PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana szpilek oraz odstawienie koła - pytanie

SCKAPE
04-01-15, 11:14
1. Chce powymieniać szpilki - powiedzmy w EG6, czy przy tej okazji musze zmieniać łożyska?
W zasadzie bardziej tył mnie interesuje bo z przodu i tak łożyska zmieniam.
2. chce odstawić koła dalej - normalnie mamy w felgach te centrujące kółka/plastiki, a jak wycentrować koło jak założe (nie wiem jak to nazwać) aluminiowe dokładki do odstawienia koła?

reaktor
04-01-15, 17:08
szpilki sa wbijane powinny sie dac wybic /wyprasowac

Sheiva
05-01-15, 13:55
1. Na 99% tak. Szpilka normalnie nie przejdzie przy zwrotnicy jak jest zamontowana piasta. Wobec czego trzeba ją zdemontować, a to kończy się w 99% przypadków rozpadnięciem łożyska. Można też zeszlifować łeb szpilki podobno, wtedy przechodzi po takiej drobnej kosmetyce ;)
2. Zwie to się dystansami. Dystanse renomowanej marki mają w dalszym ciągu kołnierz aby osadzić felgę. Samoróbki zazwyczaj nie mają, bo podwyższa to koszt, a wiadomo zawsze ludzie chcą najtaniej. Jeśli zatem posiadasz bez, nic nie wymyślisz.

SCKAPE
05-01-15, 14:14
mam jakiś zestaw 5mm...
ale chodzi mi po glowie 15-20...

piroman
05-01-15, 14:16
5mm możesz założyć bez zmiany szpilek
15-20mm kupuj z kołnierzem do centrowania felgi

SCKAPE
05-01-15, 15:30
Polecisz coś?

Sheiva
05-01-15, 16:22
A co tu polecać ? Szukaj dystansów grubości jakiej Cię interesuje z rozstawem, który jest u Ciebie i który zostanie zachowany na dystansie (bo czasami są nie dystanse, tylko adaptery zmieniające rozstaw) i kołnierzem centrującym o średnicy takiej, jak w Twojej feldze. Wszystko.
Czyli jak mniemam 4x100, 56,1mm i 15mm grubość. Ewentualnie warto jeszcze zwrócić uwagę na skok gwintu nowych szpilek, by nie wyszło, że musisz wymieniać dodatkowo swoje nakrętki.