PDA

Zobacz pełną wersję : Stuk panewki D14A3

ZdanoG6
28-12-14, 21:03
Witam
Dopiero jak przyszły mrozy (obecnie -10*C) usłyszałem przy odpalaniu odgłos stukającej panewki. Występuje to tylko na zimnym silniku (minimum 12 godzin bez odpalania) i przez 1-2 sekundy od przekręcenia zapłonu. Potem ustaje i nie słychać jej wcale. Postawiłem auto w garażu i po jednej nocy odpaliła bez stukotu, także ewidentnie problem jest podczas mrozów - co mnie dziwi, bo powinna klepać zawsze na zimnym silniku. Przy jeździe nie słychać stuku, po postoju godzinnym czy nawet dwu auto odpala bez owego bicia panewki. Żaden remont nie ma sensu bo w lato zmieniam silnik. Drążę ten temat, bo może to nie akurat ona, a chciałbym jeszcze te 10000km przejechać ? Może wystarczy regulacja zaworów? Może to popychacze? Auto zbiera się normalnie jak zawsze (czyli stoi w miejscu :P ), kopci tak samo, pali tyle samo- żadnych problemów nie odczułem. Zostawić problem w spokoju czy zainteresować się tym ?

piotreek23
28-12-14, 22:02
Jak już to zawory :-) panewkę by było cały czas słychać. To co opisujesz to klasyczne zawory :-)

ZdanoG6
28-12-14, 22:18
Jak już to zawory :-) panewkę by było cały czas słychać. To co opisujesz to klasyczne zawory :-)

Czyli co, regulować znów ?

piotreek23
28-12-14, 22:34
Sprawdzić nie zaszkodzi..u mnie też lekko stuka klawiatura..ale auto jest już na wykończeniu..ja bym się nie przejmował jak tylko na silnym mrozie ;). Co masz za olej?

ZdanoG6
28-12-14, 22:38
Sprawdzić nie zaszkodzi..u mnie też lekko stuka klawiatura..ale auto jest już na wykończeniu..ja bym się nie przejmował jak tylko na silnym mrozie ;). Co masz za olej?

ELF Evo - 10W-40

piotreek23
28-12-14, 22:43
Ja bym się nie przejmował,szczególnie że i tak swap robić będziesz. Ale niech inni się wypowiedzą.
Ewenutalnie jak nie wciąga oliwy to jakiś 5W40 zalał dobry,wtedy na mrozie szybciej dotrze do zaworów i nie powinno stukać.

mirasek
29-12-14, 10:30
Ani zawory, ani panewka. Nic nie rób, ew. zmień olej na 5w, silnik zrobi jeszcze dużo km :)