Zobacz pełną wersję : Nie typowa budowa kolektora wydechowego
Witam mam pytanie odnośnie kolektora wydechowego Skunk2 alpha series i on ma dziwną budowę nie jest to typowy 4-2-1 że pierwsze kanały runery 1z3 2z4 tylko inaczej połaczone 1z2 3z4 ma ktoś z was jakieś ciekawe informacje na temat tego kolektora bo mam zamiar budować kolektor wydechowy do mojego EG z K24 i chcę uzyskać przyrost momentu/moc w jak najszerszym zakresie czyli z miejsca kolektor 4-1 odpada.
I jakie są jeszcze najlepsze kolektory wydechowe pod K24 bo tak szukam czegoś z czego mógł bym sie wzorować.
http://www.theboombopshop.com/v/vspfiles/photos/412-05-0905-2.jpg
Literatura techniczna odnosnie projektowania kolektorow i sam wyliczysz pod twoj setup.
Raczej malo kto samemu spawa, a jak spawa to na czuja.
Akurat o literaturę to bym się nie martwił w tym przypadku.
Ale skoro nie wiesz dlaczego ten jest zbudowany inaczej jak wszystkie inne to po co piszesz o czymś o co tu nie pytano.
Ja literaturę czytałem (nie ogarnąłem) i też jestem tego ciekaw.
Akurat o literaturę to bym się nie martwił w tym przypadku.
Ale skoro nie wiesz dlaczego ten jest zbudowany inaczej jak wszystkie inne to po co piszesz o czymś o co tu nie pytano.
Ja literaturę czytałem (nie ogarnąłem) i też jestem tego ciekaw.
Pisałem odnośnie "uzyskać przyrost momentu/moc w jak najszerszym zakresie". To jest do przeliczenia.
Jeśli nie ogarniasz literatury to jak chcesz się za to zabrać :P
Użytkownik Noud spawa kolektor itp. Właśnie dodał ogłoszenie w dziale Sprzedam. Napiszcie do niego może Wam coś podpowie.
A ten kolektor jest tak zbudowany bo został zapewne tak zaprojektowany po obliczeniach/testach na hamowniach.
I co daje, gdyie przyrost, ten konkretny.
Nie znany jego wewnętrzych średnic i długosci rur w częciach 4 oraz 2 i długości części 1, pojemności całkowitej itp więc bez tych danych żadne wzory mie pomogą.
krzysiek50
12-01-15, 18:11
to jest kolektor tri-y ;) nie wiem czy dobrze mysle, ale pewnie chodzi w nim o jakas pulsacje spalin albo ich rezonans, bo w "polaczonych cylindrach" zapłon występuje co 180 stopni, a nie 360 jak w przypadku 4-2-1, wiec gdy 1 cyl konczy wydech, to 2 zaczyna i mozliwe, ze przy danej dlugosci rur spaliny łapia "ciąg" i jakos lepiej wychodza z układu, ale nie znam sie na mechanice gazów i moge byc w błedzie :D a co do charakterystyki to wydaje mi się, ze bedzie to poprawiac gore, bo takie kolektory sa montowane w scigach, a wiadomo jaka tam jest charakterystyka silnika :)
W sumie to by pasowało do tego co dziś kilka godzin studiowałem o układach wydechowyc. W wielu najmocniejszych silnikach (i autach rajdowych) stosuje się takie rozwiązanie że są długie (pierwotne) rury i łączą się 2w1 lub 3w1 (wtórne) cylindrami bedącymi obok siebie a nie "co drugi"
i fakt, chodzi tu o jak najlepsze wykorzystanie zjawisk falowych.