda prostownicza np. BYP 401-50 lub jakakolwiek inna.
Stosuje się ją na przekaźniku w celu wyeliminowania napięć wstecznych, które indukują się w cewce przekaźnika przy włączaniu i wyłączaniu. Napięcia są dosyć wysokie - mogą zniszczyć nawet delikatniejszą elektronikę w samochodzie no i czasem nawet kopnąć. Dioda musi być podłączona w kierunku zaporowym, jak to jest na rysunku pokazane.

Toms
13-10-05, 10:05
heh, to zakupie takowa diodke na wszystkie przekazniki, na ten z halogenow na wszelki wypadek i na poganiacz tez. EMG nie bede ukrywal ze czekalem na twoja odp :razz:

Co do poganiacza: jak jedzies ciagniesz do siebie by mrygnac dlugimi i mrugasz nimi i dodatkowo tez sie zapalaja halogeny rownoczesnie - tak samo gdy wlaczysz dlugie na dluzej z zapadka to wlaczaja sie halogeny. Ale to nie oznacza ze nie moge jezdzic na halogenach przy naormalnych swiatlac mijania, normalnie je sobie wlaczam. Mysle ze to jasne, taki dodatkowy bajer ale bardzo pomocny jak jedziesz w nocy i chcesz sobie doswietlic trase to nie musias zoperowac dlugimi i halogenami a tylko dlugimi.

emg
13-10-05, 10:23
elektrykiem to ja nie jestem, ale o diodach coś tam wiem z polibudy :)

co do poganiacza, jak są halogeny to też można je podłączyć przez diodę do długich, żeby podawała plus z długich na halogeny, a w drugą stronę blokowała.

Ja podnoszę ksenony na maxa do góry :D i ludziska zjeżdżają bardzo chętnie

Toms
13-10-05, 10:35
hmm dobry pomysl z ta dioda, latwiejszy do zrobienia i szybszy co wazne, no nic dam fotki tylko gdzie sie wpiac z kabelkami

ppm702
13-10-05, 13:05
tojuz teraz rozumiem o co chodzi :D Jak będę kiedyś miał halogeny to zrobię sobie taką zabawkę :D