Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : otwieranie bagaznika sedan

witoold
01-01-15, 00:59
Witam! Co prawda podpobny temat byl na forum tyle ze nie do konca, wiec zalozylem nowy jak ten rok 2015;) mianowicie, posiadam sedana 2006r ,,a jak wiadomo w wersji przed liftem otwieranie bagaznika mozna dokonac tylko za pomoca dzwigni obok fotela kierowcy lub kluczykiem. Osobiscie jest to dla mnie jakas TOTALNA pomylka jaka jest brak przycisku fizycznego w klapie bagaznika tak jak to ma miejsce np w ufo. Wogole nie rozumiem takiej sytuacji, ale do rzeczy, potrzeba matka wynalazkow tak wiec postanowilem poprawic producenta i wykonac w/w przycisk we wlasnym zakresie. Przycisk to nie problem,silownik tez mozna zrobic to tak jak kolega ktory zrobil otwieranie z pilota, tyle tylko ze w przypadku przycisku w klapie potrzebny jest plus,ktory jest aktywny tylko po otwarciu zamka centralnego. Tutaj pojawia sie moje pytanie skad go wziac? Ma ktos wskazowki?

Winni
01-01-15, 01:09
Edit

kjmuszek
01-01-15, 01:44
Za porażkę w Ufo można uznać otwieranie jedynie za pomocą tej klamki, jak się coś zepsuje to potem przez złożenie kanapy jedynie dojdziesz :P

Rrajk
02-01-15, 19:05
Masz dwie opcje. Albo ściągnąć serwisówkę tutaj z forum i szukać po schematach, albo miernik w łapkę i też szukasz :). Tak czy siak miernik i tak będzie potrzebny.
A jeżeli angielski Ci nie straszny to spróbuj poszukać na zagranicznych forach.

witoold
02-01-15, 20:18
narazie niestety z braku czasu tylko w głowie szukam ewentualnego rozwiązania,ale na pierwszy rzut pojdzie plus, który jest w krańcówce w klapie zasilający oświetlenie bagażnika choć wątpie żeby to był trafny strzał. szukać trzeba. dzieki za podpowiedź.

Jacek65
03-01-15, 17:26
A naprawdę tak ci potrzebne to otwieranie z pilota?Ja co prawda mam tą funkcję ale nie uważam że jest aż tak potrzebna.Chyba otwarcie kluczykiem nie jest aż tak pracochłonne.A grzebanie w instalacji elektrycznej nie mając jako takiego pojęcia w tej sprawie może się skończyć niezbyt korzystne.:)

witoold
03-01-15, 22:31
A naprawdę tak ci potrzebne to otwieranie z pilota?Ja co prawda mam tą funkcję ale nie uważam że jest aż tak potrzebna.Chyba otwarcie kluczykiem nie jest aż tak pracochłonne.A grzebanie w instalacji elektrycznej nie mając jako takiego pojęcia w tej sprawie może się skończyć niezbyt korzystne.:)

Nie wiem czy czytales dokladnie moj post ale ja nie chce robic otwierania z pilota (choc to zalozylbym sobie od reki bez problemu tylko nie potrzebny wiekszy koszt) tylko zwykly fizyczny guzik jak w wielu autach ktory by uruchamial silownik ktory z kolei otwieralby zamek bagaznika. Uwierz mi gdyby nie bylo mi to potrzebne nie zawracalbym sobie tym glowy. Wychodze z zalozenia ze auto ma byc praktyczne przedewszystkim tak wiec jak juz pisalem niejednokrotnie podchodzac do bagaznika z bagazem pod pacha i odruchowo siegam do guzika ktorego tam niema i jak zwykle klnac pod nosem siegam z trudem do kieszeni odkladajac na ziemie bagaz(a nie zawsze jest gdzie odlozyc)

filipfm
03-01-15, 22:41
Ja mam w ufo fizyczny jak to mowisz guzik (chociaz nie do konca fizyczny bo bez pradu nie hula :) ) to szczerze mowiac wolalbym miec na pilota. Latwiej byloby siegnac reka po pilota w kieszeni niz macac guzik w klapie. Tymbardziej, ze chyba jest tak, ze po otwarciu klapy w sedanie, ona troche odskakuje do gory, wiec latwo ja zlapac. Ale oczywiscie Twoj wybor :)

Jacek65
04-01-15, 11:34
Nie wiem czy czytales dokladnie moj post ale ja nie chce robic otwierania z pilota (choc to zalozylbym sobie od reki bez problemu tylko nie potrzebny wiekszy koszt) tylko zwykly fizyczny guzik jak w wielu autach ktory by uruchamial silownik ktory z kolei otwieralby zamek bagaznika. Uwierz mi gdyby nie bylo mi to potrzebne nie zawracalbym sobie tym glowy. Wychodze z zalozenia ze auto ma byc praktyczne przedewszystkim tak wiec jak juz pisalem niejednokrotnie podchodzac do bagaznika z bagazem pod pacha i odruchowo siegam do guzika ktorego tam niema i jak zwykle klnac pod nosem siegam z trudem do kieszeni odkladajac na ziemie bagaz(a nie zawsze jest gdzie odlozyc)

