Zobacz pełną wersję : kabel do silniczka wycieraczek przód civic v 3d hb
Siema mam taki mały problem ponieważ w mojej hondzie nie ma zbiorniczka do plynu spryskiwaczy wiec postanowilem go zamontowac po zdjęciu zderzaka okazalo sie Ze nie ma nic zadnej wtyczki kable podobno są gdzies zaizolowane w wiązce, i mam takie pytanie jakiego koloru jest kabel plusowy który idzie do silniczka? Na tył nie potrzebuje bo i tak nie mam wycieraczki, moze ktoś mialby schemat elektryczny?
Każda honda V gen hb miała zbiorniczek i kable do niego razem z wtyczkami, jak tego nie ma to ktoś musiał uciąć i ciężko będzie to podłączyć jak nie masz wtyczek. Jak dla mnie najlepszym rozwiązaniem będzie przełożenie całej wiązki elektrycznej.
SorryAleNiChu
04-01-15, 15:05
emmmm nie chodzi ci czasem o przewód silniczka spryskiwaczy przedniej szyby ? Jeśli jest faktycznie obcięty to szukaj kostki z biało/czarnym przewodem po stronie zbiornika. Niech ktoś trzyma manetkę, a ty sprawdzaj miernikiem w kostce który dostaje 12v. Pamiętaj też o takich oczywistych rzeczach jak to czy jest bezpiecznik na miejscu.
po co wiązkę przekładać paweltdf ? wiadomo że każda miała, bez tego nie dopuszczą samochodu do ruchu. Dzięki SorryAleNiChu własnie o ten kabel mi chodzi, chciałem znać kolor bo muszę wiązkę rozgrzebać i znaleźć ten kabelek :) a jak ma sie prawo do świateł postojowych w kierunkowskazach czepiają sie policjanci?
SorryAleNiChu
04-01-15, 18:56
Zapytaj na stacji diagnostycznej to będziesz wiedział na 100%
Sprawdź przy manetce, na którym kablu pojawia się napięcie po włączaniu spryskiwaczy i pociągnij sobie wtedy + od tego kabla, a masę od budy przy zbiorniku :p
Sprawdź przy manetce, na którym kablu pojawia się napięcie po włączaniu spryskiwaczy i pociągnij sobie wtedy + od tego kabla, a masę od budy przy zbiorniku :p
chcialbym sie mylic ale ten plus z manetki pewnie steruje przekaznikiem co uruchamia ten silniczek.... na bank nie jest podpiety bezposrednio pod silniczek spryskiwacza
mase mozna gdzies z budy pociagnac
najlepiej jak masz znajomego z taka sama honda to mozesz zerknac w ktorym miejscu wychodzi odcinek wiazki do zbiorniczka spryskiwaczy........jesli nie dojdziesz co i jak to ustawiasz miernik na piszczek i wkladasz jeden przewod od miernika do ktoregos z pinow we wtyczce i drugi koniec do masy - jak zapiszczy to wyjdzie Ci ktory z pinow w silniczku bedzie musial miec mase a tym samym wiesz ktory ma miec plusa. Troche zabawy.... ale miernik wszystko znalazlby
a jak ma sie prawo do świateł postojowych w kierunkowskazach czepiają sie policjanci?
wsadzilem slabe 2Watowe zarowki do kierunkow na przodzie i jezdzilem tak przez kilka lat i nawet jak mnie zatrzymywali to nic nie mowili.... ale prawo jest jakie jest i jak trafisz na wrednego policjanta to moze sie przyjebac a wtedy odlaczasz przewod i po sprawie :)
chcialbym sie mylic ale ten plus z manetki pewnie steruje przekaznikiem co uruchamia ten silniczek.... na bank nie jest podpiety bezposrednio pod silniczek spryskiwacza
akurat we wszystkich V gen kable z manetki są podpięte bezpośrednio do silniczka spryskiwaczy :) Jeżeli chodzi o tylny spryskiwacz to kolory kabli to jasno zielony chyba z żółtym paskiem i czarny z pomarańczowym paskiem, dokładnie nie pamiętam bo swapa robiłem na wiosnę i musiałem dołożyć te przewody do wiązki bo wiążki miałem z coupe i ich w kabinowej nie było.
