Zobacz pełną wersję : d14 padl wymiana silnika
witam! honda civic 1,4 97r- zerwalo mi srube od kola pasowego sruba zostala czesciowo w wale w gre wchodzi jedynie wymiana silnika i tu pytanie jaki silnik wsadzic jak najmniejszym kosztem zastanawiam sie czy osprzet ktorymi pozostal przypasuje do silnikow z 5gen? i czy oplaca sie wsadzic np d15 czy pozostac przy d14 zaznaczam ze chodzi o jak najmniejsze koszty pozdrawiam
Ja na twoim miejscu bym probowal ja jakos wykrecic sa na to sposoby. Jesli by nie dalo rady to mozna wymienic sam wal po co odrazu caly silnik.
no nie wiem chyba jednak lepiej bedzie wymienic caly silnik ten ma juz prawie 200tys przejechane i chyba jest juz zmeczony, byla wymieniana uszczelka pod glowica wiec chyba lepiej kupic nowe serducho. mam do kupienia d14z2 a w mojej bylo d14a3 czy przy wymianie na z2 wszystko bedzie pasowalo czy trzeba bedzie wgrywac nowe mapy paliwa itp?
jesli faktycznie ma niecałe 200tyś to dla Hondy to jest nic, a kupisz inny silnik i nie wiesz nigdy jaki bedzie
silnik mial bym z pewnego zrodla. i moj silnik naprawde ma dosyc chyba wystarczy ze "wymieniam olej na biezaco" chodzi mi tylko o to czy przy wymianie d14a3 na d14z2 wszystko bedzie gralo?
Jezeli chodzi p przebieg ja mam nawalone 286 tys i jeszcze dobrze bangla :) wykres z hamowni powiedzial po malych modach 112 kucy i tylko trzeba o niego nabierząco dbac. ja bym silnika nie wyjmował....
a moze probowac wymienic sam blok silnika?
A ja powiem Ci tak :
Jeżeli chcesz to zrobić po kosztach kąbinuj z ty silnikiem a dlaczego ? Juz wyjaśniam bo sam to przerabiam. Mam w tej chwili D14A4 które swapuje na D16Y2 z angielki gdzie jest baardzo dużo zabawy z elektryką. Masz D14A3 które na pewno jest na tym samym głupim obd2 co moje D14A4 czyli na prawie OBD2a (2 wtyczki w kompie) i masz komputer p3x do którego nie produkowane są przejściówki na inne obd. Chcąz swapować na inny silnik np z 5gena musiał byś przejśc na OBD1 lub nawet gdyby to był silnik na obd2 np d15z6, d16z6, d16y7, d16y8 musiał byś zmieniać wiązki itp więc koszta wzrosną.