PDA

Zobacz pełną wersję : kabel do silniczka wycieraczek przód civic v 3d hb

Dydzio-89
04-01-15, 00:30
Siema mam taki mały problem ponieważ w mojej hondzie nie ma zbiorniczka do plynu spryskiwaczy wiec postanowilem go zamontowac po zdjęciu zderzaka okazalo sie Ze nie ma nic zadnej wtyczki kable podobno są gdzies zaizolowane w wiązce, i mam takie pytanie jakiego koloru jest kabel plusowy który idzie do silniczka? Na tył nie potrzebuje bo i tak nie mam wycieraczki, moze ktoś mialby schemat elektryczny?

paweltdf
04-01-15, 14:06
Każda honda V gen hb miała zbiorniczek i kable do niego razem z wtyczkami, jak tego nie ma to ktoś musiał uciąć i ciężko będzie to podłączyć jak nie masz wtyczek. Jak dla mnie najlepszym rozwiązaniem będzie przełożenie całej wiązki elektrycznej.

SorryAleNiChu
04-01-15, 15:05
emmmm nie chodzi ci czasem o przewód silniczka spryskiwaczy przedniej szyby ? Jeśli jest faktycznie obcięty to szukaj kostki z biało/czarnym przewodem po stronie zbiornika. Niech ktoś trzyma manetkę, a ty sprawdzaj miernikiem w kostce który dostaje 12v. Pamiętaj też o takich oczywistych rzeczach jak to czy jest bezpiecznik na miejscu.

Dydzio-89
04-01-15, 18:04
po co wiązkę przekładać paweltdf ? wiadomo że każda miała, bez tego nie dopuszczą samochodu do ruchu. Dzięki SorryAleNiChu własnie o ten kabel mi chodzi, chciałem znać kolor bo muszę wiązkę rozgrzebać i znaleźć ten kabelek :) a jak ma sie prawo do świateł postojowych w kierunkowskazach czepiają sie policjanci?

SorryAleNiChu
04-01-15, 18:56
Zapytaj na stacji diagnostycznej to będziesz wiedział na 100%

Genax
04-01-15, 19:27
Sprawdź przy manetce, na którym kablu pojawia się napięcie po włączaniu spryskiwaczy i pociągnij sobie wtedy + od tego kabla, a masę od budy przy zbiorniku :p

dudix83
04-01-15, 20:50
Sprawdź przy manetce, na którym kablu pojawia się napięcie po włączaniu spryskiwaczy i pociągnij sobie wtedy + od tego kabla, a masę od budy przy zbiorniku :p

chcialbym sie mylic ale ten plus z manetki pewnie steruje przekaznikiem co uruchamia ten silniczek.... na bank nie jest podpiety bezposrednio pod silniczek spryskiwacza
mase mozna gdzies z budy pociagnac

najlepiej jak masz znajomego z taka sama honda to mozesz zerknac w ktorym miejscu wychodzi odcinek wiazki do zbiorniczka spryskiwaczy........jesli nie dojdziesz co i jak to ustawiasz miernik na piszczek i wkladasz jeden przewod od miernika do ktoregos z pinow we wtyczce i drugi koniec do masy - jak zapiszczy to wyjdzie Ci ktory z pinow w silniczku bedzie musial miec mase a tym samym wiesz ktory ma miec plusa. Troche zabawy.... ale miernik wszystko znalazlby

a jak ma sie prawo do świateł postojowych w kierunkowskazach czepiają sie policjanci?

wsadzilem slabe 2Watowe zarowki do kierunkow na przodzie i jezdzilem tak przez kilka lat i nawet jak mnie zatrzymywali to nic nie mowili.... ale prawo jest jakie jest i jak trafisz na wrednego policjanta to moze sie przyjebac a wtedy odlaczasz przewod i po sprawie :)

paweltdf
04-01-15, 21:26
chcialbym sie mylic ale ten plus z manetki pewnie steruje przekaznikiem co uruchamia ten silniczek.... na bank nie jest podpiety bezposrednio pod silniczek spryskiwacza

akurat we wszystkich V gen kable z manetki są podpięte bezpośrednio do silniczka spryskiwaczy :) Jeżeli chodzi o tylny spryskiwacz to kolory kabli to jasno zielony chyba z żółtym paskiem i czarny z pomarańczowym paskiem, dokładnie nie pamiętam bo swapa robiłem na wiosnę i musiałem dołożyć te przewody do wiązki bo wiążki miałem z coupe i ich w kabinowej nie było.

