PDA

Zobacz pełną wersję : dławienie i strzały z wydechu

BIE5
17-01-15, 23:15
witam.Panowie pomocy, ostatnio pojawił się problem z moja H...auto kilka dni stało i po odpaleniu na zimnym jest dobrze,lecz jak tylko złapie temperaturę zaczyna się dusić. kiedy jest rozgrzana ciężko odpalić silnik,a jeśli już był odpalony to obroty ciągle falują pomiędzy ok 300-800 rpm,poza tym strasznie reaguje na pedał gazu,nawet delikatne naciśniecie gazu powoduje przerywanie i dławienie się motoru,oraz strzały-oddaje z wydech lub dolotu...początkowo sądziłem,że to może wina wydechu(jakieś przytkanie itp) ale po odkręceniu całego wydechu dalej to samo....jakie mogą być tego objawy??

endriu286
18-01-15, 00:06
może silniczek krokowy od wolnych obrotów :confused:

romekex
18-01-15, 00:53
zajrzyj do aparatu zaplonowego

BIE5
18-01-15, 11:36
od silniczka krokwergo dlawienie sie silnika jest możliwe? dzisiaj spróbuje zajrzeć do krokowca,poczyścić przepustnice i zbadam aparat zapł... może to wszystko mieć też jakieś powiązanie z sonda??

m1j4g1
18-01-15, 12:05
Podobno strzały z wydechu lub dolotu mogą być spowodowane wypalonymi zaworami co jest często spowodowane długo nie regulowanymi luzami zaworowymi. Luzy powinno sie regulować co 40k km. Jeżeli luzy są za małe to właśnie wtedy mogą sie takie rzeczy dziać.

BIE5
18-01-15, 14:58
myślę,ze ta opcja raczej nie powinna być brana pod uwagę bo silnik jest po kompletnej modernizacji i był rozbierany w tamtym roku. wszystko było z zaworami ok,tym bardziej ze od tamtej pory zrobiłem może z 7-8k km...ale jeśli po czyszczeniu dalej będzie tak samo to chyba będę zmuszony i to sprawdzić

Fawor
19-01-15, 10:04
podejrzewam moduł.

BIE5
19-01-15, 18:35
wymiana samego modulu powinna pomoc?

AdiWNC
19-01-15, 22:38
Co do wymiany modułu, polecacie NGK/OEM czy jakies inne zamienniki wchodzą w grę ?

Fawor
20-01-15, 07:44
wymiana samego modulu powinna pomoc?
wiem, ze łatwo mówić (bo sam miałem takie sytuacje i wiem, ze nie jest łatwo :D ), ale najlepiej znaleźc takie same, jeżdżące auto i zmienić aparat. Jesli od razu będzie dobrze - wrócić do swojego i wymieniać po kolei wszystkie wnętrzności. Moduł jest odpowiedzialny za podawanie iskry w odpowiednim kącie, a cewka za samo jej wytworzenie, więc może być to moduł albo czujniki czytania tego kąta.

poziom
20-01-15, 21:10
Modul, aparat zaplonowy, przebicia na kablach, kopulka, te okolice. Mialem to samo.

BIE5
23-01-15, 18:11
Dzieki paowie za pomoc,co sie okazalo u mnie wina lezy w aparacie zapl... Wiec szukamy tego elementu doo d16a8/a9 na obd1 jak ktos cos wie lub chce sie pozbyc to zapraszam na pw