A co do wymiany całej wiążki to ja na Twoim miejscu bym to zrobił, bo po pierwsze nie wiadomo kto co tam narobił a wymiana akurat tej wiązki nie jest trudna bo ona jest tylko ściany grodziowej a po drugie nie napisałeś czy masz wtyczki do silniczków spryskiwaczy...
SorryAleNiChu
04-01-15, 22:56
Dzięki SorryAleNiChu własnie o ten kabel mi chodzi, chciałem znać kolor bo muszę wiązkę rozgrzebać i znaleźć ten kabelek
Źle przeczytałem z którego roku masz civica i napisałem ci niechcący kolor przewodu z nowszego rocznika ale dojdziesz do tego sposobem który opisałem wczesniej.
ustawiasz miernik na piszczek i wkladasz jeden przewod od miernika do ktoregos z pinow we wtyczce i drugi koniec do masy - jak zapiszczy to wyjdzie Ci ktory z pinow w silniczku bedzie musial miec mase a tym samym wiesz ktory ma miec plusa.
Kolega dudix83 chyba nie korzystał zbyt często z tego urządzenia... :p
a po drugie nie napisałeś czy masz wtyczki do silniczków spryskiwaczy...
Racja Jak juz pociągniesz sobie przewód to będziesz miał trochę roboty jeśli jej nie masz
Kolega dudix83 chyba nie korzystał zbyt często z tego urządzenia...
chetnie przeczytam twoje wytlumaczenia dlaczego uwazasz ze nie wiem jak uzywac miernika......
najlepiej jak masz znajomego z taka sama honda to mozesz zerknac w ktorym miejscu wychodzi odcinek wiazki do zbiorniczka spryskiwaczy........jesli nie dojdziesz co i jak to ustawiasz miernik na piszczek i wkladasz jeden przewod od miernika do ktoregos z pinow we wtyczce i drugi koniec do masy - jak zapiszczy to wyjdzie Ci ktory z pinow w silniczku bedzie musial miec mase a tym samym wiesz ktory ma miec plusa. Troche zabawy.... ale miernik wszystko znalazlby
wsadzilem slabe 2Watowe zarowki do kierunkow na przodzie i jezdzilem tak przez kilka lat i nawet jak mnie zatrzymywali to nic nie mowili.... ale prawo jest jakie jest i jak trafisz na wrednego policjanta to moze sie przyjebac a wtedy odlaczasz przewod i po sprawie :)
Jak miałem Ej6 to również nie miałem kabli od spryskiwaczy bo zbiornik się rozpadł i sprzedający gdzieś je wywalił. Pociągnąłem + do przełącznika za 2zł i z przełącznika do silniczka i nie miałem żadnych problemów :P
rzeczywiscie - zerknalem na schematy i sterowanie pompka idzie bezposrednio z manetki ale sterowanie silnikiem wycieraczek juz przez odpowiedni "modul"
SorryAleNiChu mam z 93 roku eg4, samochod kupilem od kumpla tak wiec nie ma potrzeby zmiany wiązki chodzi tylko o kolor kabla bo napewno jest tylko nie wiem ktory i kolega tez nie wie
Otworz sobie kawalek peszla przeciez skoro te kable byly fabrycznie w tym aucie to raczej nikt ich nie wyrzucal az do grodzi. Tak jak mowie rozwin ta otuline i powinienes znalezc 4 obciete przewody: 2 czarne od masy i 2 w innych kolorach. Podlacz sobie jakas zarowke albo jak masz to miernik jednym koncrm do masy drugim do kolorowego przewodu, wlacz spryskiwacz przedni lub tylny i bedziesz wiedzial jak to podlaczyc