Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : światła stopu - intensywność świecenia

yonaszo
05-07-08, 21:50
no właśnie...

ostatnio kolega jadący za mną zauważył, że na włączonych światłach z tyłu po wciśnięciu pedału hamulca praktycznie nie widać różnicy w intensywności światła. dosłownie trudno zauważyć, czy akurat zapalają się "stopy". dodam jeszcze, że wcześniej tego nie widziałem, więc podejrzewam, że pojawiło się to niedawno.
ktoś ma jakiś pomysł?

piotrek15
06-07-08, 12:14
Ja bym obstawiał zarowki, jezeli są u ciebie dwuwłuknowe to jest to podział 5/21W no i od stopu jest to mocniejsze włukno wiec intensywno musi byc widoczna a jezeli posiadasz osobne zarówki od swiateł pozycyjnych i sw.stopu to moze masz powsadzane o jednakowej mocy,

Pati
06-07-08, 14:45
ewentualnie umyj lampy od wewnatrz.

Lcfr
06-07-08, 22:04
ewentualnie umyj lampy od wewnatrz.

to jest własnie czesto przyczyną wiec warto spróbowac....
okopcone zaróki wymienic na nowe tezwarto
poza tym 3ci stop jest wręcz porzebny w 5 i 6 gen

yonaszo
06-07-08, 23:53
Dobra już znalazłem przyczynę. Niedawno wymieniałem jedną z żarówek (lampa nie świeciła) i nieświadomy wsadziłem zwykłą jednowłóknową 5/21. Dzisiaj sprawdziłem, że w drugiej lampie siedzi dwuwłóknowa, więc z ciekawości wyjąłem tą jednowłóknową i wtedy wszystko działało jak należy (tzn. wyraźna różnica po wciśnięciu hamulca). Po jej ponownym zainstalowaniu sytuacja z ledwo dostrzegalną różnicą wróciła.
Teraz tylko pozostaje dokupić dwuwłóknową na podmiankę i wszystko powinno być w porządku.

ps. Wiecie może gdzie można kupić wtyczki do lamp przednich? Bo zauważyłem, że moje aktualne się lekko podtopiły i kiepsko się trzymają, przez co czasami jedna z lamp przygasa.

ps2. Korzystał już ktoś może z dostępnych na allegro diodowych zamienników zwykłych żarówek ?