Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kat

Powered
19-12-14, 19:04
No właśnie ciągle chodzi mi po głowie aby wywalić kata ... no , ale czy to ma jakiś sens ?
co myślicie o tym ? jakie są + i - ? takiego zabiegu w starym ej9 ?
Jak to wypływa na spalanie , dźwięk , dynamikę , no i jak to wygląda że strony prawa ?
PS : wiem o tym że w internetach jest z tysiąc takich tematów :D

fakir
19-12-14, 19:24
jaki masz silnik? jak masz dwie sondy to trochę słabo, bo musisz mieć jeszcze emulator sondy, jeśli jedna to możesz założyć oemowy kolektor 4w2w1 pod warunkiem że kata masz bezpośrednio pod kolektorem z przodu silnika.
u mnie wywaliłem kata i wstawiłem kolektor 4w2w1, efekt - jest delikatnie mocniejszy na wysokich obr, dźwięk troszkę głośniejszy, mniejsze spalanie i parę kg mniej :D

Powered
19-12-14, 19:27
d14a4 jedna sonda z tego co wiem na wydechowym .
chodzi mi o to żeby auto czasem nie było ( za głośne ) bez kata , bo końcowy mam wm szport a jak wiadomo to nie jest zbyt cichy tłumik :D

MM63
19-12-14, 22:46
Człowieniu, 80% rzeczy wokół silnika jest niepotrzebne.
Kilogramy w dół, spalanie w dół. Same plusy.

Karpiczek
20-12-14, 01:14
Człowieniu, 80% rzeczy wokół silnika jest niepotrzebne.
Kilogramy w dół, spalanie w dół. Same plusy.

W 1.4 nie ma sensu. Przy tym koncowym bedzie zdecydowanie glosniej,moze to juz zaczac przeszkadzac. Licz sie rowniez z ewentualnym problemem na badaniu na SKP. Ile z ciekawosci takie wyciecie?

MM63
20-12-14, 01:20
W 1.4 nie ma sensu. Przy tym koncowym bedzie zdecydowanie glosniej,moze to juz zaczac przeszkadzac. Licz sie rowniez z ewentualnym problemem na badaniu na SKP. Ile z ciekawosci takie wyciecie?

Jajca sobie robię.
Wycięcie to jakieś 150-200 do przodu.

cien3d
20-12-14, 01:27
Jak pozbywałem się katalizatora to pojechałem do gościa od tłumików sprawdził czy zawartość kata jeszcze jest w środku i w zamian za niego wstawił strumienicę.

Powered
20-12-14, 08:44
Kat na złomie ok 300 zł , ale ja i tak bym go sobie zostawił z racji tego że może być kiedyś potrzebny .
Mam obawy , że gdy policja mnie zatrzyma za głośny wydech po wyrzuceniu kata mogę mieć problemy typu zabranie dowodu ... z resztą policja podobno może się doczepić do tego , że nie mam ori tłumika .

Jedras
20-12-14, 08:47
Nie może się doczepić ze nie masz ori tłumika... Jedynie mogą się doczepić o zbyt duży poziom dB

cien3d
20-12-14, 09:59
x2

Powered
20-12-14, 10:53
To chociaż tyle :D
prawdopodobnie kata wyrzucę a na jego miejsce wpadnie strumienica ew rurka ...
Nie piszcie że w trasie będzie mnie głowa boleć od hałasu , bo w trasy tym autem nie jeżdżę .

Jedras
20-12-14, 13:02
Różnica w dźwięku jest praktycznie niezauważalna... Przynajmniej u mnie tak było ale wrzuciłem od proexa atrape kata.. Jedynie trochę bardziej metaliczny dźwięk się zrobił :)

Powered
20-12-14, 14:20
Atrapa kata ? pierwsze słyszę :D pewnie taka ,, atrapa '' wycisza co nieco :D

Karpiczek
20-12-14, 16:47
Kat z civica ok. 150-180 zł za pełny, nie uszkodzony. Kwestia ile wezmą od Ciebie za wycięcie. Moim zdaniem nie warto.
Atrapa katalizatora to taka rura, która w kształcie ma przypominać katalizator- jest pusta w środku, po prostu rura.