Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Opadnięty przód auta POMOCY!

IVTEC
30-12-14, 17:16
Witam,

mam Honde Civic UFO 8gen. z 2006r, silnik 1.8 I-VTEC 140KM Hatchback. Dzisiaj nagle zauważyłem w garażu że przód auta jest dosłownie opadnięty! Koła prawie dotykają nadkoli, a samochodem na wybojach trzęsie jakbym jechał traktorem, tak jakby w ogóle nie miał amortyzatorów... Nie wiem kompletnie co się stało! Z dnia na dzień padły amortyzatory? Pękła sprężyna?

marwol
30-12-14, 17:22
Weź lewarek, podnieś auto i zobacz co jebło :)

IVTEC
30-12-14, 17:25
Przy -13stopniach to nie dzisiaj... :) Jutro zobacze na pewno, ale chciałem zobaczyć co odpiszecie co może być przyczyną?

jockow
30-12-14, 17:25
Może zamarzły amortyzatory.

vitia
30-12-14, 17:27
amorki do wymiany mialem tak z jednej strony o takim czasie jak teraz Wiec wymiana cie czeka

zolw82
30-12-14, 20:40
Amortyzator nie ustala wysokości auta, za to jest odpowiedzialna sprężyna, widzialem kiedys że kielich się oderwał i wyjechal razem z kolumną do góry, otwórz maskę i zobacz czy tam wszystko w porzadku.

IVTEC
30-12-14, 22:17
Dzięki za podpowiedź :) Jutro zobaczymy co tam się tak naprawdę wydarzyło

IVTEC
31-12-14, 13:51
Słuchajcie, byłem na diagnostyce no i wykazało że amortyzatory bardzo dobrą mają sprawność, diagnosta obejrzał również od spodu auto, też niczego niepokojącego nie zauważył... I ja już kompletnie sam nie wiem... Powiedział że jeśli "wali" na wybojach i słychać głuchy odgłos to może to być poduszka amortyzatora, no i wydaje mi się że to całkiem możliwe.. ponieważ ja jeszcze w lecie tego roku miałem taki problem że w przodzie auta coś "waliło" mi na wybojach, autko ładnie odbija na amortyzatorach no i wydaje się OK.. no ale nie do końca właśnie... Nie mniej jednak, zamówiłem takie coś:http://www.iparts.pl/czesc/zestaw-naprawczy-mocowania-amortyzatora,honda,civic-viii-hatchback-fn-fk-od-2005-09,1-8-140km,45-5498-19241-100371-0-85-sm5615.html#informacje-produktowe

Spróbujemy najpierw wymienić to, no i zobaczymy czy te stuki będą dalej.. jeśli będą to raczej amortyzatory ?

W sumie to ja jeszcze nie wiem czy jednak ten przód był opadniety czy nie.... Wydawało mi sie że lewa strona stała niżej... Ale to było ciemno.. Sam nie wiem, naprawdę :( Głupia sprawa...

kobert
31-12-14, 14:09
jesli mial bys malo powietrza na przodzie to z pewnoscia juz z diagnosta byscie zauwazyli. Moze podloga w garazu nie rowna,bywa i tak. Moglbys zmierzyc wysokosc np od zderzaka do podlogi i podac,akurat ja bym z toba nie porownywal bo mam mniejszy silnik,byc moze jest inaczej

IVTEC
01-01-15, 13:12
Że tak powiem zrobię podsumowanie ... Mechanicy kazali mi jeśli będzie cieplej, przejechać się i zobaczyć jak pracują wtedy amortyzatory, czy dalej będzie ten stukot, walenie itp. No i że jest dzisiaj u mnie +1stC a jeszcze wczoraj było -7 w dzień, to wybrałem się dzisiaj na przejażdżkę, no i co się okazało że... stukanie i walenie zniknęło! Tak więc teraz wiem że to na 100% wina amortyzatorów! Zamówiłem już amortyzatory Sachs + nowe odboje + osłony oraz dodatkowo łożysko i mocowanie górne amortyzatorów. Trochę drogo.. ale cóż zrobić...

