PDA

Zobacz pełną wersję : Stabilizator tył od VTI.

Poll
18-01-15, 18:15
Siemka.

Szukam pewnych info, których nie znalazłem.

1) Rozmiar i skok gwintu w otworach w budzie na stabilizator. Trzeba to przegwintować, ale bez tych danych to niemożliwe.
2) Jak jest z tymi rozmiarami gwintu łączników i otworów w stabie? W wahaczach w D14 z ABS będą otwory 8 mm? A są 8 i 10 mm w VTI?
3) Czy wydech seria od D14 zamiennik nie będzie kolidował ze stabem? Mikefoto widzę ma staba i wydech polmostrów do D14, także chyba jest gut?
4) To ma być taki: http://allegro.pl/drazek-stabilizator-honda-civic-vi-1-8-vti-b18c4-i4989473338.html. Czy taki jak z tego zestawu prosty: http://allegro.pl/honda-civic-vi-1-8-vti-stabilizator-przod-tyl-swap-i4989079334.html EDIT: Bo ten pierwszy to przedni tak?

Prosiłbym o foto tego elementu na aucie, bo nie ma nic. Gdzieś widziałem, ktoś mi pokazał, a teraz nie mogę znaleźć tego.

Dzięki za odpowiedzi.

lookaty
18-01-15, 18:42
Ten pierwszy to przedni. Ten z drugiego ogłoszenia będzie pasował do Twoich otworów.

Potarguj z tych 380zł i kup całość, nie jest to wygórowana cena, zwłaszcza, że na same łączniki musisz wydać koło 100zł.

Poll
18-01-15, 18:59
No powiem Ci, że tyle aż nie potrzebuje. Przedniej nie zakładam (choć pewnie git by było). Wahacze mi niepotrzebne. Łączniki 100 zł, ale nie wiadomo jaki jest stan tych. A no i dogadam się jak samego staba będę brał. Ale rozumiem, że szukać kształtu tylnej jak ta prosta ; P

A jest duża poprawa po wpakowaniu przedniego staba 26 mm w porównaniu do seryjnego??

A no i dalej z tymi otworami jak coś oczekuje w budę. wiem, że to M8x18, ale skoku nie mam dalej. Z punktu technicznego, jeżeli nie ma skoku w oznaczeniu to by był 1,25. Ale to była informacja od usera.

lookaty
18-01-15, 19:27
Ja zmieniałem najpierw sam przedni i szału na mnie to nie zrobiło, było czuć ale bez rewelacji. Potem dokręciłem dolną rozpórkę, tutaj nie poczułem różnicy. Następnie tylny stabilizator i tu WOW, diametralna zmiana. Na samym końcu rozpórka pod maskę i subiektywnie, wydaje mi się, że auto zaczęło się bardziej bujać.

Chciałbym wrzucić jeszcze tylną na kielichy kiedyś, ale pewnie do tego nie dojdzie bo praktyczność bagażnika zwycięży.

Gwint chyba właśnie 1,25, nie pamiętam dokładnie bo było to prawie dwa lata temu. Najpierw wkręciłem jedną śrubę, a że ciężko szło to resztę przegwintowałem. Jak będziesz zakładał to trzeba wrzucić tą informację do kompendium wiedzy :)

Poll
18-01-15, 21:09
Prawdopodobnie zamontuje i zrobie poradnik ze zbiorem wszystkich informacji ; ) Na razie musze wykonać pomiar otworów i jak będzie 8 mm to taką będę szukał, bo jak rozwiercałem śruby w kacie to qrw mnie strzelał. Nie lubie rozwiercać wiertłami ; )

Na stronie tej ruskiej z cześciami jest 8x18. Ogólnie tak się gwintów nie oznacza. No, ale to na pewno metryczny. A jeżeli brak jest skoku w oznaczeniu to musi być 1,25. Teoretycznie ; )

A stab od MC jest taki sam jak do MB2, MB6 jak podobne wahacze są?

kuster
18-01-15, 22:42
Miałem seryjny 20mm z przodu.
Zamontowałem tylny z VTi - wow! Super
Długo tak jeździłem... Głupi byłem ^^
Po zamontowaniu 26mm z przodu od VTi... Luuuudzie jaka bajka ^^ prowadzenie po górskich drogach (testowane w Zawoi) na mega (+)
Jak juz brać to całość ;)

cien3d
18-01-15, 22:50
Poll bierz całość i montuj

Karpiczek
19-01-15, 15:45
Ten z linku stabilizator tylny jest "lepszy" ze wzgledu na łączniki.

Poll
19-01-15, 17:33
A nie kulowe? O to chodzi?

Wiecie wszystko do dorwania pojedyńczo. Całego zestawu nie chce. Bo wyścigówki nie buduje. To dalej D14. Ale słyszałem, ze tylny stab miażdzy suty. Stąd ten plan ; P

Karpiczek
19-01-15, 20:07
Właśnie mam na myśli kulowe, spotykane również w Ek4. Ten drugi typ był montowany w ITR i trzeba rzeźbić.
Swoją drogą, przy zestawie 26mm przó i 20 mm tył, przy szybszym pokonywaniu zakrętu czuć jak wynosi przód. Latem na suchym powinno być to mniej wyczuwalne :D

gumis1990
19-01-15, 20:40
26mm z przodu i chyba 17mm z tyłu a nie 20mm? chyba ze masz z integry lub mg zs:D ja mam 26mm przod i 17mm tył i powiem ci jest bajecznie, nie robi sie z niego taki ponton w zakretach, a stab na tył mam taki jak pdałeś w linku:D

Karpiczek
19-01-15, 20:59
Mam z mg zs.

Poll
19-01-15, 22:43
Jak bede mial na oku juz to wstawie foto w celu porady ; )

Poll
20-01-15, 18:27
Podbije.

Patrze na necie i nie ma w ogóle końcówek do kupienia z gwintem M8. Jak to jest. Były w ogóle M8?

gumis1990
20-01-15, 19:27
no chyba musza byc jak ja kupowałem koncowki to brałem z IC i od mb6 i odebrałem dobre, pamietaj ze musisz miec lewy i prawy :D

moj blad sprawdziłem i ja miałem m10:D i wszystko pasowało