Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Chwilowe szarpanie po kilku minutach od załączenia gazu

maaaster109
25-12-14, 23:35
Witam, problem pojawil sie kilka dni temu byl deszczowy dzien. Odpaliłem autko i normalnie przejechalem ok 500 m nastepnie przy przyspieszaniu za skrzyzowaniem autko kilka razy szarpneło, i nie mialo mocy noga w podlodze a obroty stoja. Potem sprzęgło gaz do 6,5 tys obrotów (silnik cieply po przejechaniu ok 15 km ktore zrobilem wczesniej) i po problemie auto normalnie jechalo. Instalacja to stag 200 sekwencja, silnik d14a8. W styczniu przyjdzie czas na zmiane filtrow gazu i regulacje, ma to cos z tym wspolnego? Stalo sie tak po zalaniu gazu z "taniej stacji", normalnie lałem na lotosie lub statoil i nigdy takiego problemu nie mialem a autkiem zrobilem juz ok 6 tys km instalacja ma 6/7 lat, na bierząco serwisowana i tak dalej. Co to moze byc ? wymiana filtrow i regulacja pomoże, moze swiece czy cos innego z elektryki ? Kiedys w astrze tak mialem ale to stara instalacja i nie serwisowana wgl...jezdzilo sie az sie rozdupcyło i wtedy byly naprawy...

Muzyk-Grzes
26-12-14, 16:27
Jak piszesz możliwe że to wina "taniej stacji" ale też może to być przyczyna instalacji o sporym przebiegu. Części się zużywają tak wtryskiwacze ,jak i reduktor. Zobaczysz z czasem czy się to powtórzy, bo przyczyn może być kilka np: korekta na zimnym.

maaaster109
27-12-14, 13:42
zalałem na lepszej i narazie jest dobrze. malutko mocy co prawda ale jezdzi i przyspiesza

Muzyk-Grzes
27-12-14, 18:40
Często na sprawność instalacji ze sporym przebiegiem ma wpływ niska temperatura otoczenia z racji na np: "uklepanie" gumy we wtryskiwaczu i jej zachowanie przy niskiej temperaturze lub gumowych elementów reduktora. Objawy (szarpanie i czasem przygasanie) znikają kiedy silnik osiągnie temperaturę pracy zależnie od stanu termostatu kilka - kilkanaście minut od przełączenia na gaz.

pawell007
28-12-14, 10:00
raczej wtryskiwacze są do wymiany. można spróbować podnieść temperature przejścia na gaz

maaaster109
28-12-14, 11:37
raczej wtryskiwacze są do wymiany. można spróbować podnieść temperature przejścia na gaz

nie koniecznie jest to sprawa wtryskiwaczy. Autko zalane na innej stacji i jest dobrze:)