Zobacz pełną wersję : Olej 2T do diesla
Witam
Czy ktoś z posiadaczy 2,2 ictdi leje olej 2T do paliwa?
Podobno znacznie poprawia właściwości smarne ropy przez co jest lepsze smarowanie pompy Cr oraz wtryskiwaczy.
Poniżej link do forum toyoty gdzie temat został poddany dogłębnej analizie
http://avensis.info/viewtopic.php?f=69&t=11501
Link nie działa :)
Edit:
Teraz link działa :)
ale co to za analiza...:)Ja leje ropę verva bo zakladam ,ze ma parametry normalnej:)Jesli niekiedy stosuje to dodatek FORTE(SERWISOWY)ten jest znany i sprawdzony i poddany analizie fachowcow ( nie forum).Generalnie do CR nie zaleca sie stosowania specyfikow.Akurat jesli ktos jezdzi na dobrych paliwach to z wtryskami w UFO 2,2, nie ma wiekszych problemow.Moj mechanik pracował w serwisach Renaulte ,VW a teraz od kilku lat w Hondzie.Jednoznacznie stwierdza ,ze Honda ma z tym najmniej problemow.Nawet po 300 tys bylo ok.Są gorsze silniki:cool:
p.s.Odczuwalne roznice odczujesz jak silnik jest w słabej formie.Ja Fortę leje raz w roku-profilaktycznie.Teraz mam potwierdzone 143tys przebiegu takze zakladam ,ze pokulam się trochę a i kolejny wlasciciel bedzie zadowolony:)
W toyotach wtryski denso często padają, wiele jest przypadków wymiany jeszcze na gwarancji. Sam użytkowałem toyotę D4D i przy 200tys. tez 3 wtryski musiałem wymienić. Dolewka oleju naprawdę przedłuża ich zywotność. Artax, na forum toyoty jest kilka osób , które znają się na rzeczy i również używają oleju 2T więc nie są to informacje wyssane z palca.Co do środków czyszczących układ paliwowy uważam,że lepiej niż forte sprawdza sie ligui moly 5156. Pozdrawiam
W toyotach wtryski denso często padają, wiele jest przypadków wymiany jeszcze na gwarancji. Sam użytkowałem toyotę D4D i przy 200tys. tez 3 wtryski musiałem wymienić. Dolewka oleju naprawdę przedłuża ich zywotność. Artax, na forum toyoty jest kilka osób , które znają się na rzeczy i również używają oleju 2T więc nie są to informacje wyssane z palca.Co do środków czyszczących układ paliwowy uważam,że lepiej niż forte sprawdza sie ligui moly 5156. Pozdrawiam
na szczeście w ufo nie ma denso.W tej sytuacji jak denso ,to jest to wina deso ,ktore spaprało wtryski swego czasu w Mondeo.Jesli wtryski są ok to nie ma konieczności lania "szuwaksów".Często działa efekt placebo u tych co twierdzą ,ze jest lepiej:)
pzdr
na szczeście w ufo nie ma denso.W tej sytuacji jak denso ,to jest to wina deso ,ktore spaprało wtryski swego czasu w Mondeo.Jesli wtryski są ok to nie ma konieczności lania "szuwaksów".Często działa efekt placebo u tych co twierdzą ,ze jest lepiej:)
pzdr
W google jest duzo na temat stosowania oleju t2 na róznych forach. W wiekszości nikt nie pisze o negatywach w stosowaniu lecz wręcz przeciwnie. Nie wydaje mi sie więc by był to tylko efekt placebo...
mnie są w stanie przekonać argumenty laboratoryjne.Ale jak pisałem, jesli cos sprawdzonego to profilaktycznie, czasem nie powinno zaszkodzić.Co nie zmienia faktu ,ze wtryski Denso nie zachwycają...
pzdr
mnie są w stanie przekonać argumenty laboratoryjne.Ale jak pisałem, jesli cos sprawdzonego to profilaktycznie, czasem nie powinno zaszkodzić.Co nie zmienia faktu ,ze wtryski Denso nie zachwycają...
pzdr
o wtryskach denso nie musisz mi mówić, miałem nieprzyjemność przekonać sie o ich zawodności osobiście - bolało :)
pzdr
w mondeo to chyba Ci sie pomylilo, bo tam byly wtryski Delphi, tez na 'D' ale nie denso...
ja nie slyszalem o laniu oleju do dwusuwow, wiec nie bede sie wypowiadal leje za to dodatek do paliwa - do tej pory fuchs a teraz keen flo, glownie ze wzgledu na wtryski
poki co stuknelo 207kkm i wszystko chodzi jak ta lala
w mondeo to chyba Ci sie pomylilo, bo tam byly wtryski Delphi, tez na 'D' ale nie denso...
ja nie slyszalem o laniu oleju do dwusuwow, wiec nie bede sie wypowiadal leje za to dodatek do paliwa - do tej pory fuchs a teraz keen flo, glownie ze wzgledu na wtryski
poki co stuknelo 207kkm i wszystko chodzi jak ta lala
tak ,pomyłka tfu-tfu Delphi...
pzdr