PDA

Zobacz pełną wersję : czujnik deszczu czułość

davidns
14-01-15, 09:29
Mam pytanko odnośnie Civic sedan gen 9, czy jest w nim możliwość regulacji czułości czujnika deszczu? Niestety obecnie tryb automatyczny wycieraczek do niczego się nie nadaje, bo działa za wolno/rzadko i nic nie widać jak leje. A jedynym trybem oprócz automatu jest tryb szybki, który na słaby deszcz też jest nie za bardzo...

piotrmat79
14-01-15, 23:03
W gałce gdzie masz wycieraczki powinno znajdować się pokrętło czujności. Narysowany jest na nim wskaźnik w postaci trójkąta (tak jest w wersji 5D).

davidns
15-01-15, 12:20
dzięki, faktycznie jest pokrętło. Było ustawione na najniższą wartość, a wtedy go prawie nie widać...

Artur S.
16-03-17, 20:39
Witam,
mam pytanie o działanie czujnika deszczu: z tego co wyczytałem w instrukcji, dźwignię wycieraczek przesuwam raz w dół, a "pierścieniem" z narysowanymi "kropelkami" reguluję czułość, zgadza się? Jeżeli faktycznie tak jest, to coś mam nie-halo bo nawet kiedy jest sucho - w trybie automatycznym działają mi wycieraczki, a "pierścieniem" mogę regulować jedynie częstotliwość ich ruchów.... Ktoś się z tym spotkał? A może jest jakiś "myk" którego jeszcze nie rozgryzłem..? Chodzi o sporta 2016 z ADAS, szyba i czujnik nie wyglądają na zabrudzone..

Pzdr - Artur S.

rob1_s
17-03-17, 12:24
Jak samochód z 2016 to korzystaj z gwarancji. Podjedź do ASO, niech sprawdzą. Pierścieniem, jak napisałeś regulujesz częstotliwość, czyli powinno działać w ten sposób, że na większej czułości mniejsza ilość kropel "widziana" przez czujnik uruchamia wycieraczki. U mnie przynajmniej tak jest. Dotychczas nie zauważyłem jeszcze różnicy w prędkości "maźnięć" przez wycieraczkę w zależności od intensywności deszczu. Mam nadzieję, że jest tak jak miałem w Vectrze C. Przy intensywnych opadach nie dość, że częściej machały wycieraczki, to i wyraźnie szybciej pracowały.

Artur S.
17-03-17, 13:31
a co jak włączysz tryb auto w bezdeszczowy dzień?
W czasie deszczu u mnie wszystko jest OK. Problemem jest to, że nawet jak nie pada to w trybie auto wycieraczki i tak od czasu do czasu się załączają i nie wiem - czy to faktycznie problem czy też TTTM..

Pzdr - Artur S.

rob1_s
17-03-17, 18:09
Nie próbowałem, ale chyba powinno być tak, że raz machną, a potem czekają na sygnał z czujnika. Przyjrzyj się dokładnie czy między czujnikiem, a szybą (w żelu) nie ma drobnych baniek powietrza. Jeżeli są to do ASO, niech poprawą mocowanie. Takie coś też potrafi płatać figle. Gdybyś tak miał, to mało prawdopodobne, aby to było fabrycznie (choć nie można wykluczyć), ale możliwe, że z jakichś powodów w salonie musieli poprawiać mocowanie i spartolili.

Artur S.
17-03-17, 20:37
Szybę i okolice czujnika dosyć dokładnie obejrzałem i nie wydaje mi się, żeby był tam jakiś "syf". Na civinfo wyczytałem, że problemem może byś sam czujnik (tego akurat się domyślałem), ale też niektórym pomógł reset komputera po odłączenie aku na kilkanaście minut...
Anyway - 30.03 jestem umówiony na wizytę w serwisie na zamianę kół, więc zobaczymy co powiedzą.

Pzdr - Artur S.

rob1_s
18-03-17, 23:16
Jak już będziesz wiedział co szwankowało, to napisz. Nigdy nie wiadomo, kiedy taka wiedza się może przydać. Szerokości.

Artur S.
29-03-17, 22:31
Witam,
informacyjnie: wadliwe działanie trybu automatycznego wycieraczek było spowodowane "zawieszeniem" się jakiegoś modułu (w serwisie mówili o jaki chodzi, ale zapomniałem nazwy). Pomogło podłączenie pod komputer diagnostyczny i reset - oczywiście w ramach gwarancji.

p.s. Qrcze, szkoda że nie spytałem ile taka "przyjemność" by kosztowała przy jej braku...

Pzdr - Artur S.