A co do wymiany całej wiążki to ja na Twoim miejscu bym to zrobił, bo po pierwsze nie wiadomo kto co tam narobił a wymiana akurat tej wiązki nie jest trudna bo ona jest tylko ściany grodziowej a po drugie nie napisałeś czy masz wtyczki do silniczków spryskiwaczy...

SorryAleNiChu
04-01-15, 22:56
Dzięki SorryAleNiChu własnie o ten kabel mi chodzi, chciałem znać kolor bo muszę wiązkę rozgrzebać i znaleźć ten kabelek

Źle przeczytałem z którego roku masz civica i napisałem ci niechcący kolor przewodu z nowszego rocznika ale dojdziesz do tego sposobem który opisałem wczesniej.

ustawiasz miernik na piszczek i wkladasz jeden przewod od miernika do ktoregos z pinow we wtyczce i drugi koniec do masy - jak zapiszczy to wyjdzie Ci ktory z pinow w silniczku bedzie musial miec mase a tym samym wiesz ktory ma miec plusa.

Kolega dudix83 chyba nie korzystał zbyt często z tego urządzenia... :p

a po drugie nie napisałeś czy masz wtyczki do silniczków spryskiwaczy...

Racja Jak juz pociągniesz sobie przewód to będziesz miał trochę roboty jeśli jej nie masz

dudix83
05-01-15, 09:12
Kolega dudix83 chyba nie korzystał zbyt często z tego urządzenia...

chetnie przeczytam twoje wytlumaczenia dlaczego uwazasz ze nie wiem jak uzywac miernika......

Genax
05-01-15, 15:58

najlepiej jak masz znajomego z taka sama honda to mozesz zerknac w ktorym miejscu wychodzi odcinek wiazki do zbiorniczka spryskiwaczy........jesli nie dojdziesz co i jak to ustawiasz miernik na piszczek i wkladasz jeden przewod od miernika do ktoregos z pinow we wtyczce i drugi koniec do masy - jak zapiszczy to wyjdzie Ci ktory z pinow w silniczku bedzie musial miec mase a tym samym wiesz ktory ma miec plusa. Troche zabawy.... ale miernik wszystko znalazlby

wsadzilem slabe 2Watowe zarowki do kierunkow na przodzie i jezdzilem tak przez kilka lat i nawet jak mnie zatrzymywali to nic nie mowili.... ale prawo jest jakie jest i jak trafisz na wrednego policjanta to moze sie przyjebac a wtedy odlaczasz przewod i po sprawie :)

Jak miałem Ej6 to również nie miałem kabli od spryskiwaczy bo zbiornik się rozpadł i sprzedający gdzieś je wywalił. Pociągnąłem + do przełącznika za 2zł i z przełącznika do silniczka i nie miałem żadnych problemów :P

dudix83
05-01-15, 21:45
rzeczywiscie - zerknalem na schematy i sterowanie pompka idzie bezposrednio z manetki ale sterowanie silnikiem wycieraczek juz przez odpowiedni "modul"

Dydzio-89
05-01-15, 23:22
SorryAleNiChu mam z 93 roku eg4, samochod kupilem od kumpla tak wiec nie ma potrzeby zmiany wiązki chodzi tylko o kolor kabla bo napewno jest tylko nie wiem ktory i kolega tez nie wie

siara87
06-01-15, 00:37
Otworz sobie kawalek peszla przeciez skoro te kable byly fabrycznie w tym aucie to raczej nikt ich nie wyrzucal az do grodzi. Tak jak mowie rozwin ta otuline i powinienes znalezc 4 obciete przewody: 2 czarne od masy i 2 w innych kolorach. Podlacz sobie jakas zarowke albo jak masz to miernik jednym koncrm do masy drugim do kolorowego przewodu, wlacz spryskiwacz przedni lub tylny i bedziesz wiedzial jak to podlaczyc