artax
01-01-15, 17:14
Że tak powiem zrobię podsumowanie ... Mechanicy kazali mi jeśli będzie cieplej, przejechać się i zobaczyć jak pracują wtedy amortyzatory, czy dalej będzie ten stukot, walenie itp. No i że jest dzisiaj u mnie +1stC a jeszcze wczoraj było -7 w dzień, to wybrałem się dzisiaj na przejażdżkę, no i co się okazało że... stukanie i walenie zniknęło! Tak więc teraz wiem że to na 100% wina amortyzatorów! Zamówiłem już amortyzatory Sachs + nowe odboje + osłony oraz dodatkowo łożysko i mocowanie górne amortyzatorów. Trochę drogo.. ale cóż zrobić...
sorry ale Kayaba jest lepsza .Sachs robi na 1 montaż i są spore problemy z wyciekami.Korodują elementy trzpienia (chromowane)i niszczą uszczelnienia.Temat stary jak Ufo
pzdr

IVTEC
01-01-15, 23:57
Czytałem w necie co lepiej wybrać Sachs czy Kayaba to tyle się dowiedziałem że ani to ani to... Ale Sachs podobno lepszy.. to zakupiłem Sachs :)

kusiu
02-01-15, 08:19
IVTEC, jak wymieniesz to daj znać jak wrażenia :) A odnośnie amorków to w końcu jakie brać w miarę dobre za rozsądną cenę? :)

prz3mo
02-01-15, 10:14
Wrażenia takie, że nie ma różnicy w jeździe między Sachs, a Kayaba. Wiem, bo zmieniałem.

IVTEC
23-01-15, 21:19
Witam,

zawieszenie wymienione tydzień temu, przód i tył amortyzatory SACHS Super Touring + nowe osłony i odboje + nowe mocowania górne amortyzatorów (łożyska, poduszki). Sporo mnie to wszystko kosztowało, ale będzie spokój na jakiś czas :) Przednie amortyzatory były już naprawdę "zmęczone" w lewym wyciekał olej, z prawym trochę lepiej, ale oba nie odbijały w górę, NIC KOMPLETNIE! W tyle było już znacznie lepiej, amorki były OK, ale i tak postanowiłem że wymienię. Ogólnie jest ok, poprawiło się też nawet prowadzenie :)

Ale mam jeszcze jeden mały problem, otóż... Od momentu kupna auta zauważyłem że gdy przyspieszam i skręcam w lewo bądź prawo słyszę takie "stuki" a raczej... terkotanie ( tyr, tyr, tyr), co to może być?

butler.gdansk
24-01-15, 08:15
Obstawiam przeguby zewnętrzne...

arux12345
24-01-15, 13:27
j.w. napisał butler
przeguby

IVTEC
14-02-15, 22:48
Ponawiam temat... Kasa jest, więc trzeba się tym zająć w końcu... :) Tylko nie wiem co dokładnie mi tam "terkota"...

Z tego co zauważyłem to jest tak...

1. "terkotanie" występuje od Czerwca 2014r.

2. Gdy skręce na maxa koła czy to w lewo czy w prawo i szybko rusze, dźwięk terkotania nie pojawia się zaraz lecz dopiero przy prędkości ok. 20km/h

3. Gdy wykonuje małe skręty w czasie jazdy i przyspieszania w tym czasie lewo/prawo terkotania nie ma

Diagnoza? Przegub zew. do wymiany?

grypsownik
15-02-15, 09:43
A te przeguby zewnętrzne gdzie można kupić ? Jak to wyglada

kobert
15-02-15, 10:30
Ponawiam temat... Kasa jest, więc trzeba się tym zająć w końcu... :) Tylko nie wiem co dokładnie mi tam "terkota"...

Z tego co zauważyłem to jest tak...

1. "terkotanie" występuje od Czerwca 2014r.

2. Gdy skręce na maxa koła czy to w lewo czy w prawo i szybko rusze, dźwięk terkotania nie pojawia się zaraz lecz dopiero przy prędkości ok. 20km/h

3. Gdy wykonuje małe skręty w czasie jazdy i przyspieszania w tym czasie lewo/prawo terkotania nie ma

Diagnoza? Przegub zew. do wymiany?

tak. Mechanik powie ci ktory bo nie koniecznie oba

kvas
17-02-15, 20:41
Jak terkocze z prawej to przegub lewy i odwrotnie. Mi też na początku terkotało czasami, a potem coraz częściej i w końcu wymieniłem oba i cisza.

grypsownik
18-02-15, 08:38
A do diesla gdzie. Można kupić te przeguby zewn.