Zobacz pełną wersję : Słabe światła drogowe
Siema
Słuchajcie ciekawi mnie czy macie tak w swoich autach, że przy jeździe na światłach drogowych na nieoświetlonej jezdni pali się wam tylko jedno z dwóch włókien w żarówkach reflektora? U mnie tak jest i światła drogowe są strasznie słabe, zauważyłem jednak przy mruganiu lampami tego efektu nie ma i światła świetnie oświetlają całą szerokość jezdni. Zastanawiam się czy to nie jest problem z przełącznikiem zespolonym bądź którymś z przekaźników a także czy w innych samochodach występuje taki efekt. Może ktoś zna bądź rozwiązał podobny problem i mógłby się tu podzielić swoją wiedzą na ten temat ?
Son - Goku
13-01-15, 01:20
W żarówce mamy dwa włókna. Zrobione zostało tak, by nie oślepiać innych.
Mijania jak i drogowe innaczej biją na odbłyśnik.
Jak by świeciły razem obydwie to... wyższa temperatura by była na kloszu jak i pażerność na aku. Styki też chyba by nie wytrzymały.
Aczkolwiek... Nasze reflektory słabo walą na drogę z porównaniu z najnowszych tanich taśm produkcyjnych aut.
J/w
Kup sobie H4 Tungsram Megalight Ultra 90% (nie przepłacaj za te +120%) albo to samo, tylko drożej ze stajni OSRAM - poczujesz różnicę. W naszych bolidach oczka są ciulowe, ale te żaróweczki dają co nieco.
Osram Nightbreaker mogę polecić :)
Osram Nightbreaker mogę polecić :)
Ale z PLUSem na końcu ;) są trwalsze
Co do tematu świateł to tak jak Goku napisał;) włókna są dwa bo kaze odpowiada za inny promień światła. Jakbyś potrzymał tak z 10-15minut krótkie i długie to mógłbyś sie potem liczyć albo z wymiana samych żarówek albo gorzej - z wymianą wiązki ^^
No dobra najpierw padnie bezpiecznik :P
A zmieniał ktoś żarówki z bosh +90 na osram ? Jest różnica, czy nie warto ? Użytkuję bosha, ale jedna się już przepaliła i nie wiem czy eksperymentować :D
Ale z PLUSem na końcu ;) są trwalsze
Jakiego "plusa" masz na myśli?
Ja mam te ->
http://allegro.pl/zarowki-2x-osram-h7-night-breaker-unlimited-110-i4797166381.html
bartek_levis
13-01-15, 11:40
i to są chyba najlepsze żarówki na rynku tylko ciekawe jak z żywotnością, philips proponuje x-treme vision ale opinii nie słyszałem bo krótko są na rynku
Ok, dzieki za info, bo właśnie nie czaiłem jak to działa a halogeny doświetlające w zderzaku te fabryczne podobny efekt dają słabego światła czy daje to rade w zestawie ? Ja mam żarówki jakieś z auchan za 17 złotych takie lekko błękitne dają bardzo ładne jasnożółte światło, miałem osramy takie zwykłe bez żadnych plusów to był straszliwy kibel nic a nic nie było widać a swieciły takim typowo żółtym światłem.
Son - Goku
13-01-15, 18:15
Halogeny OEM jako tako coś tam dają. Szczególności walą po bokach jak to przeciwmgielne.
Miałem halogeny "długie" i faktycznie dawało rade nocą, ale rzadko bywam w zakamarkach więc mam przeciwmgielne,bo przynajmniej nie oślepiam innych.
Co do żarówek... Te "błękitne" co dają lekką barwe niebieską są niewypałem nocą, a szczególności podczas deszczu.
Nie ma co dla mnie świrować i wydawać hajs na żarówkę do Naszych kloszy jak dla mnie.
maaaster109
13-01-15, 20:35
ja mam thungsram 120 i poprawiaja widocznosc, ew jak masz zmatowialy klosz to tez zabiera promienie swiatla
i to są chyba najlepsze żarówki na rynku tylko ciekawe jak z żywotnością, philips proponuje x-treme vision ale opinii nie słyszałem bo krótko są na rynku
Ja mogę tylko powiedzieć o żywotności Tungsramów Megalight Ultra +90% - wytrzymały rok czasu. A jeżdżę miesięcznie 1500-1700 km.
No, to halogeny były by dla mnie cool, już miałem w tym roku bliskie spotkanie z odyńcem przy trasie a zobaczyłem go w ostatniej chwili. Wolałbym już nie mieć bliskich spotkań z tym wielkim świńskiem a co gorsza rozbić hondzi o to cielsko.
Jakbyś potrzymał tak z 10-15minut krótkie i długie to mógłbyś sie potem liczyć albo z wymiana samych żarówek albo gorzej - z wymianą wiązki ^^
No dobra najpierw padnie bezpiecznik :P Nieprawda, a nawet bzdura.
Poleci ktoś jakieś dobra zarówki do świateł mijania?
mam jeszcze po poprzednim właścicielu, to jak jade noca to az sie czasem boje, bo ledwo co widac.
http://allegro.pl/h4-bosch-plus-90-swiatla-zarowka-zarowki-2-szt-i4900542499.html Co sądzicie o tym? Ceną wróżnia się bardzo, ale czy warto?
Mam tungsram megalight i jestem zadowolony z nich :)
maaaster109
22-01-15, 23:46
Podobno nie ma zadnej roznicy miedzy thungsram 120 a 90:) jedynie cenowa:)ale sam nie sprawdzilem puki co mam 120 potem bd 90:)