Właśnie czytałem ale myślałem że źle przeczytałem.:rolleyes:Chcesz w klapie bagażnika zamontować jakiś przycisk do otwierania klapy?Bez przesady ale zastanów się co chcesz zrobić?Nie wiem jak inni ale ja mając sedana uważam taki pomysł za niepoważny.Jak chcesz zrealizować pomysł aby ktoś ci tym przyciskiem bagażnika nie otworzył?W pilocie masz przycisk zawsze przy sobie,a w tym wypadku zawsze przy samochodzie.Tak że,nie wiem jak zrealizujesz pomysł,ale ja tego "nie widzę".:rolleyes:

Paluch_tcw
04-01-15, 12:09
Właśnie czytałem ale myślałem że źle przeczytałem.:rolleyes:Chcesz w klapie bagażnika zamontować jakiś przycisk do otwierania klapy?Bez przesady ale zastanów się co chcesz zrobić?Nie wiem jak inni ale ja mając sedana uważam taki pomysł za niepoważny.Jak chcesz zrealizować pomysł aby ktoś ci tym przyciskiem bagażnika nie otworzył?W pilocie masz przycisk zawsze przy sobie,a w tym wypadku zawsze przy samochodzie.Tak że,nie wiem jak zrealizujesz pomysł,ale ja tego "nie widzę".:rolleyes:

To doczytaj jeszcze raz, kolega chce poprowadzić plus na którym jest napięcie dopiero po otwarciu centralnego zamka.

Rrajk
04-01-15, 14:00
Czyli nie zmienia to jednak faktu, że i tak będzie musiał wygrzebać kluczyk z kieszeni, rozbroić centralny zamek, który dopiero poda napięcie na krańcówke bagażnika i wtedy może sobie śturchać paluchem w poszukiwaniu przycisku. Hmm trochę mało praktyczne.

Paluch_tcw
04-01-15, 15:09
Czyli nie zmienia to jednak faktu, że i tak będzie musiał wygrzebać kluczyk z kieszeni, rozbroić centralny zamek, który dopiero poda napięcie na krańcówke bagażnika i wtedy może sobie śturchać paluchem w poszukiwaniu przycisku. Hmm trochę mało praktyczne.

Teoretycznie tak, praktycznie - nie. Tak samo działa to w 90% aut (pomijając te, które otwierają sie zbliżeniowo czy machając stopą pod zderzakiem). Więc nie wiem co jest w tym mało praktycznego ? Bo w ufo też trzeba najpierw otworzyć centralny i wtedy można bagażnik.

Jacek65
04-01-15, 15:41

Po prostu kolega chce coś unowocześnić.Więc niech próbuje jego sprawa i jego auto.Nie wiem jak u niego jest z centralnym zamkiem ale u mnie jak go otworzysz musisz szybko otworzyć drzwi.Bo inaczej zamek znów się zamknie.Już widzę jak po otwarciu centralnego z pakunkami spieszy się aby zdążyć nacisnąć przycisk.: Sam nieraz jak uruchomię centalny i nieotwierając drzwi otwieram bagażnik i po chwili zamek się znów zamyka.No i mocowanie przycisku?Kolega chce wiercić dziurę w klapie czy jak?:eek:Mnie też się podobają auta gdzie sam się bagażnik otwiera do góry i sam zamyka.Ale muszę się pogodzić iz mam auto bez tej funkcji.I ręką trzeba klapę podnosić i zamukać.Nawet z pakunkami.:D

witoold
04-01-15, 19:28
Kazda uwaga jest tutaj warta przemyslenia natomiat czy moj pomysl sie komus podoba czy nie to juz raczej poza tematem, ale wracajac do niego to przedewszystkim opcja na pilota (dodatkowego) jest latwa tyle ze drozsza. Jesli chodzi o to gdzie umiejscowic przycisk to dosyc prosta sprawa jest dosyc miejsca pomiedzy oswietleniem tablicy rejestracyjnej tak jak to jest rozwiazane w innych modelach. Zdecydowanie nie nazwalbym tego pomyslu "unowoczesnianiem" bo skoro jest to w kazdym innym to totalnie nie rozumiem dlaczego zrobili otwieranie kluczykiem a nie zwykly guzik, o wiele latwiej siegnac do kieszeni otworzyc pilotem i spokojnie bez zadnego szukania przycisku skoro jest w jednym miejscu to co za problem. Narazie temat jest tylko w granicach mojej wyobraźni i nie wiem czy go zrealizuje dlatego tez zalozylem ten temat aby ewentualnie otrzymac jakies cenne rady w kwestii innego rozwiazania bardziej praktycznego.