PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o pracę silnika 1.3 bez blokad

kataklysm
03-01-15, 03:25
Cześć, mam od niedawna Civic'a V silnik odpala od dosłownie strzała nawet na minusie, kupiłem go od dziewczyny i był mocno zamulony ale teraz trochę mnie zastanawia dźwięk silnika na wysokich obrotach bo chociaż nie mam obrotomierza i nie wiem kiedy dokładnie słychać ale dźwięk jest jakby miał turbo :) przy naprawdę wysokich obrotach dosłownie jest słyszalny "świst" czy tak ma być ? ;) nie wiem jak mocno go kręcę ale ten dźwięk teraz występuje już wcześniej niż poprzednio jak dam gaz do deski ( nie ma w nim klekotania czy innych niepokojących objawów silnik pracuje bardzo równo na postoju i podczas jazdy ale pytam dla pewności bo jak go pokręcę naprawdę wysoko to brzmi jakby się turbina włączyła :) ale raczej mi jej brakuje ) Moc raczej też jest OK bo ostatnio ściąłem się z touranem 150 KM i przegrał :D a później kolega 190 MB 1.8 próbował sił to nawet nie musiałem specjalnie go kręcić.

kuster
03-01-15, 05:00
Moc raczej też jest OK bo ostatnio ściąłem się z touranem 150 KM i przegrał :D a później kolega 190 MB 1.8 próbował sił to nawet nie musiałem specjalnie go kręcić.

Touran mogę się zgodzić bo ciężki i on NM ma fajny
MB6 seryjne 169KM i jajko 1.3 ~90KM ja yhym

Sewko
03-01-15, 12:21
Kuster, chodziło raczej o Mercedesa 190 1.8 109KM :P.

Genax
03-01-15, 12:45
Świst może powodować kilka rzeczy takich jak: paski klinowe lub altek. Mam to samo u siebie i będę się martwić jak coś padnie bo mi tam się to podoba :D Wkręcaj znajomym tak jak ja, że masz turbinę. 90% moich znajomych to łyka bo żaden praktycznie nie zna się na samochodach, a jak już coś wie to chyba jedynie jak wymienić koło. Najlepszy i tak był jeden, któremu pokazałem alternator i powiedziałem, że to jest turbina. Drugi uważał, że turbina i turbo sprężarka to dwie różne rzeczy także ja trafiłem na lekko głupich znajomych no ale cóż. :D

dudix83
03-01-15, 13:24
Touran mogę się zgodzić bo ciężki i on NM ma fajny
MB6 seryjne 169KM i jajko 1.3 ~90KM ja yhym

nawet jakby touran mial na*****e pelno workow z piachem na tyle to 150 km w tym aucie spokojnie objedzie 1.3 civica - 2 litrowa jednostka vs 1.3
jakakolwiek jednostka benzynowa tego modelu jest w stanie objechac civica... no moze ten 1.6 mpi mialby problem a z diesli tylko 1.9 nie dalby rady civickowi

co do tego ze 1.3 objechalo 1.8 to to tez zgodze sie z kolega kuster - yhy jasne oczywiscie ..........
a moj atr jest tak *****isty ze ostatnio objechalem porsche 911 turbo.....

1.3 nie ma odcinki i mozesz go... przekrecic :)

kataklysm
04-01-15, 02:37
hmm, no nie będę się kłócił, może kierowca dupa :) ale jajko poszło o maskę dalej co do tourana a jest mojego ojca więc chyba wiem co mówię :) co do merca to była to 190 tka z silnikiem 1.8 miałem poprzednio Mercedesa 190 z 2.0 benzyna - 122 Km o ile dobrze pamiętam, mogę Wam powiedzieć, że mój civic na pewno do 100km/h to objedzie bez żadnego problemu i nie widzę w tym nic dziwnego. Silnik mam naprawdę zdrowy może wyjechane jednostki mają już problemy w końcu to auto ma 20 lat :)

Brat ma E36 coupe 2.0 150KM z Vanosem i twierdzi ze moje jajko jest niewiele słabsze ze świateł :D

kamil1988
04-01-15, 14:46
ogólnie to po co ten temat? masz jakiś problem z tym 1.3? narazie piszesz jaki to *******alacz nakręć film jak jeździ, dowiedz się co masz w aucie zrobione bo może masz tylko dół od d13?

kataklysm
04-01-15, 16:16
ogólnie to po co ten temat? masz jakiś problem z tym 1.3? narazie piszesz jaki to *******alacz nakręć film jak jeździ, dowiedz się co masz w aucie zrobione bo może masz tylko dół od d13?

Właściwie to bardziej interesuje mnie ten dźwięk o którym pisałem w pierwszym poście. Jest to dźwięk przypominający do złudzenia turbinę przy wysokich obrotach, raczej nie wydaje go żaden pasek, chciałem tylko dowiedzieć się czy to normalne a dodatkowe kwestie wyszły same.

kamil90eg4
04-01-15, 16:21
u mnie slychac gwizd na parowie ale przy nizszym zakresie obrotow moze u Cb jest cos z dolotem zwiazane:p

paweltdf
04-01-15, 21:19
Właściwie to bardziej interesuje mnie ten dźwięk o którym pisałem w pierwszym poście. Jest to dźwięk przypominający do złudzenia turbinę przy wysokich obrotach, raczej nie wydaje go żaden pasek, chciałem tylko dowiedzieć się czy to normalne a dodatkowe kwestie wyszły same.

ten dźwięk jest normalny w D13B2, to po prostu dźwięk gaźnika na wysokich obrotach, każde d13 z jakim miałem styczność ma ten dźwięk, zaczyna się coś koło 4 tys obrotów

kataklysm
04-01-15, 21:48
ten dźwięk jest normalny w D13B2, to po prostu dźwięk gaźnika na wysokich obrotach, każde d13 z jakim miałem styczność ma ten dźwięk, zaczyna się coś koło 4 tys obrotów

Takiej odpowiedzi szukałem, dzięki

LongeR
05-01-15, 14:28
hmm, no nie będę się kłócił, może kierowca dupa :) ale jajko poszło o maskę dalej co do tourana a jest mojego ojca więc chyba wiem co mówię :) co do merca to była to 190 tka z silnikiem 1.8 miałem poprzednio Mercedesa 190 z 2.0 benzyna - 122 Km o ile dobrze pamiętam, mogę Wam powiedzieć, że mój civic na pewno do 100km/h to objedzie bez żadnego problemu i nie widzę w tym nic dziwnego. Silnik mam naprawdę zdrowy może wyjechane jednostki mają już problemy w końcu to auto ma 20 lat :)

Brat ma E36 coupe 2.0 150KM z Vanosem i twierdzi ze moje jajko jest niewiele słabsze ze świateł :D Zgadzam sie całkowicie,skrzynia S20 robi robote:)

ClubX
21-03-15, 02:45
S20 tylko pasują, chodzi ci o przełożenie główne 4,4 zapewne