PDA

Zobacz pełną wersję : skrzynia



no1tasman
18-06-04, 10:40
czy skrzynia od 1,3 i 1,5/1,6 roznia sie od siebie...czy robiac swap z d13 na d15/d16 trzeba wymieniac skrzynie.....??

sc0rpion
18-06-04, 11:19
jezeli masz silnik serii D i swapujesz do niego skrzynie rozwniez z serii D to odpowiedz brzmi: bedzie pasowac

no1tasman
18-06-04, 11:40
no i pasuje....:) (odpowiedz :D)

Amadeus
18-06-04, 11:45
Nawet niektorzy wsadzaja skrzynie od 1.3 do 1.5 bo ma krotsze przelozenia :wink:

no1tasman
18-06-04, 11:48
hmmm..to fajnie...bo jezdze honda z silnikiem 1,3 juz tydzien i mi sie znudzilo....czas na zmiany..:D teraz juz wiem ze skrzynia moze zostac, ale co jeszcze trzeba zmienic....chyba najlepiej kupic silnik z instalacja i kompem ?? a tak z ciekawosci odnosnie przelozen - czy w Polsce da sie kupic jakies kola i walki do skrzyni??..bodajze Swiatek robi, ale czy do hondy?? namierzylem w Anglii za 7000 funtow,zajrzalem do kantoru i mi sie odechcialo :cry: ...

Amadeus
18-06-04, 12:08
Z tego co sie orienetuje to nie polecaja światka jesli chodzi o Hondy ale moge sie mylic. :wink:

SAJENS
18-06-04, 12:26
HMMMMMM


czy w Polsce da sie kupic jakies kola i walki do skrzyni??..

Co ty masz na mysli ?

SAJENS

no1tasman
18-06-04, 12:36
kola zebate i walki, ktore mozna zmieniac i w ten sposob uzyskiwac inne przelozenia na poszczegolnych biegach...

SAJENS
18-06-04, 17:43
To nie jest takie hop siup ze zorbierasz skrzynie wymieniasz kola i skladasz i masz gotowe. Za tym ida szczegulowe obliczenia przelozen itp. Zadko kto sie podejmuje gzebania wewnatrz skrzyni. Raczej robi sie to przez wymiane skrzyni z silnika o mniejszej pojemnosci.

Pozdrawiam SAJENS

no1tasman
18-06-04, 19:54
przeciez nie planuje obliczania itp..... tym zajeli sie goscie ktorzy produkuja tego typu rzeczy do wyczynu.....a wtedy mozna grzebac w skrzyni :)

Rikoo
18-06-04, 19:55
Ja bym bardziej pomyslal nad swopem na wiekszy silnik a nie tylko skrzynie :)

Tomo
18-06-04, 21:51
nie nie skrzynie nie rozkrecaj bo to drogo kosztuje... kupuj w jednym kawalku bez sladow rozkrecania na szrotach albo gdziekolowiek indziej, takie dlugo dzialaja. Ja mam teraz w swoim 1.5 od jakiegos 1.3 i jest krotsza od mojej starej. Osiagi mysle ze sie lekko poprawily

SAJENS
18-06-04, 23:10
Tomo dobrze radzi. Jestem tego samego zdania.

SAJENS

no1tasman
18-06-04, 23:52
o kola pytam tylko z ciekawosci..a topic jest o tym czy od 1,3 pasuje do 1,5, bo planuje swapa, a nie chcialbym dodatkowo bulic za skrzynie....a wymiana kol faktycznie drogo kosztuje :( i jeszcze jedno (sorki, ze w tym temacie) moge kupic silnik +komp za 600 zl, ale potrzebuje instalacji...warto w to inwestowac i dorabiac instalke??

Tomo
19-06-04, 02:38
lepiej kupic komplet wszystko zeby bylo ze wkladasz i jedziesz... poczytaj jak sie tencio na tuning.pl pierniczy z takim swapem gdzie niema wszystkiego.

ps. skrzynia bedzie pasowac na 90%

no1tasman
19-06-04, 08:46
a mozesz dac mi linka, bo tam tyle tego jest, ze sie pochlastam zaraz....:( thx....

Tomo
19-06-04, 11:27
http://forum.tuning.pl/viewtopic.php?t=61331&start=0

no1tasman
19-06-04, 12:31
skoro moge kupic wszystko to po co mi swap....kupuje druga fure...tak w zasadzie..........skoro skrzynia serii D bedzie pasowac to potrzebna mi wiazka...co da sie dorobic, tylko zeby wygladalo to profesjonalnie potrzebne mi sa wtyczki, ktore kupie ....wlasnie oto pytanie??? a ze mam mozliwosc zrobic cos takiego we wlasnym zakresie, wiec juz moj w tym problem zeby przemyslec wszystko i ewentualnie sie zdecydowac....wazne ze skrzynia bedzie pasowac....i nie chodzi mi o swap na b16 - bo jak sie zorientowalem to kosmos jest ze wszystkim do tego silnika i troche faktycznie trzeba wybulic (patrz swap tencia).....no, przynajmniej narazie nie chodzi mi o swap na b16 :wink:

AdamCIV
10-07-04, 18:40
Skrzynia z D13 i z D15 ma taki sam symbol... S20, więc na 100% będzie pasować. Montowano ją nawet w niektórych D16.

elmer
12-07-04, 23:16
Za ile mozna kupic skrzynie od D13?
I jak poznac, ze to skrzynia od 1.3?

Tomo
15-07-04, 11:33
ja widziałem resztki samochodu z tabliczką w silniku - po tym poznałem że to było D13 ewentulanie numer skrzyni

Ralf
15-08-04, 02:23
a ja mam troche z innej beczki pytanie: czy skrzynie od D16Z2 a D16A9 roznia sie przelozeniami? i czy od D13 wytrzymuje w D16 ??

Tomo
16-08-04, 14:03
powinna dac rade ale nie wiem jak wygladaja w srodku. Wydaje mi sie ze buda jest taka sama.

mahos
17-08-04, 19:03
http://www.dmoore.com/crx/tranny.htm

prosze.
--------------------------------------------------------------------------------

Skrzynię L3 montowano:
CIVIC 1990-912:
D13B1
D13B2
D14A1
D15B1
D15B2
D16Z2
D16A9